Tullhunden Urho premieras som årets tjänstehund under Hundmässan

8.12.2017 8.00
Pressmeddelande

En av de tjänstehundar som tilldelats hederstiteln Årets tjänstehund 2017, tullhunden Urho, premieras i dag 8.12.2017 på Hundmässan i Helsingfors mässcentrum. Urho, som redan gått i pension, arbetade förtjänstfullt på Helsingfors-Vanda flygplats tillsammans med sin förare Timo Lindholm. Urhos långsiktiga arbete vid Flygtullen gav utmärkta resultat, särskilt i fråga om narkotikaprekursorer.

– Urho arbetade lekfullt, men på allvar. Den njöt verkligen av sökandet. Urho är en fartfylld hund och farten har inte minskat mycket med åldern. Urho arbetade alltid med hundkoppel, för annars hade jag inte hängt med fast jag sprungit för allt vad tygen höll, berättar Urhos förare Timo Lindholm.

Urho arbetade på flygplatsen i fraktlager och bland resenärer. Den avslöjade flera betydande transitförsändelser av narkotika och deras prekursorer. För några år sedan hittade Urho 20 kilo marijuana bland resgods. Bland frakt har Urho bland annat hittat över 500 kilo av den kemiska föreningen APAAN, som beroende på tillverkningssätt hade gett cirka 150–440 kilo amfetaminsulfat. Tack vare detta fynd kunde man också spåra upp en annan försändelse som hade anlänt med motsvarande fraktuppgifter.

– Det känns naturligtvis bra att få en sådan här utmärkelse, men varje dag jag fått jobba med denna hund har nog varit en belöning i sig. Man måste också komma ihåg att vi inte skulle kunna göra vårt jobb utan grundgänget vid tullbevakningen, fast de nog skulle kunna göra sitt jobb utan oss. Därför hör denna utmärkelse till oss alla, säger Lindholm.

Människokärt proffs med god kondition

Urho är en verkligt människokär och social hund, som dock alltid har haft en otrolig förmåga att förstå skillnaden mellan arbete och representation. När den arbetade brydde den sig inte om att någon försökte klia den, men när den hade representationsuppgifter på mässor eller vid andra tillställningar så njöt den oerhört mycket av all uppmärksamhet den fick.

Urho har alltid haft en glimt i ögonvrån. Det är vida känt hur mycket den älskar leksaker. Hemma vill inga leksaker hållas hela, men då den är på besök hos någon visar den en ofattbar självbehärskning i fråga om leksaker. När den var yngre blev den inte trött ens efter en tur på tio kilometer, utan den orkade ännu därefter tumla om med leksakerna i en timme eller två.

Urho njuter av pensionsdagarna hos sin förare

Urho, vars kennelnamn är Merjatuulian Elosalama, tillbringar sina välförtjänta pensionsdagar hos sin förare Timo. Där följer den från sidan med skolningen av den nya tullhunden Tarmo. Nykomlingens ankomst till den bekanta flocken var först en chock för Urho, men efter några dagars sneglande började samlevnaden fungera. Nu låter Urho sig redan utmanas till rätt fartfyllda lekar av Tarmo.

Pensioneringen gick utan större problem, trots att Urho till en början verkade bli väldigt sårad då Timo åkte till jobb med Tarmo. Labradoren är dock som ras extremt anpassningsbar. Nu smyger Urho redan iväg utan att protestera då Tarmos sele och husbondens tjänstemärke tas fram.

– Alla hundar förtjänar att få gå i pension friska. Urhos arbete var mycket mångsidigt och belastningen var hård. Omgivningen var tuff och arbetsmängden stor, vilket är påfrestande både för kropp och skalle. Man märkte nog att arbetet började bli tungt för den 8-åriga hunden. Trots att Urho var frisk, återhämtade den sig långsammare och den blev också lättare trött, berättar Lindholm om beslutet att låta Urho gå i pension i augusti 2017.

Tullen har haft hundverksamhet sedan år 1969

Tullen har cirka femtio tullhundar som arbetar vid nästan alla finska tullkontor längs de yttre och inre gränserna samt vid Schengengränserna. Tullhundar används som hjälp i övervakningen av förbud och restriktioner gällande varor i land-, luft- och sjötrafik.

Tullen har skolat och använt tullhundar sedan år 1969. Till en början skolades tullhundarna endast i sökning av narkotika, men redan i början av 2000-talet började man skola de första cigaretthundarna. Tullens första s.k. kombihundar som skolats till att söka både kontanter och narkotika inledde officiellt sitt arbete i början av år 2015. Tullens första vapen- och sprängämneshund samt en hund som skolats till att söka cigaretter, snus och narkotika inledde båda sitt arbete vid Tullen i år.

Tullens hundverksamhet består av ett gott samarbete och en resultatrik och synlig samhällsskyddande myndighetsverksamhet i passagerar- och varutrafiken.

Årets tjänstehundar har utsetts (på finska)
Tullhundarna (på finska)
Tullhundarnas Facebook-sidor (på finska)

Bild: Hundförare Timo Lindholm och Urho

Pressmeddelande