Hoppa till innehåll

Tullen inleder samarbetsförfarande gällande permittering av hela personalen

Utgivningsdatum 19.10.2016 14.00
Pressmeddelande

Tullens meddelande 19.10.2016 kl. 14

Tullen har idag den 19 oktober 2016 gett ett förhandsmeddelande om inledande av samarbetsförfarande gällande permittering av hela personalen. Permittering är ett av de medel som Tullen överväger att använda för att dra ned på sina verksamhetsutgifter i den kärva ekonomiska situationen. Orsaken till Tullens dåliga ekonomiska situation är anslagen som kumulativt minskar och oförutsedda minskningar i anslagen. Totalt cirka fyra miljoner euro behöver sparas in under nästa år.

I första hand kommer Tullen att försöka göra inbesparingar genom andra åtgärder, men det har uppskattats att dessa inte kommer att räcka till för att balansera ekonomin. Utöver eventuella permitteringar gör Tullen inbesparingar genom naturlig avgång, genom att minimera ersättande rekrytering, allokera personal på nytt och dra in på verksamhetsutgifterna.

Om samarbetsförhandlingarna leder till permitteringar kommer personalen att permitteras i faser i 1-2 veckor under år 2017. Tanken är att alla ska permitteras en lika lång tid.

Det är meningen att eventuella permitteringar ska genomföras på så sätt att så lite skada som möjligt förorsakas för Tullens grunduppgifter i att säkerställa en smidig utrikeshandel och att skydda samhället.

Tullen uppskattar att 1869 tjänstemän och 91 personer som är anställda i arbetsförhållande kommer att omfattas av de eventuella permitteringarna.

Mera information fås via Tullens medietjänst, tfn 0295 527 150

Mediemeddelande