Hoppa till innehåll

Tullen misstänker flera personer för smuggling av snus och för grovt skattebedrägeri – beloppet av undandragen punktskatt cirka 4,6 miljoner euro

17.9.2018 7.00
Pressmeddelande

Tullen har undersökt ett fall av yrkesmässigt organiserad smuggling av snus. Flera personer misstänks för att under åren 2016–2018 ha smugglat sammanlagt cirka 12 700 kilo snus från Sverige till Finland. Beloppet av undandragen punktskatt för det smugglade snuset uppgår till cirka 4,6 miljoner euro.

Tullen har under hösten 2017 och våren 2018 undersökt ett omfattande fall av yrkesmässigt organiserad smuggling av snus där sammanlagt cirka 12 700 kilo snus misstänks ha förts in från Sverige till Finland under 2016–2018. Tullens förundersökning har riktat sig mot åtta misstänkta personer av vilka den huvudmisstänkte är en cirka 50 år gammal finsk medborgare som bor i Sverige. Den huvudmisstänkte har fått hjälp av en yngre person som är bosatt i Sverige. De övriga misstänkta bor i Kajanaland, östra Finland och i huvudstadsregionen. Samtliga misstänkta misstänks för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Snus har transporterats till överenskomna platser

Under Tullens förundersökning har det kommit fram att den huvudmisstänkte och hans medhjälpare hade haft åtminstone tre partiköpare som kund och flera andra kunder i Finland. Dessa hade själva köpt snus i en svensk butik och den huvudmisstänkte och medhjälparen hade lastat snuset i fordon och transporterat det till mottagare till en överenskommen plats i Kemi-Torneå-området.

Tullen beslagtog i april 2018 i en paketbil i Kajanaland 175 kilo snus som höll på att transporteras till södra Finland. Under Tullens förundersökning har det kommit fram att den i Haparanda bosatta huvudmisstänkte smugglat snus från Sverige till Finland yrkesmässigt under två års tid tillsammans med två personer som står som misstänkta i fallet. Smugglingen har skett enligt de uppdrag som han fått från Finland.

Organiserad smuggling

Enligt Tullens förundersökning har snus smugglats till mottagare i Finland med flera personbilar i partier på 50–100 kilo. I Finland har snuset genast flyttats till mottagarnas fordon och därefter har de misstänkta mottagarna transporterat snuset i person- och paketbilar till olika köpare i södra Finland, huvudsakligen i huvudstadsregionen.

Vid Tullens förundersökning har det också kommit fram att två misstänkta personer i huvudstadsregionen har mellanlagrat snus i en container innan det distribuerats. De finländska mottagarna har betalat kontant cirka 100–300 euro per uppdrag till den huvudmisstänkte och hans medhjälpare för smuggling av snuset från Sverige till Finland.  För den huvudmisstänkte har den totala nyttan av smugglingen varit hela 80 000 euro.

Tullens förundersökning är snart klar och fallet går till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Lappland under hösten 2018.

Pressmeddelande