Hoppa till innehåll

Företag kan från och med 1.7.2021 tillämpa en förenklad modell vid förtullning av prenumererade tidningar som skickas till Åland över skattegränsen

Utgivningsdatum 28.6.2021 15.29 | Publicerad på svenska 28.6.2021 kl. 15.32
Pressmeddelande

Reformen av mervärdesbeskattningen av e-handel som träder i kraft i hela EU-området från den första juli kommer också att påverka Åland, som inte hör till EU:s skatteområde, och leveransen av tidningar dit då största delen av landskapets tidningsleveranser sker över skattegränsen från övriga Finland eller från andra EU-länder. Företagen ska också förtulla tidningarna man prenumererar på, fastän de debiterar och betalar momsen till Skatteförvaltningen.

För momsregistrerade företag förenklas förtullningen på så vis att de på samma sätt som privatpersoner kan på en gång förtulla och betala momsen för de tidningar som hör till samma prenumerationsperiod. Om företaget vill förtulla varje ankommande tidning separat, kan det tillämpa ett förenklat deklareringssätt.

Avsändaren av tidningen kan också sköta tullklareringen och skattebetalningen av tidningarna, och vissa tidningshus i övriga Finland har redan meddelat att man kommer att göra så.

Tullen publicerar ännu under juni månad på sin webbplats praktiska anvisningar om hur man ska gå till väga i ärendet.

Läs också

Mediemeddelande 24.6.2021 Förenklad förtullningsmodell för prenumererade tidningar som skickas till privatpersoner på Åland från Sverige och från andra EU-länder från och med 1.7.2021.

Kundmeddelande