Hoppa till innehåll

Tullen avslöjade ett försök till smuggling av Subutex-tabletter – värdet i gatuhandeln i Finland skulle ha varit cirka 150 000 euro

13.3.2018 8.00
Pressmeddelande

Tullen avslöjade i november 2017 ett försök till smuggling av cirka 2 600 tabletter av det berusande läkemedlet Subutex. För smugglingen misstänks fyra personer som är stadigvarande bosatta i Finland men har utländsk bakgrund. Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott.

Tullen har avslöjat en smugglingsorganisation för Subutex-tabletter vars medlemmar verkat och distribuerat Subutex-tabletter huvudsakligen i Åbotrakten. Under Tullens förundersökning har det kommit fram att två organisationsmedlemmar haft som avsikt att smuggla in en stor mängd Subutex-tabletter från Frankrike till Finland. En tredje person hade som avsikt att köra en paketbil från Finland till Frankrike , ta emot Subutex-tabletterna i Frankrike och köra dem till Finland. Tullen stoppade paketbilen i slutet av november 2017 i Helsingfors. Därtill misstänker Tullen att en fjärde person hade finansierat anskaffningen av Subutex-tabletterna.

Gömställe i paketbilens konstruktioner

Tullen hittade Subutex-tabletterna gömda i paketbilens konstruktioner. Bilföraren var en medelålders man med bakgrund i Mellanöstern. Det sammanlagda värdet på de Subutex-tabletter som Tullen beslagtog skulle i gatuhandeln ha uppgått till cirka 150 000 euro. Partiet skulle ha räckt till cirka 10 500 engångsdoser vid intravenöst bruk.

Under förundersökning av fallet samarbetade Tullen med finländska förundersökningsmyndigheter och med EU-länders förundersökningsmyndigheter. Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott. Förundersökningen av fallet är slutförd och åklagaren har väckt åtal för det. Åtalet kommer att behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt.

Pressmeddelande