Hyppää sisältöön

Kaikki tullataan myös Ahvenanmaalle – pienetkin lähetykset täytyy nyt tullata

Tilaatko tavaroita verkkokaupoista muualta Suomesta, EU-maista tai EU:n ulkopuolelta? Kaikki Ahvenanmaalle tulevat rahti- ja postilähetykset täytyy nyt tullata ja niistä pitää maksaa myös arvonlisävero.

Tummansinisellä pohjalla näkyy muun muassa erilaisia tavaroita kuvaavia valkoisia ikoneita ja lukee teksti ”Tullin muistilista Ahvenanmaalle”.

Ahvenanmaa sijaitsee EU:n tullialueen sisällä mutta EU:n veroalueen ulkopuolella. Tämän takia lähes kaikki Ahvenanmaalle saapuvat lähetykset on täytynyt tullata. Lähetyksistä on myös pitänyt maksaa arvonlisävero. Poikkeus tästä ovat olleet lähetykset, joiden arvo on enintään 22 euroa.

Heinäkuusta 2021 alkaen myös pienet lähetykset, jotka saapuvat Ahvenanmaalle muualta Suomesta, muista EU-maista ja EU:n ulkopuolelta, on täytynyt tullata ja niistä on pitänyt maksaa arvonlisävero. Muutoksen taustalla on 1.7.2021 muuttunut arvonlisäveroa koskeva laki, joka koskee koko EU:ta. Ahvenanmaalle saapuvat lähetykset tullataan lähes samojen ohjeiden mukaan kuin EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvat lähetykset. Lue tarkemmat ohjeet Kaikki tullataan -sivulta.

Tarkista, onko myyjällä verorajanumero

Lähetyksen tullaamisessa Ahvenanmaalle on muutamia poikkeuksia verrattuna muuhun Suomeen.

Jos lähetys tulee muualta Suomesta: 

Jos myyjällä on verorajanumero, se tullaa tavaran puolestasi ja arvonlisävero sisältyy tavaran hintaan. Kun lähetys saapuu, sinun ei tarvitse tullata sitä eikä maksaa arvonlisäveroa uudelleen. Saat siis lähetyksen kuten ennenkin.

Jos myyjällä ei ole verorajanumeroa, lähetys täytyy tullata ja sinun täytyy maksaa tullauksen yhteydessä arvonlisävero. Tämä täytyy tehdä, vaikka arvonlisävero olisi sisältynyt tavaran hintaan.

Lakimuutos vaikuttaa myös lehtitilauksiin

Lakimuutos vaikuttaa myös Ahvenanmaalle saapuviin lehtitilauksiin.

Jos lehti tulee muualta Suomesta:

Jos myyjällä on verorajanumero, se tullaa lehden puolestasi ja arvonlisävero sisältyy lehden hintaan. Kun lehti saapuu, sinun ei tarvitse tullata sitä eikä maksaa arvonlisäveroa uudelleen. Lehti tulee perille kuten ennenkin.

Jos myyjällä ei ole verorajanumeroa, saatat joutua tullaamaan lehden ja maksamaan siitä tullauksen yhteydessä arvonlisäveron. Tämä täytyy tehdä, vaikka arvonlisävero olisi sisältynyt lehden hintaan. Samaan tilausjaksoon kuuluvat lehdet tullaa yleensä puolestasi myyjä ja arvonlisävero sisältyy lehden tilausjakson hintaan. Jos myyjä ei tullaa tilausjaksoa puolestasi, voit tullata samaan tilausjaksoon kuuluvat lehdet ja maksaa niistä arvonlisäveron yhdellä kerralla. Jäsen- ja ilmaislehtiä ei tarvitse tullata.

Jos lehti tulee EU:n sisältä:

Lehti täytyy tullata, ja sinun täytyy maksaa tullauksen yhteydessä arvonlisävero. Voit tullata samaan tilausjaksoon kuuluvat lehdet ja maksaa niistä arvonlisäveron yhdellä kerralla.

Jos lehti tulee EU:n ulkopuolelta:

Lehden jokainen numero on tullattava erikseen. Sinun täytyy myös maksaa arvonlisävero erikseen jokaisesta lehden numerosta. Jos kuitenkin olet maksanut arvonlisäveron jo lehtitilauksen yhteydessä, lehden lähettävä yritys saattaa tehdä tullauksen puolestasi.

Mikä ihmeen verorajanumero?

Jos yrityksellä on verorajanumero, arvonlisävero sisältyy aina sen myymien tavaroiden hintaan. Verorajanumeroa käytetään vain Ahvenanmaan ja muun Suomen välisessä kaupankäynnissä.


Muualla tällä sivustolla


Tiedotteet

Lisää aiheesta


Asiasanat Ahvenanmaa