перейти к содержанию

Euroopan laajuisessa operaatiossa takavarikoitu 73 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja dopingaineita

Julkaisuajankohta 10.12.2020 11.45
Tiedote

667 henkilöä pidätetty, 25 järjestäytynyttä rikollisryhmää hajotettu.

Europol koordinoi operaatiota nimeltä ”Shield”, joka oli maailmanlaajuinen ponnistus väärennettyjen ja väärinkäytettyjen lääkkeiden sekä dopingaineiden salakaupan torjumiseksi. Operaatiota johtivat Suomi, Ranska, Kreikka ja Italia, ja siinä oli mukana lainvalvontaviranomaisia 27 maasta, Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF), lääketurvallisuuslaitos Pharmaceutical Security Institute ja yksityinen sektori. Operaatioon osallistuneita EU-jäsenvaltioita oli 19 ja kolmansia maita kahdeksan. Operaatio toteutettiin maalis-syyskuussa 2020. 

Operaation aikana viranomaiset hajottivat 25 rikollisryhmää, pidättivät lähes 700 rikosepäiltyä ja takavarikoivat huomattavia määriä syöpälääkkeitä, potenssilääkkeitä, pseudoefedriiniä, erinäisiä dopingaineita kuten hormoneja ja aineenvaihduntalääkkeitä, kipulääkkeitä, antiestrogeenejä, antiviraalilääkkeitä, unilääkkeitä, antihistamiineja, anksiolyyttejä ja muita lääkeaineita.

Operaatio Shield lyhyesti

  • Lähes 73 miljoonan euron arvosta takavarikoitua materiaalia 
  • Yli 25 miljoonaa takavarikoitua lääkeaine- ja dopingannosta
  • 667 rikosepäiltyä pidätetty
  • 1282 henkilöstä tehty ilmoitus oikeusviranomaisille
  • 25 järjestäytynyttä rikollisryhmää hajotettu 
  • Takavarikkoja kymmenestä piilolaboratoriosta
  • 453 suljettua verkkosivustoa
  • 4009 viranomaisten tarkkailemaa verkkosivustoa
  • 95 vireille pantua oikeuskäsittelyä (29 doping-tapausta ja 66 lääkeainatapausta)
  • 536 dopingainetarkastusta (148 kilpailulajeissa, 388 kilpailulajien ulkopuolella)
  • 247 testattua urheilijaa kilpailulajeissa (13 positiivista näytettä)
  • 403 testattua urheilijaa kilpailulajien ulkopuolella (neljä positiivista näytettä)

COVID-19 -pandemiaan liittyvät väärennökset

  • Melkein 33 miljoonaa takavarikoitua terveydenhuoltotavaraa (kasvomaskeja, testaus- ja diagnosointipakkauksia)
  • Kahdeksan tonnia takavarikoituja raaka-aineita, kemikaaleja ja antiviraalilääkkeitä 
  • 70 000 litraa takavarikoituja desinfiointiaineita

Uudet trendit

  • Lisääntynyt kouristus- ja epilepsialääkkeiden (esim. klonatsepaami) ja synteettisten opioidien salakauppa (tramadolihydrokloridi ja fentanyyli) 
  • Yhä enemmän piilolaboratorioita, jotka tuottavat lääkkeitä, anabolisia steroideja ja huumausaineita
  • Dopingaineita myydään loppukäyttäjille miltei yksinomaan verkossa, pääasiassa sosiaalisen median kautta
  • Suurin osa onkologisista lääkkeistä on peräisin laillisesta toimitusketjusta, josta ne poistuvat laajamittaisen reseptiväärennöstoiminnan kautta
  • Lääkkeisiin ja anabolisiin aineisiin tarvittavat raaka-aineet ovat edelleen pääasiassa lähtöisin Aasiasta
  • Väärennetyillä tai varastetuilla lääkeresepteillä hankittujen lääkkeiden laiton kauppa

Tuoteväärennösten kuluttaminen - uusi vaarallinen tapa

Lääkkeiden laiton kauppa on maailmanlaajuisesti kasvava ongelma. Järjestäytyneet rikollisryhmät lisäävät jatkuvasti toimintaansa laittomassa lääkekaupassa, josta ne saavat huomattavaa tuottoa ja jossa paljastumisen riski on vähäinen. Lääkkeiden väärinkäyttö niiden oikean tarkoitusperän vastaisesti on yleistynyt. Kuluttajat käyttävät laittomia lääkkeitä eri syistä, kuten psykotrooppisten, viihdekäyttöön liittyvien ja suorituskykyä parantavien vaikutusten takia. Kuluttajat myös käyttävät aineita ilman lääkereseptejä ja ruiskuttavat elimistöönsä tähän käyttötapaan soveltumattomia tuotteita, kuten kielen alle laitettavia pillereitä, lääkelaastarien vaikuttavia ainesosia ja silmätippoja. Lääketieteellisen käytön ulkopuolella myytyjen ja jälleenmyytyjen aitojen lääkkeiden lisäksi tuoteväärennökset ovat suuri huolenaihe. Väärennetyt antiviraalituotteet, luvattomat COVID-19 -testit ja väärennetyt lääketieteelliset tarvikkeet kuten kasvomaskit ja desinfiointiaineet voivat aiheuttaa suuria terveysriskejä.

Tuoteväärennökset eivät aiheuta lääkkeiden tarkoitettua vaikutusta, eivätkä potilaat näin ollen saa asianmukaista hoitoa. Kyseisenlaisia tuoteväärennöksiä saatetaan valmistaa myrkyllisiä aineita käyttämällä ja hygieniasäännösten vastaisesti, mistä voi seurata vakavia terveysriskejä ja jopa kuolemantapauksia.

Europolin johtaja Catherine De Bolle: ”COVID-19-kriisin aikana olemme nähneet, että rikolliset eivät kaihda hyväksikäyttää ihmisten pelkoja. Rikolliset etsivät jatkuvasti uusia keinoja tavoitellessaan voittoja, ja se tapahtuu aina kansalaisten kustannuksella. Lääkeväärennökset ja lääkkeiden väärinkäyttö ovat kasvava uhka, ei vain laajojen laittomien tuottojen, vaan myös vakavan kansanterveydellisen uhan vuoksi. Vain yhdessä voimme torjua tätä maailmanlaajuista vaaraa. Operaatio Shieldin 25 miljoonaa takavarikoitua, mahdollisesti vaarallista lääke- ja doping-aineannosta ja melkein 700 vangittua epäiltyä todistaa, kuinka tärkeää lainvalvontayhteistyö on EU:n kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin suojelussa.”

OLAFin pääjohtaja Ville Itälä: ”Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) osallistui operaatio Shieldiin johtamalla kohdistettuja toimia väärennettyjen ja huonolaatuisten onkologisten lääkkeiden ja hormonivalmisteiden paljastamiseksi. Olemme erittäin iloisia, että saimme tarjota apuamme. Laiton kauppa syöpäpotilaiden kustannuksella ei ole vain laitonta – se on myös vastenmielistä ja surullista. Kohdistetuilla toimilla paljastui 58 erilaista sääntöjenvastaista tapausta, joihin liittyi laittomia ja huonolaatuisia onkologisia lääkkeitä, hormonivalmisteita ja lisäravinteita. OLAF suunnitteli operaatioon osallistuneiden 13:n EU-jäsenmaan yhteistyötä ja toimia. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun teemme yhteistyötä Europolin ja kansallisten viranomaisten kanssa, eikä se ehdottomasti ole viimeinen.  Jokainen tapaus todistaa, kuinka suojelemme eurooppalaisia parhaiten, kun teemme yhteistyötä.”

Operaatio ihmisten terveyden suojelemiseksi

Kyseisen uhan torjuminen edellyttää lainvalvontaviranomaisilta yhtenäistä reagointia ihmisten terveyden suojelemiseksi. Tämä saavutetaan kehittämällä yhteinen strategia, jolla torjutaan biologisten ja farmakologisten aineiden tuotantoa, kauppaa, salakuljetusta, väärentämistä ja käyttöä. Tästä johtuen Europol aloitti operaatio Shieldin väärennettyjen lääkkeiden ja dopingaineiden kaupan torjumiseksi. Operaatio oli jatkoa erittäin menestyksekkäille Mismed- ja Viribus-operaatioille.

Europol tuki tutkintaa operatiivisella koordinoinnilla ja analyysitoiminnalla. Europol tuki toimenpiteitä lähettämällä asiantuntijoita tapahtumapaikoille vertaamaan ja tarkistamaan tietoja reaaliaikaisesti, sekä tukemaan kenttätutkijoiden työtä. Europol antoi myös teknistä asiantuntija-apua operaation aikana.

Tutkintaa tukenut Europolin immateriaalioikeusrikosten vastainen koordinoitu liittouma (IPC3) on Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston EUIPO:n osarahoittama hanke, jolla torjutaan teollisoikeuksiin kohdistuvaa rikollisuutta. EUIPO järjesti operaation aloituskokouksen Espanjan Alicantessa helmikuussa 2020.

Operaatioon osallistuneet EU-jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kyproksen tasavalta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tšekki ja Unkari.

Operaatioon osallistuneet kolmannet maat: Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kolumbia, Moldova, Norja, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Ukraina.

пресс-релиз