Hoppa till innehåll

Passitusten avaaminen tullitoimipaikoissa 1.1.2019 alkaen

Julkaisuajankohta 20.11.2018 13.58
Tiedote

Asiakkaiden yhdenmukaisen kohtelun varmistamiseksi Tulli yhdenmukaistaa passitusmenettelyyn luovutusprosessin kaikissa Suomen tullitoimipaikoissa 1.1.2019 lukien. Muutos näkyy tavanomaisen passitusmenettelyn haltijoille ja varastonpitäjille siten, ettei tavanomaista passitusmenettelyä käyttävä menettelyn haltija saa tavaraa luovutetuksi passitusmenettelyyn ennen tavaran tai kuljetusyksikön sinetöintiä. Sinetöimättä jätettävän tavaran kuvaus on oltava riittävän tarkka tavaroiden tunnistamiseksi helposti ja siinä ilmoitetaan tavaroiden paljous, luonne ja erityispiirteet, kuten sarjanumerot.

Valtuutettu lähettäjä, joka sinetöi tavarat tai kuljetusyksikön omilla sineteillään, voi edelleen toimia samoin kuin aiemmin, ilman tavaran fyysistä esittämistä tai asiointia tullitoimipaikassa.

Varaston pitäjä voi siirtää tai siirrättää tavarat omalla vastuullaan lähtötullitoimipaikkaan seuraavaan tullimenettelyyn asetettavaksi tai edellyttää tavaraa noutavalta kuljetusliikkeeltä valtuutetun lähettäjän palveluiden käyttämistä.

Lähtötullitoimipaikan tulli arvioi ja päättää, onko tavaroiden luovuttaminen passitusmenettelyyn mahdollista ilman sinetöintiä, eli mahdollistaako tavaroiden paljous ja laji sekä passitusilmoituksen tietosisällön tarkkuus menettelyyn luovutuksen, jotta tavara on tarkastettavissa myös passituksen lähtöä seuraavissa vaiheissa.

  • Tullivarastoinnin päättäminen passitukseen
    Kun tullivarastointi päätetään T1-passitukseen, kirjanpitoon on merkittävä passituksen MRN-viitenumero ja päiväys. Mahdollinen passituksen saateasiakirjan kopio liitetään tositteeksi kirjanpitoon.
  • Väliaikaisen varastoinnin päättäminen passitukseen
    Kun väliaikainen varastointi päätetään T1-passitukseen, kirjanpitoon on merkittävä passituksen MRN-numero ja päiväys. Tulli suosittelee, että passituksen saateasiakirjan kopio liitetään tositteeksi kirjanpitoon, koska edeltävän asiakirjan viite on tarkastettavissa siitä.


Lisätietoja: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet