Tullen avslöjade ett omfattande fall av narkotikainförsel organiserad av finländare och polacker

23.1.2017 9.00
Pressmeddelande

Tullen avslöjade ett omfattande fall av narkotikainförsel som hade organiserats av finländare och polacker. Under den långvariga förundersökningen samarbetade Tullen med flera europeiska lagövervaknings- och rättsmyndigheter. Som ett resultat av samarbetet överlämnades personer till Finland med stöd av en europeisk arresteringsorder. Därtill har tio finländska personer hörts som misstänkta för brott.

Tullen beslagtog sommaren 2015 i Nordsjö hamn cirka 6 600 gram amfetamin gömt i en polskregistrerad personbil som kom från Tyskland. Vid Tullens förundersökning kom det fram att smugglingen hade organiserats av en polsk-finsk brottslig organisation som var verksam i flera europeiska länder.

Bilföraren hade i Haag i Holland fått ett uppdrag att köra en personbil till Finland med narkotika gömd i bilen. Föraren hade betalats ett litet arvode samt resekostnader och resan med fartyg från Tyskland till Finland.

Sju kilo amfetamin av amfetaminolja

Under den långvariga förundersökningen utredde Tullen också ett annat fall av smuggling av narkotika organiserad av samma smugglingsorganisation. Organisationen smugglade i augusti 2015 cirka 1 000 milliliter amfetaminolja till Finland. Oljan var gömd i en glasflaska som smugglades med en personbil via Danmark och Sverige och vidare över den norra landsgränsen till Finland. I Finland tillverkades cirka sju kilogram amfetamin av amfetaminoljan.

En finländsk man från västra Nyland misstänks ha varit den som huvudsakligen mottagit och distribuerat narkotikan. Han misstänks ha gömt amfetamin bland annat i terrängen i västra Nyland och förmedlat drogen i flera partier till fem olika personer på olika håll i Finland.

Flera personer i utlandet misstänks

Tullen har undersökt brottshelheten som grova narkotikabrott, narkotikabrott och skjutvapenbrott. Sammanlagt 16 män och en kvinna hördes som misstänkta. Största delen av de misstänkta var födda i slutet av 1980-talet. Den äldsta var 58 år gammal.

Smugglingen av narkotikan sköttes av polacker, och sammanlagt sju polacker har varit föremål för förundersökningen. Med undantag av föraren överlämnades de misstänkta personerna till Finland med stöd av en europeisk arresteringsorder, eftersom de misstänks vara delaktiga i smuggling, tillverkning och spridning av narkotika.

Tullen samarbetade under förundersökningen med myndigheter från Tyskland, Polen, Frankrike, Estland och Holland. I samarbetet deltog också Europol, Eurojust och enheter från Centralkriminalpolisen.

Målet har behandlats i Helsingfors tingsrätt flera gånger. Tullens förundersökning blev klar i januari 2017 också i fråga om den sista misstänkta personen på fri fot, och ärendet har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Helsingfors.


Mera information fås via Tullens medietjänst, tfn 0295 527 150

Pressmeddelande