Hoppa till innehåll

Tullen avslöjade omfattande införsel och distribution av narkotika i post- och kurirförsändelser

29.10.2018 8.00
Pressmeddelande

Tullen har avslöjat ett omfattande och långvarigt fall av införsel och distribution av narkotika i post- och kurirförsändelser i norra Finland. Värdet på den beslagtagna och den distribuerade narkotikan är över 300 000 euro i gatuhandeln.

Den som enligt Tullens förundersökning misstänks i fallet är en yngre finländsk man som beställde narkotika till Finland i post- och kurirförsändelser åren 2017–2018. Vid beställning och mottagning av narkotikan utnyttjade den misstänkte sin arbetsplats i en transportfirma som distribuerar kurirförsändelser genom att beställa narkotika med fel namn- och adressuppgifter och genom att ta emot försändelserna själv via sin arbetsplats. För anskaffning av drogerna använde den misstänkte virtuell valuta motsvarande tiotusentals euro.

Stor mängd narkotika och kontanter i beslag

Under förundersökningen beslagtog Tullen över 1 600 gram amfetamin, nästan 2 000 gram marijuana, nästan 600 gram MDMA i kristallform, dvs. ecstasy, och cirka 2 500 ecstasytabletter. Därtill beslagtog Tullen av den misstänkte flera tusen läkemedelspreparat som klassas som narkotika och mer än 14 000 euro i kontanter.

Enligt Tullens förundersökning har utöver de beslagtagna drogerna nästan 14 kilogram marijuana och cirka 50 000 tabletter narkotiskt läkemedel distribuerats i norra Finland. På basis av förundersökningen har den misstänkte erhållit betydande vinning av narkotikahandeln.

En person har varit anhållen under Tullens förundersökning, och personen sitter fortfarande häktad. Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott.

Fallet går till åtalsprövning vid Uleåborgs åklagarämbete under år 2018.

Pressmeddelande