Tuonti-ilmoituspalvelu

Voit tullata lähetyksesi ja maksaa maahantuontiverot Tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa 24/7. Sinun pitää tullata lähetys, jos olet saanut Postilta tai muulta rahdinkuljettajalta tiedon tulliselvitettävän eli tullattavan lähetyksen saapumisesta. Tullaus on tehtävä ja mahdolliset verot maksettava kuljetusyhtiön ilmoittamassa ajassa tai muuten kuljetusyhtiö palauttaa lähetyksesi lähettäjälle.

1. Yksityishenkilö

Tutustu yksityishenkilöille tarkoitettuihin ohjeisiin sivuilla Ostamisen jälkeen > Tullaa netissä

2. Yritykset ja yhteisöt

Tutustu ensin  

Tullaa netissä – käytä Tuonti-ilmoituspalvelua

Tuonti-ilmoituspalvelun käyttö on maksutonta, ja palvelu on käytössäsi 24/7. Palvelun käyttöohjeet ja usein kysytyt kysymykset löydät palvelusta.

Tuonti-ilmoituspalvelua voivat käyttää sekä Tullin käteis- että luottoasiakkaat.

  • Käteisasiakas on yritys, jolla ei ole maksunlykkäyslupaa. Käteisasiakas saa tavaran haltuunsa vasta sen jälkeen, kun tavara on tulliselvitetty, ja kun tullauspäätös eli tullilasku on maksettu.
  • Luottoasiakas on yritys, jolla on maksunlykkäyslupa. Luottoasiakas saa tavaran haltuunsa heti, kun tavara on tulliselvitetty, ja asiakas saa samalla tullauspäätöksen. Tullilaskun (jaksoerittelyn) luottoasiakas saa vasta myöhemmin, eli tullilaskulle on maksuaikaa noin viisi viikkoa.

Palveluun kirjautuminen

Tunnistaudu Tuonti-ilmoituspalveluun Katso-tunnisteella. Tarvitset pääkäyttäjätunnuksen tai Katso-tunnisteen, johon on kytketty TULLI – Tulliselvitys rooli. 

Palvelussa maksaminen

Tuonti-ilmoituspalvelussa käteisasiakas voi maksaa tullilaskun verkkopankissa pankkitililtä tai korttimaksuna (Visa Credit/Debit ja Mastercard Credit/Debit). Tuonti-ilmoituspalvelussa maksettavan summan pitää olla vähintään 0,65 €. Käteisasiakas saa tullilaskulle maksuaikaa kymmenen päivää ja luottoasiakas noin viisi viikkoa.

Postilähetys

Postilähetyksen saat suoraan yritykseesi tai noutopisteeseen tullauksen jälkeen.

Rahtilähetys

Jos kyse on rahtilähetyksestä, saat Tuonti-ilmoituspalvelusta lähetystä koskevan luovutuspäätöksen. Toimita luovutuspäätös lähetyksen kuljettajalle, jotta lähetys voidaan luovuttaa varastosta.

Lähetys pitää tullata määräajassa, muuten Posti tai rahdinkuljettaja palauttaa lähetyksen takaisin lähettäjälle.

Rajauksia

Palvelussa käytettävien tullimenettelyjen laajuus riippuu siitä, onko yrityksellä Tullin luottoasiakkuus tai muita Tullin lupia. Osa menettelyistä on vain luottoasiakkaiden käytössä. Palvelussa voi tehdä posti- ja rahtilähetyksistä täydellisiä, yksivaiheisia tulli-ilmoituksia tässä luettelossa mainituista tullimenettelyistä. Muissa tullimenettelyissä yritys voi käyttää vaihtoehtoisia ilmoittamistapoja. Yritys voi esimerkiksi antaa ilmoituksen tullitoimipaikassa, valtuuttaa edustajan tekemään ilmoituksen puolestaan tai lähettää ilmoituksen sanomana.

Huom! Ennen kuin asioit tullissa, tarkista aina lähin tulliselvityksiä hoitava tullitoimipaikka ja sen aukioloajat. Siirry yhteystietoihin

Tuonti-ilmoituspalvelu on suomeksi ja ruotsiksi.

Siirry Tuonti-ilmoituspalveluun

Tuonti-ilmoituksen voi lähettää myös sanomana

Yritykset voivat lähettää tuonti-ilmoituksen sanomamuotoisesti omasta tietojärjestelmästään tai palveluntarjoajan välittämänä. Sanoma-asiointi kannattaa valita asiointitavaksi, jos yritys tekee paljon tuonti-ilmoituksia. Sanoma-asioinnin käyttöönotto edellyttää Tullin myöntämää lupaa. Myös ohjelmistot ja tietoliikenneyhteyksien toimivuus pitää testata Tullin kanssa.

Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma—pe 8–16 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta

 

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus