Tullen beslagtog 18 kilo amfetamin som gömts i terrängen

19.4.2018 7.00
Pressmeddelande

Tullen har undersökt en narkotikasmugglings- och distributionsorganisation, som smugglade över 23 kilo amfetamin från Nederländerna till Finland. Narkotikans värde i gatuhandeln skulle ha varit cirka 590 000 euro.

I slutet av sommaren 2017 beslagtog Tullen över 18 kilo amfetamin från en terränggömma i Helsingfors. Narkotikan hade förts in till landet av två litauiska kurirer. Tullen grep omedelbart de båda litauiska kurirerna och en finsk man som hämtade narkotikan från terränggömman. Därtill beslagtog Tullen 20 000 euro i kontanter, vilket hade betalats kurirerna för narkotikapartiet.

Vid Tullens förundersökning kom det fram att ett amfetaminparti på fem kilo hade införts till Finland redan tidigare under sommaren 2017. Detta parti hade gömts på samma terrängområde i Helsingfors. Förundersökningen visade att detta parti hade sålts vidare i Finland och att det gett cirka 50 000 bruksdoser.

Under Tullens förundersökning av brottshelheten har fem personer suttit häktade i Finland. De misstänkta är finska och litauiska medborgare. En av de litauiska misstänkta greps utomlands och överlämnades till Finland med stöd av en europeisk arresteringsorder.

Narkotikasmugglingen planerades vid flera möten

Vid Tullens förundersökning kom det fram att den finländska huvudmisstänkta och den misstänkta litauiska organisatören av narkotikasmugglingen träffades i Tallinn i Estland för att komma överens om smugglingen av amfetaminet till Finland. De misstänks ha träffats flera gånger före införseln av narkotikan för att komma överens om införselarrangemangen.

Vid Tullens förundersökning kom det också fram att kurirerna som förde in narkotikan till Finland hade som uppgift att hämta narkotikan från Nederländerna, varifrån den transporterades med personbilar till Tyskland och därifrån vidare till Finland.

Tullen har undersökt smugglingen och distributionen av narkotikan som flera grova narkotikabrott. Förundersökningen av brottshelheten är klar i Finland och brottshelheten har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Helsingfors.

Pressmeddelande