Sanoma-asiointi

Sanomapohjainen asiointi yrityksen ja Tullin välillä tarkoittaa sähköistä tiedonsiirtoa määrämuotoisilla sanomilla.  Sanoma-asiointi kannattaa valita asiointitavaksi, jos yritys tekee paljon ilmoituksia ja ilmoitukset sisältävät useita tavaraeriä.

Sanoma-asiointia voi käyttää tuonnissa (tuonnin tulli-ilmoitukset), viennissä (viennin tulli-ilmoitukset), tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoittamisessa, passituksessa (T1- ja T2-passitusilmoitukset sekä TIR-carnet’n sähköiset ilmoitukset), Ahvenanmaan verorajailmoituksissa ja sisäkaupan tilastoilmoituksissa.

Sanoma-asioinnin edellytykset:

  • Tietoliikenneyhteydet sanomien välittämiseen.
  • Ohjelmistot, joilla voi tehdä ja lähettää ilmoituksia Tullin eri järjestelmiin.
  • Tullin myöntämä lupa sanoma-asiointiin.
  • Ohjelmistojen ja tietoliikenneyhteyksien toimivuuden testaus Tullin kanssa.

Sanoma-asioinnin asiakkaaksi hakeutuminen

Sanoma-asioinnin asiakkaaksi haet täyttämällä tullilomakkeen 934. Hakemuksesta voi valita, mihin Tullin järjestelmään / järjestelmiin haluat lähettää ilmoituksia.

Yrityksesi on päättänyt hakeutua Tullin sanoma-asioinnin asiakkaaksi

Valitse sanoma-asioinnin toteutustapa

Hanki tarvittavat tietoliikenneyhteydet sanomien välittämiseen

Valitse sopiva ohjelmisto

Hae Tullin sanoma-asioinnin lupaa

Tulli.fi

Tapaa Tullin yritysneuvoja

Tulli.fi

Testaa ohjelmisto ja yhteydet

Tulli.fi

Saatuasi sanoma-asioinnin luvan voit antaa Tullille ilmoitukset sähköisesti

Tulli.fi

Hakemus ja täyttöohje

pdf icon 934s (pdf, 677 kt)

934s - Hakemus sanoma-asiointiin Tullissa


pdf icon 934s - Täyttöohje (pdf, 48 kt)

934s - Täyttöohje


Suora sanoma-asiointi 

Suora sanoma-asiointi on netin kautta toimiva palvelu, jonka avulla yritys voi lähettää XML-muotoisia sanomia Tullille suoraan omasta tietojärjestelmästään.  

Suoran sanoma-asioinnin hyödyt ja edellytykset: 

  • Suora sanoma-asiointi on nopea, varma ja edullinen asiointikanava, jonka kautta voi lähettää tulli-ilmoituksia ilman erillisten toimijoiden välityspalveluja.
  • Suora sanoma-asiointi edellyttää Väestörekisterikeskuksen palvelinvarmenteen hankkimista sanomien muodostamiseksi ja välittämiseksi.     

Operaattorivälitteinen sanoma-asiointi

Tulli aikoo luopua operaattorivälitteisestä sanoma-asioinnista muutaman vuoden kuluessa.

Operaattorivälitteisessä sanoma-asioinnissa yritysasiakkaat voivat lähettää sanomia tietoliikenneverkkoa pitkin Tullin hyväksymien operaattoriyritysten välityksellä Tulliin.

Operaattorivälitteisessä sanoma-asioinnissa sanomat voivat olla EDIFACT- tai XML-muotoisia. Tämän asiointitavan käyttö edellyttää, että yritys tekee sopimuksen tietoliikenneoperaattorin kanssa. Operaattori vastaa siitä, että sen kautta kulkeva tietoliikenne on sekä tietoturvaltaan että saatavuudeltaan luotettavaa. Operaattorin tehtävänä on tunnistaa asiakas ja tarkistaa, että asiakkaalla on lupa sanomaliikenteeseen Tullin kanssa.


Asiasanat Sanoma-asiointi

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus