Hyppää sisältöön

Sanoma-asiointi

Sanomapohjainen asiointi yrityksen ja Tullin välillä tarkoittaa sähköistä tiedonsiirtoa määrämuotoisilla ilmoitussanomilla. Sanoma-asiointi kannattaa valita asiointitavaksi, jos yritys tekee paljon ilmoituksia ja ilmoitukset sisältävät useita tavaraeriä.

Sanoma-asiointia voi käyttää tuonnissa (tuonnin tulli-ilmoitukset), viennissä (viennin tulli-ilmoitukset), tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoittamisessa, passituksessa (T1- ja T2-passitusilmoitukset sekä TIR-carnet’n sähköiset ilmoitukset), tullivarastoon ilmoittamisessa, Ahvenanmaan verorajailmoituksissa ja sisäkaupan tilastoilmoituksissa.

Sanoma-asioinnin edellytykset:

 • Tietoliikenneyhteydet sanomien välittämiseen.
 • Ohjelmistot, joilla voi tehdä ja lähettää ilmoituksia Tullin eri järjestelmiin.
 • Ohjelmistojen ja tietoliikenneyhteyksien toimivuuden testaus Tullin kanssa.
 • Tullin myöntämä lupa sanoma-asiointiin.
 • Menettelyosaamista ilmoitusten sujuvan asioinnin varmistamiseksi.

Sanoma-asioinnin asiakkaaksi hakeutuminen

Sanoma-asioinnin asiakkaaksi haet

 • Täyttämällä tullilomakkeen 934
  Tällä hakemuksella voit hakea lupaa, muutosta tai peruutusta ilmoituksiin suoran sanoma-asioinnin kautta: tuontiin (tuonnin tulli-ilmoitukset), vientiin (viennin tulli-ilmoitukset), tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoittamiseen, passitukseen ((T1- ja T2-passitusilmoitukset sekä TIR-carnet’n sähköiset ilmoitukset), Ahvenanmaan verorajailmoituksiin ja sisäkaupan tilastoilmoituksiin.
 • Sanoma-asioinnin luvan hakeminen palvelulla
  Tällä palvelulla haet lupaa tai muutosta tullivarastointiin (tullivarastoinnin ilmoitukset) suoran sanoma-asioinnin kautta.
  Palvelu on Tullin nettisivuilta asiointipalveluissa, on käytettävissäsi 24/7 h ja sen käyttö on maksutonta.
 • Lomakkeen täyttäminen edellyttää kirjautumista, jota varten tarvitset KATSO-tunnisteen, tarkempaa tietoa palveluun kirjautumisesta: Tunnistautuminen Tullin asiointipalveluihin

Seuraavat tiedot on hyvä selvittää jo ennen kirjautumista palveluun:

EORI-numero:
Tarkista että yritykselläsi on sanoma-asioinnin edellytyksenä oleva EORI-numero.

Sanoma-asioinnista vastaavan henkilön tiedot:
Valitse yrityksestäsi se henkilö ja hänen varahenkilönsä, johon voidaan olla yhteydessä yrityksesi sanomaliikenteeseen ja testaukseen liittyvissä asioissa ja ilmoita henkilön yhteystiedot.

Sanoma-asioinnin toteuttajan tiedot:
Ilmoita sen yrityksen nimi ja yhteyshenkilön tiedot, joka on toteuttanut ilmoittamisessa käyttämäsi ohjelmiston.

Hakijan toiminta:
- Selvitä missä teknisessä roolissa yrityksesi toimii lähetettäessä suoran sanoma-asioinnin ilmoituksia.
- Toimiiko yritys sanomailmoittajan siten, että yrityksesi käyttämä ohjelmisto muodostaa, XML-allekirjoittaa ja välittää Tullin määrittelyjen mukaiset ilmoitussanomat suoran sanomarajapinnan kautta itsenäisesti. Tällöin myös palvelinvarmenteen hankkiminen ja ylläpito kuuluvat yrityksellesi.
- Toimiiko yrityksesi sanomailmoittajana siten, että yrityksesi käyttää palveluntarjoajana toimivan yrityksen ohjelmistoa ilmoitussanomien muodostamiseen ja lähettämiseen. Tässä tapauksessa palveluntarjoaja tarvitsee palvelinvarmenteen. Ilmoita myös käyttämäsi palveluntarjoajan nimi ja EORI-numero.
- Yrityksesi toimii palveluntarjoajana ja ohjelmistosi muodostaa ja välittää suoran sanoma-asioinnin ilmoitukset toisen yrityksen puolesta. Ilmoita niiden yritysten nimi ja EORI-numero (vähintään yksi), joille yrityksesi toimii palveluntarjoajana.

Palveluiden käyttöönotto:
- Suoran sanoma-asioinnin sanomatiedotepalvelun käyttö: Selvitä onko käyttämässäsi ohjelmistossa sanomatiedotepalvelu käytössä. Jos ei ole, selvitä olisiko tarpeellista ottaa se käyttöön, sillä se nopeuttaa huomattavasti ilmoituksen käsittelyä.
- Hakija testaa liitetiedostojen sanomapalvelun toiminnallisuuden: Ilmoita, jos yrityksesi toimii ohjelmistotalona ja haluaa testata ohjelmistoonsa ilmoitusten liitteiden lähettämistä suoran sanoma-asioinnin kautta. Jos ohjelmistotalojen asiakkaat käyttävät liitetiedostojen sanomapalvelua, tätä toiminnallisuutta ei tarvitse testata, vaan varmistaa että toiminnallisuus on käytettävissä ohjelmistossa.

Ilmoitukset, joihin sanoma-asioinnin lupaa haetaan:
Selvitä, mitä ilmoituskohtaisia sanomia yrityksesi tulee testaamaan ja antamaan suoran sanoma-asioinnin kautta.

Jos palvelu ei ole häiriötilanteessa käytettävissä, ota yhteyttä Tullin yritysneuvontaan.

Yrityksesi on päättänyt hakeutua Tullin sanoma-asioinnin asiakkaaksi

Valitse sanoma-asioinnin toteutustapa

Toteuta omaan ympäristöösi palvelut, joilla pystyt käyttämään Tullin tarjoamia suoran sanoma-asioinnin web-pohjaisia asiointipalveluita

Hanki ohjelmisto

Hae Tullin sanoma-asioinnin lupaa

Tulli.fi

Tapaa Tullin yritysneuvoja

Tulli.fi

Testaa ohjelmisto ja yhteydet

Tulli.fi

Saatuasi luvan sanoma-asiointiin voit lähettää testaamasi ilmoitukset Tullille sanoma-asioinnin kautta.

Tulli.fi

Hakemus ja täyttöohje

pdf icon 934s (pdf, 677 kt)

934s - Hakemus sanoma-asiointiin Tullissa


pdf icon 934s - Täyttöohje (pdf, 48 kt)

934s - TäyttöohjeAsiasanat Sanoma-asiointi

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus