Hoppa till innehåll

Välkommen! Detta är vår nya, officiella webbplats fr.o.m. 24.4.2024. Notera att en del av innehållet inte ännu är färdigt.

Myndigheternas gemensamma övning på Helsingfors-Vanda flygplats den 5 maj

Utgivningsdatum 29.4.2021 16.10
Pressmeddelande

Myndigheternas gemensamma övning gällande övervakning av farliga ämnen ordnas igen på Helsingfors-Vanda flygplats den 5 maj 2021. De gemensamma övningarna utgör en viktig del av säkerställandet av säkerheten inom godstrafiken. Övningen syns på flygplatsen bl.a. genom att utryckningsfordon trafikerar på området.

Vid myndigheternas gemensamma övning övar man den här gången hur man avvärjer en strålrisksituation. Till Tullens uppgifter hör övervakning av radioaktiva ämnen vid gränsövergångsställena. Övervakningen har bl.a. som syfte att hindra olaglig införsel av strålkällor. 

Bekämpningen av så kallade CBRNE-hot, dvs. risksituationer som beror på farliga ämnen, bl.a. kemiska ämnen och ämnen som avger strålning, är en del av Tullens normala verksamhet för säkerställande av säkerheten inom godstrafiken. Tullen gör strålningsmätningar som en del av övervakningen. Genom övervakning av lagliga försändelser säkerställer man att det finns ett lämpligt tillstånd för dem och att transportsäkerheten har beaktats.

Genom samarbete säkerställer man säkerheten inom godstrafiken

– Vi utför strålningsövervakning i samarbete med andra myndigheter. Flygplatser har en viktig roll vid övervakningen av strålrisksituationer, eftersom flygtrafikens snabbhet utnyttjas vid transport av produkter som avger strålning, säger tullinspektör Jussi Planting, som leder övningen.

Övningen som ordnas på Helsingfors-Vanda flygplats är en fortsättning på övningen år 2018, som handlade om en kemikalieolycka, och på övningen år 2019, som handlade om smittsamma sjukdomar. Med hjälp av övningarna säkerställer man att samarbetet mellan de olika aktörerna löper smidigt i verkliga situationer. 

För genomförandet av övningen svarar Tullen i samarbete med Strålsäkerhetscentralen. Nödcentralsverket, Mellersta Nylands räddningsverk, akutvården vid Mellersta Nylands räddningsverk, HUS, Polisen, Gränsbevakningsväsendet, Finavia och Finnair samt sakkunniga från social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Transport- och kommunikationsverket Traficom har varit med i planeringen av övningen.

Mediemeddelande