Hoppa till innehåll

Labradorvalpen som donerats av ryska tullen börjar sin utbildning till tullhund och kommer att arbeta vid Helsingfors-Vanda flygplats

10.7.2019 14.42
Pressmeddelande

Den 10 juli 2019 i Vaalimaa tog Tullen emot en labradorvalp som donerats av ryska tullen. Valpen hade donerats till Tullen i maj för att hedra det 25-åriga tullsamarbetet mellan de två länderna. Den utbildas till att söka narkotika och kommer att arbeta vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Ryska tullens vice generaldirektör Oleg Gubaydulin donerade labradorvalpen till finska tullen i maj för att hedra det 25-åriga tullsamarbetet mellan de två länderna. Valpen, som heter Jutta, anlände från Ryssland via Vaalimaa gränsövergångsställe till Finland onsdagen den 10 juli. Före ankomsten till Finland genomgick Jutta en veterinär gränskontroll, där hennes mikrochip, vaccinationer och dokument samt hennes allmäntillstånd kontrollerades. Hunden skulle också importklareras, eftersom införseln från tredjeland inte var resandeinförsel.

Jutta förstår inte finska kommandon

Efter grundkursen kommer Jutta att arbeta i passagerar- och varutrafik vid Helsingfors-Vanda flygplats. Finska tullen svarar för hela hennes utbildning, och hennes förare är tullinspektör Jussi Planting.

- Jag har nu bekantat mig med Jutta i några timmar, och hon har redan visat sig vara en pigg och energisk praktikant. Hon är nyfiken på sin omgivning och har inte blivit stressad av resan från Ryssland till Finland, den veterinära gränskontrollen eller möten med främmande människor. Vi har nog lite språkproblem, eftersom man hittills bara har talat ryska till hunden, säger Planting.

Jussi Planting är ny som hundförare och börjar alltså i den nya uppgiften med Jutta som sin första tullhund. Vid Tullen har Planting tidigare arbetat med varu- och lagerövervakning och i brottsbekämpningsuppgifter samt senast vid Tullens ledningscentral.

- Som hundförare förväntar jag mig att lära mig mycket nytt och att skapa nya kontakter med andra övervakningsmyndigheter. Att min första tullhund har donerats av ryska tullen medför också ett internationellt perspektiv på uppgiften, summerar Planting.

47 tullhundar och cirka 33 000 tullkontroller per år

Vid finska tullen arbetar 47 tullhundar på olika håll i Finland. De används som hjälp i övervakningen av förbud och restriktioner gällande varor i land-, luft- och sjötrafik. Största delen av tullhundarna är utbildade till att söka efter narkotika. En del av narkotikahundarna har dessutom fått utbildning i att söka efter cigaretter, snus eller kontanter. Vid Tullen jobbar även en hund som utbildats till att söka efter vapen och sprängämnen och en mathund.

Varje år utför tullhundarna sammanlagt över 30 000 sökuppgifter, och i cirka 1 000 fall av dessa avslöjar de varor som omfattas av förbud eller restriktioner.

- Tullhundsverksamheten är en effektiv och synlig samhällsskyddande myndighetsverksamhet i passagerar- och varutrafik, och vi utvecklar den hela tiden, också genom internationellt samarbete, säger bevakningsdirektör Mikko Grönberg.

Tullhundar gör till antalet flest upptäckter vid Flygtullen, men å andra sidan har mathunden, som arbetar vid östgränsen, under ett år upptäckt över tusen kilo livsmedel av animaliskt ursprung. Tullhundar avslöjar också kontanter till ett värde av hundratusentals euro varje år

Pressmeddelande