Hoppa till innehåll

Importförtullningstjänsten för privatpersoner var nominerad som tjänsten med det klaraste språket år 2020

Utgivningsdatum 28.10.2020 13.58
Pressmeddelande

Institutet för de inhemska språken nominerade Tullens importförtullningstjänst, som öppnades för privatpersoner i februari, till priset ”Vuoden selväsanainen 2020” (Tjänsten med det klaraste språket år 2020). I tävlingen deltog 15 statliga och kommunala ämbetsverk som verkat för ett bättre myndighetsspråk. 

Importförtullningstjänsten för privatpersoner nådde inte seger, men nomineringen och ett berömmande omnämnande i det högklassiga sällskapet visar att vi lyckats i vårt klarspråksarbete. Tjänsten ansågs vara lätt att använda och språket i anvisningarna var tydligt och lätt att förstå. 

– När vi byggde upp tjänsten var klarspråk utgångspunkten, så att kundens förtullningsprocess skulle löpa så smidigt som möjligt från början till slut, berättar tullöverinspektör Nadja Painokallio

– I genomförandefasen slipades texterna flera gånger utifrån responsen vi fått från kunder och Kehitysvammaliitto (Förbundet för personer med funktionsnedsättning) och texterna bearbetas kontinuerligt, nästan i realtid. 

Importförtullningstjänsten för privatpersoner är en webbtjänst där privatpersoner förtullar varor de beställt från länder utanför EU. Tjänsten fungerar också mobilt och är tillgänglig på finska, svenska och engelska. Tjänsten har byggts upp i samarbete mellan Tullens kundtjänster, designer av användargränssnitt, kommunikationen och språkvården.

Deklaranter om importförtullningstjänsten: 

•    Anvisningarna var mycket tydliga. Fastän jag är en lite äldre användare, så lyckades jag riktigt bra med mitt ärende! TACK!
•    Tjänsten är mycket enkel att använda. Jag förtullade nyss för första gången en produkt jag beställt, det var enkelt och upplevelsen var behaglig.
•    Jag misstänkte att det skulle vara svårt och invecklat, men det gick bra såhär på en fredagskväll! Det bästa var att jag inte behövde ta bilder på eller skanna några bilagor till förtullningen. Strålande!

Mer om tävlingen Vuoden selväsanainen 2000 på Kotus webbplats (på finska) 

Kundmeddelande