Hoppa till innehåll

Tulli on paljastanut yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa huomattavan sijoituskultaan liittyvän veropetoksen

Julkaisuajankohta 1.4.2014 9.00
Tiedote

Tullin rikostorjunta ja Keskusrikospoliisi ovat tiedusteluyhteistyön avulla paljastaneet törkeän veropetosrikoksen, jossa helsinkiläisen yhtiön epäillään tuoneen sijoituskultaa Belgiasta ja salakuljettaneen sen edelleen Norjaan.

Helsinkiläinen yritys osti syksyn 2011 ja kevään 2012 välisenä aikana belgialaiselta kultatukkurilta sijoituskultaa noin 10 miljoonan euron edestä. Kulta toimitettiin lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta se kuljetettiin henkilöauton takakontissa matkustajalaivalla Ruotsin puolelle, ja autolla ajaen edelleen Norjan rajan läheisyyteen, jossa kulta luovutettiin vastaanottajille. Vastaanottajat kätkivät kultalastit autoonsa ja kuljettivat kullan Norjan puolelle ilmoittamatta sitä Norjan tullille.

Sijoituskultaa yhteensä 255 kiloa

Sijoituskultaa kuljetettiin 21 kauttakuljetuskerran aikana yhteensä 255 kiloa. Mikäli kulta olisi ilmoitettu asianmukaisesti Norjan tullille, ja siitä olisi kannettu verot, olisi toiminta muuttunut tekijöiden kannalta tappiolliseksi. Sijoituskullan arvonlisävero on Norjassa 25 prosenttia. Ilmoittamatta jättäminen mahdollisti perusteettoman verohyödyn saamisen Norjasta ja tämä hyöty jaettiin toimijoiden kesken sovitussa suhteessa. Norjan poliisi on myös käynnistänyt asiassa esitutkinnan.

Sijoituskulta on lähtökohtaisesti Suomessa arvonlisäverotonta, mutta tietyin edellytyksin kullan ulkomainen myyjä voi valita kullan verollisuuden, jolloin ostajaan sovelletaan ns. käännettyä verovelvollisuutta. Rikosepäily Suomessa perustuu siihen, että Verohallinnon näkemyksen mukaan helsinkiläisellä yhtiöllä ei ollut oikeutta vähentää arvonlisäverotuksessaan kultaostoja eli yhteisöhankintoja Belgiasta, mm. toiminnan petollisen luonteen vuoksi. Vähennysoikeudelle ei ollut perusteita senkään vuoksi, että yhtiö esitti Verohallinnolle tekaistut laskut todellisten sijaan.

Verohallinto katsoo helsinkiläisen yhtiön ja sen toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden aiheuttaneen Verohallinnolle kaikkiaan yli 2,33 miljoonan euron verovahingon arvonlisäverotuksessa.

Tullin rikostorjunta tutkii tapausta törkeänä veropetoksena ja törkeänä kirjanpitorikoksena, ja se siirtyy syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon kevään 2014 aikana. Kaikkiaan esitutkinnassa on kuultu kolmea epäiltyä, joista kaksi on ollut tutkintavankeudessa.

Lisätietoja:

Rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen, Tullin rikostorjunta, p. 040 332 4389

Mediemeddelande