Hoppa till innehåll

Övervakning av fipronil i livsmedel som innehåller ägg

17.10.2017 14.02
Pressmeddelande

I slutet av juli rapporterade Belgien, Nederländerna och Tyskland om fipronil som hade hittats i ägg. Rapporteringen skedde bland annat via EU-kommissionens RASFF-larmsystem. Orsaken till fyndet misstänktes vara fipronil som olovligen hade tillsats i ett medel för bekämpning av parasiter hos höns.

Vid Tullaboratoriet fanns en analysberedskap för att undersöka detta ämne. Under åren har flera försändelser med kryddor från länder utanför EU belagts med importförbud på grund av detta ämne. Hönskött eller ägg omfattas som sådana inte av Tullens livsmedelstillsyn men produkter som innehåller ägg kan undersökas av Tullen.

De första proverna innehållande ägg kom till Tullaboratoriet den 8 augusti 2017. Allt som allt analyserades 39 prover som bestod av majonnäs, bakverk och färskpasta. Produkterna hade tillverkats i Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien, Sverige, Estland, Lettland och Danmark. De undersökta produkterna konstaterades inte innehålla fipronil. Tullen fortsätter ändå med undersökning av fipronil i samband med annan övervakning i produkter som innehåller ägg och har ursprung i riskländerna.

Tullaboratoriets meddelanden