Hoppa till innehåll

Koronapandemia hankaloittaa henkilönsuojainten tullivalvontaa

Julkaisuajankohta 20.5.2020 13.05
Tiedote

Vallitseva pandemia asettaa uusia vaatimuksia Tullin valvonta- ja analyysitoiminnalle sekä hankaloittaa etenkin henkilönsuojaimiin kohdistuvaa tavaravalvontaa. Pandemiatilanne tarjoaa maailmanlaajuiset markkinat heikkolaatuisille henkilönsuojaimille sekä niiden tuoteväärennöksille.

Koronatilanne on kasvattanut henkilönsuojainten kansainvälistä tarvetta räjähdysmäisesti. Samalla hyötyä tavoittelevien toimijoiden määrä markkinoilla on lisääntynyt. Joidenkin toimijoiden tavoitteena on ollut laadukkaan toimitusprosessin sijasta nopeat taloudelliset hyödyt. Tullin toiminta painottuu tavaraliikenteen valvontaan, riskianalyyysiin sekä kansalliseen ja kansainväliseen viranomaistyöhön, millä pyritään varmistamaan, että Suomen markkinoille tulevat henkilönsuojaimet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

‒ Kyseessä on maailmanlaajuinen haaste. Henkilönsuojainten toimitusketjuihin osallistuu tällä hetkellä monenkirjavaa toimijaa. Osa saattaa olla liikkeellä puhtaasti rikollisin tarkoituksin, toteaa valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Henkilönsuojainten laadussa puutteita

Tulli on havainnut kevään aikana EU:n ulkopuolelta maahantuoduissa lähetyksissä puutteellisia asiakirjoja ja asiakirjamerkintojä sekä suojaimia, jotka eivät täytä vaatimuksia. Henkilönsuojainten laadunvarmistus aiheuttaa haasteita viranomaisille.

‒ Pidän henkilönsuojainten laadullisia haasteita merkittävänä kysymyksenä. Tulli ja markkinaviranomaiset pyrkivät yhteistyössä varmistamaan, ettei markkinoille pääse huonolaatuisia tai jopa vaarallisia suojaimia, Grönberg sanoo.

Toukokuun aikana Tulli on tarkastanut riskianalyysin perusteella yli 60 henkilönsuojaimia sisältävää lähetystä, joista kolmasosa toimitettiin markkinaviranomaisten tarkasteluun. Yhden lähetyksen luovutus vapaaseen liikkeeseen kiellettiin kokonaan. Lisäksi Tulli on tarkastanut neljä henkilönsuojainlähetystä, joita oltiin viemässä EU:n ulkopuolelle. Yhdessä lähetyksessä tiedot vientiluvasta olivat puutteelliset.

‒ Näyttää siltä, että henkilönsuojainten jatkuvasti muuttuvat hankintaketjut ja hankintaosaaminen etenkin suojainten laadunvarmistuksessa eivät ole kaikissa lähetyksissä kunnossa, joten valvontatoimet ovat välttämättömiä etenkin kriittisten työntekijäryhmien suojaamiseksi, Grönberg kertoo.

Europan komission päätöksen (2020/491) mukaan henkilönsuojaimista, jotka on tuotu tai tuodaan EU:n ulkopuolelta tietyin edellytyksin Suomeen, ei tarvitse maksaa tuontitulleja ja maahantuonnin arvonlisäveroa. Ajanjaksolla maaliskuun alusta toukokuun puoleenväliin Suomeen on tuotu EU:n ulkopuolelta tullitta ja veroitta 104 henkilönsuojainlähetystä, joiden yhteisarvo on 20,9 miljoonaa euroa.

Tulli kahden tulen välissä

Tulli turvaa laillisen tavaraliikenteen sujuvuuden myös poikkeustilanteessa. Tavaroiden on päästävä läpi tulliselvitysprosessista nopeasti ja häiriöittä, jottei markkinoilla synny pulaa huoltovarmuuden kannalta kriittisistä tavaroista. Samanaikaisesti Tullin on valvottava tavaroihin kohdistuvia kieltoja ja rajoituksia sekä varmistettava, ettei markkinoille pääse ihmisille tai ympäristölle vaarallisia tavaroita.

EU-maiden välillä tavarat liikkuvat vapaasti myös poikkeustilanteessa. Suomeen saapuu huoltovarmuuden kannalta kriittisiä henkilönsuojaimia myös toisista EU-maista, joissa ne ovat tulliselvitetty. Muista EU-maista tulevia lähetyksiä ei pääsääntöisesti tarkasteta, kun ne saapuvat Suomeen.

‒ Tulli kohdentaa tavaravalvontaa riskianalyysin perusteella määriteltyihin lähetyksiin. Poikkeustilanne muuttaa toimitusketjuja ja synnyttää uusia haasteita, jolloin tehokas riskianalyysi ja kansainvälisen tiedonhankinnan merkitys korostuvat, sanoo valvontajohtaja Petri Lounatmaa.

 

Mediemeddelande