Hoppa till innehåll

Meddelandedeklarant: du får pdf-dokument ur det nya tullklareringssystemet endast på begäran

Utgivningsdatum 12.11.2020 8.00
Pressmeddelande

Förnyade deklarationer för tullagring och importdeklarationer tas i bruk på våren 2021. Meddelandedeklaranter har tidigare fått sina deklarationsdokument både i XML- och pdf-format. I det nya tullklareringssystemet får man inte längre dokument i pdf-format automatiskt från Tullen.

Pdf-dokument som Tullen skapat för importdeklarationer ska i fortsättningen begäras separat 

Om du utöver XML-svarsmeddelandet för din tulldeklaration behöver ett dokument i pdf-format, såsom t.ex. ett frigörande- eller förtullningsbeslut, kan du begära det i deklarationsmeddelandet vid punkten för ytterligare uppgifter med koden ”FIPDF”. Därefter kan pdf-dokumenten hämtas i form av ett meddelande från Tullen i tre månaders tid. 

Om ingen kod för ytterligare uppgifter har angetts, skapar Tullen inga pdf-dokument till deklarationen. Du kan dock ansöka om ett dokument i pdf-format senare genom att logga in i Tullens e-tjänster.

Beslut som gäller tullagerdeklarationer kommer alltid i pdf-format

Meddelandedeklaranter får fortsättningsvis sina beslut som gäller tullagerdeklarationer automatiskt i pdf-format. Däremot då det gäller andra svarsmeddelanden för tullagring, såsom begäranden om tilläggsutredning, så ska dokument i pdf-format i fortsättningen begäras med koden ”FIPDF” för ytterligare uppgifter. 

Mera information: UCC(at)tulli.fi

Kundmeddelande Meddelanden om ny lagstiftning och förändrad tulldeklarering