Hoppa till innehåll

Tullhunden Lexi premierades med utmärkelsen årets tjänstehund under hundmässan lördagen den 10 december

Utgivningsdatum 10.12.2016 16.00
Pressmeddelande

Finska Kennelklubben premierade Årets Tjänstehundar för första gången lördagen den 10 december 2016 under hundmässan i Helsingfors Mässcentrum.Till Årets Tullhund valdes Lexi, som hade en avgörande roll i avslöjandet av ett smugglingsförsök av en stor mängd mycket farliga droger i Vasa hamn i november 2015. Ur narkotikapartiet som Lexi avslöjade hade man fått hundratusentals bruksdoser med ett uppskattat värde i gatuhandeln på över 14 miljoner euro.

Tullen informerade den 27 januari 2016 om ett av de största beslagen av amfetamin och kokain i Finlands historia. Smugglingsförsöket tog plats i Vasa hamn och långtradaren kom från Sydeuropa via Sverige till Finland. Tullhunden Lexi och föraren Johan Hagström hade båda en avgörande roll i avslöjandet av försöket att smuggla narkotika.

Tullhunden Lexi reagerade på den ankomna långtradaren. När man bad chauffören öppna dörrarna till lastutrymmet, visade det sig att utrymmet var tomt. Trots att det var tomt, markerade Lexi utrymmet även på insidan och då beslöt man sig för att också granska konstruktionen.

- Intresset Lexi visade för långtradaren var så uppenbart att på basis av det beslöt vi oss för att granska fordonet. Att långtradarens lastutrymme var tomt kom som en överraskning, men eftersom Lexi även markerade inuti lastutrymmet stärktes min misstanke om att det fanns ett gömställe i konstruktionen. I ett lönnutrymme under golvskivorna i släpvagnen hittades flera paket som visade sig innehålla sammanlagt över 100 kilo narkotika. Till en början kändes det overkligt, men det fanns ju inget annat att göra än att tacka Lexi för den otroliga prestationen, säger Lexis förare Johan Hagström.

Lexi har inofficiellt utnämnts till hjältehund i Tullens rörliga grupp i Österbotten. Markerandet av objektet fastän latutrymmet var tomt, säkerställde att drogerna fastnade i Tullens nät.

Lexi är en kompetent tjänsteman, men även en gemytlig sällskapshund

Tullhunden Lexi kom som ettåring till sin förare Johan Hagström. Lexis utbildning påbörjades genast med sökning av narkotika och den slutförde grundutbildningen med godkänt resultat den 29 november 2013. Lexi är en typisk, energisk labrador hane som alltid är beredd att jobba med sin förare. Utöver beslaget i Vasa, har Lexi avslöjat flera försök till smuggling av narkotika.

Lexi bor hos sin förare precis som de övriga tullhundarna. Lexi använder nosen ivrigt även på fritiden och sniffar gärna på olika ställen. Lexi gillar även att åka bil och titta på varierande landskap genom fönstret.

Bakgrund till Tullens hundverksamhet

Sammanlagt 45 hundar jobbar hos Tullen. Tullhundar kan observeras t.ex. vid alla gränsstationer, hamnar och flygplatser i Finland. Tullhundar används som hjälp i övervakningen av förbud och begränsningar som gäller varor såväl i land-, luft- och sjötransporter. Alla tullhundar bor som familjemedlemmar hos sina förare och deras utbildning baserar sig på lek.

Största delen av tullhundarna är utbildade till att söka efter narkotika. Den viktigaste uppgiften för tullhunden är att förhindra och avslöja narkotikabrott både i flöden av passagerare och varor i samband med införsel, utförsel och transitering. En del av narkotikahundarna har dessutom fått utbildning i att leta efter cigaretter eller kontanter. Vid Tullen jobbar även hundar som utbildats till att söka efter vapen och sprängämnen.

Största delen av tullhundarna är labradorhundar. Utöver labradorhunden passar även en golden retriever, Novascotia retriever, flatcoated retriever och till och med en cockerspaniel som tullhund. I princip passar alla raser som tullhundar, om egenskaperna hos rasen och de individuella egenskaperna passar för de krävande uppgifter som tullhunden har i olika verksamhetsmiljöer.

Tullen har utbildat och använt tullhundar för att söka efter narkotika sedan år 1969. I början av år 2000 kom de första cigaretthundarna till Tullen. Tullhundverksamheten utvidgades år 2013 till sökning efter kontanter och år 2016 till sökning efter vapen och sprängämnen.

Tullens hundverksamhet består av ett gott samarbete och en resultatrik och synlig samhällsskyddande myndighetsverksamhet i passagerar- och varutrafiken.

Mediemeddelande