перейти к содержанию

Pakoteasetuksen muutos mahdollistaa poikkeusluvan antamisen museoiden välisille kuljetuksille

Julkaisuajankohta 8.4.2022 14.28
Tiedote

Euroopan unioni on viime yönä muuttanut Venäjälle määrätyn, alun perin 16.3.2022 voimaan tulleen pakoteasetuksen taide-esineitä koskevaa kohtaa. Muutos tarkoittaa sitä, että museoiden välisille kuljetuksille voidaan antaa poikkeuslupa. Muutos julkaistaan myöhemmin EU:n virallisessa lehdessä ja sen on tarkoitus tulla voimaan ensi yönä.

Euroopan unioni on asettanut Venäjälle laajoja pakotteita Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Tullin tehtäviin toimeenpanevana viranomaisena kuuluu yhdessä EU-tasolla sovittujen tavarapakotteiden valvonta. Tulli pysäytti voimassa olleen pakoteasetuksen mukaisesti kolme Venäjälle matkalla ollutta taidekuljetusta Vaalimaalla 1.-2.4.2022. Kuorma-autot kuljettivat taide-esineitä, jotka olivat tulossa Italiasta ja Japanista Suomen kautta Venäjälle.

EU on hyväksynyt viime yönä alun perin 16.3.2022 voimaan tullutta pakoteasetusta (2022/428) koskevan muutoksen, joka julkaistaan myöhemmin EU:n virallisessa lehdessä. Muutos mahdollistaa pakotteiden alaisten taide-esineiden siirtämisen museoiden välisessä kuljetuksessa toimivaltaisen viranomaisen eli Suomessa ulkoministeriön poikkeusluvalla.

Ulkoministeriö voi antaa Vaalimaalla 1.-2.4.2022 pysäytettyjen taidekuljetusten osalta uuden säädöksen mukaisen luvan. Tulli tulee poikkeusluvan antamisen jälkeen harkitsemaan viivytyksettä muuttunutta tilannetta. Jos taide-esineiden takavarikoiden jatkaminen esitutkinnan todisteina ei ole enää välttämätöntä, Tulli tulee purkamaan takavarikot eikä takavarikointi enää olisi este taide-esineiden luovuttamiseksi.

– On hyvä, että pakoteasetusta muutettiin vastaamaan tarkemmin tarkoitustaan. Tullin tehtävänä on valvoa kaikkea rajat ylittävää tavaraliikennettä sekä niihin liittyviä pakotteita ja toimintamme perustana on aina voimassa oleva lainsäädäntö. Näin toimimme pysäyttäessämme taidekuljetukset viime viikonloppuna ja näin toimimme myös jatkossa, jotta yhdessä EU-tasolla sovittujen pakotteiden valvonta on tehokasta, sanoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Tulli tiedottaa asiasta lisää, kun asetus on voimassa ja ulkoministeriön antama poikkeuslupa takavarikossa oleville kuljetuksille on annettu.

Ulkoministeriön vientivalvontauutinen (8.4.2022): Ulkoministeriö myöntää luvan palauttaa museoiden omistamat taide-esineet Venäjälle

Mediatiedote ukraina