Hoppa till innehåll

Beställer du varor från Storbritannien? Fr.o.m. 1.1.2021 ska försändelsen förtullas

Utgivningsdatum 29.12.2020 12.00
Pressmeddelande

Uppdaterad 31.12.2020: det första och det andra stycket i meddelandet och exemplen 1 och 2 har preciserats.

Efter årsskiftet blir Storbritannien ett land utanför EU i likhet med till exempel Kina och USA. Om man beställer varor från Storbritannien, ska man fr.o.m. 1.1.2021 förtulla försändelserna som levereras från Storbritannien samt betala eventuella skatter och tullavgifter för dem.

För den som handlar i en nätbutik lönar det sig inte att fatta ett köpbeslut enbart utgående från det pris som nätbutiken anger. Det slutliga priset består av produktens inköpspris, transportkostnaderna samt en eventuell tullavgift och mervärdesskatt.

Om värdet på varorna i försändelsen överskrider 22 euro ska man förtulla försändelsen och betala mervärdesskatt. Undantag till detta utgör alkohol, alkoholdrycker, parfymer och eau de toilette-produkter, vilka alltid ska förtullas. Utöver mervärdesskatten uppbärs en eventuell tullavgift vid import vanligtvis när värdet på varorna i försändelsen överskrider 150 euro. Det är bra att notera att vid fastställandet av tullavgiften och skatten är det inte i vilket land nätbutiken är belägen som är avgörande, utan varifrån försändelsen levereras till dig samt om försändelsen levereras oförtullad.

Om en vara levereras från ett EU-land och den antingen tillverkats eller förtullats där, förtullas inte försändelsen och Tullen uppbär ingen tull eller mervärdesskatt. För Nordirlands del tillämpas EU:s lagstiftning, dvs. Nordirland behandlas som vilket annat EU-land som helst. Om vara levereras från Nordirland förtullas inte försändelsen.

Det lönar sig för nätbeställaren att redan nu notera att den 1 juli 2021 ska alla försändelser förtullas från länder utanför EU – även de som är värda under 22 euro – och mervärdesskatt ska betalas för dem.

Vad händer om man beställer varor från Storbritannien före slutet av 2020, men varorna levereras först år 2021?

Om transporten av varorna har börjat år 2020, behandlas varorna som unionsvaror vid ankomsten till Finland och de behöver inte förtullas. Om transporten emellertid börjar först år 2021, ska försändelsen förtullas och importskatterna betalas, även om beställningen hade gjorts före utträdesdagen.

1. Exempel på skattebeloppet då en vara som tillverkats utanför Storbritannien levereras från Storbritannien år 2021

Om du år 2021 från Storbritannien beställer sportskor värda 200 euro som tillverkats utanför  Storbritannien t.ex. i Indien, och transportkostnaden är 20 euro, skapas tullavgiften och mervärdesskatten som ska uppbäras på följande sätt:

  • Tullavgiften baserar sig på varans inköpspris inklusive transportkostnaden, dvs. sammanlagt 220 euro. Tullavgiften för sportskor är 37,18 euro, dvs 16,9 % * (inköpspris + transportkostnad).
  • Mervärdesskatten är 61,72 euro, dvs 24 % * (varans inköpspris + transportkostnad + tullavgift).
  • Det totala priset för sportskorna är 318,90 euro (varans inköpspris + transportkostnad + tullavgift + mervärdesskatt).

Om en försändelse som ska förtullas transporteras av Posten, tas också mervärdesskatt ut på Postens behandlingsavgift (2,90 euro).


2. Exempel på skattebeloppet då en brittisk vara levereras från Storbritannien år 2021
Om varans ursprungsland är Storbritannien så behöver du inte betala någon tullavgift för varan, om du har säljarens faktura med en formbunden ursprungsförsäkran om att varan har sitt ursprung i Storbritannien.

Om du år 2021 beställer från Storbritannien en herrkostym som bevisligen har sitt ursprung där och som är värd 200 euro och vars transportkostnader är 20 euro, bildas mervärdesskatten som ska betalas för försändelsen enligt följande:

  • Tullavgift behöver inte betalas.
  • Mervärdesskatten är 52,80 euro, dvs. 24 % * (varans inköpspris + transportkostnad).
  • Det totala priset för kostymen är 272,80 euro (varans inköpspris + transportkostnad + mervärdesskatt).

EU och Storbritannien har den 24 december 2020 slutfört förhandlingarna om sitt kommande förhållande. Godkännandeprocessen gällande avtalet startade genast i Finland och i de övriga EU-länderna. EU och Storbritannien strävar efter att avtalet ska kunna tillämpas fr.o.m. 1 januari 2021.

Mera information för nätbeställare om brexits inverkan: https://tulli.fi/sv/privatpersoner/brexit
Tullräknaren: https://tulli.fi/sv/tullraknare

Mediemeddelande