SV

Tullen avslöjade smuggling och distribution av Subutex-tabletter

8.10.2018 7.00
Pressmeddelande

I september 2018 avslöjade Tullen ett fall av smuggling av cirka 1 400 tabletter av det berusande läkemedlet Subutex. Den person som misstänks för smugglingen misstänks också tidigare ha distribuerat cirka 2 800 Subutex-tabletter i Egentliga Finland. Tullen har undersökt fallet som flera grova narkotikabrott och narkotikabrott.

Tullen stoppade personen som misstänks för smuggling av Subutex-tabletter i september på Helsingfors-Vanda flygplats då han anlände från Frankrike till Finland via Spanien. Totalt cirka 1 400 Subutex-tabletter beslagtogs av Tullen ur den misstänktes resväska. Tanken var att distribuera de smugglade Subutex-tabletterna i Egentliga Finland, där den misstänkte har sin hemort.

Flera smugglingsresor

Enligt Tullens förundersökning misstänks den misstänkte tidigare ha gjort flera liknande resor för smuggling av Subutex-tabletter från utlandet till Finland. Den misstänkte misstänks också ha distribuerat totalt cirka 2 800 Subutex-tabletter i Egentliga Finland under åren 2017 och 2018. Den misstänkte hade för avsikt att sälja de Subutex-tabletter som smugglades från Frankrike till Finland i september direkt till de personer som använder dem.

Det sammanlagda värdet på de totalt cirka 4 200 Subutex-tabletter som Tullen beslagtog och som tidigare distribuerats skulle i gatuhandeln ha uppgått till cirka 210 000 euro, räknat enligt det genomsnittliga priset i gatuhandeln. De tabletter som beslagtogs av Tullen och som tidigare distribuerats skulle totalt ha räckt till cirka 16 800 engångsdoser vid intravenöst bruk. Det aktiva ämnet i Subutex-tabletterna är buprenorfin och Subutex är ämnets vanligaste handelsnamn.

Under förundersökningen av fallet har Tullen samarbetat med finländska förundersökningsmyndigheter och EU-länders förundersökningsmyndigheter. Förundersökningen av fallet är slutförd och fallet har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Västra Finland.

Pressmeddelande