TYVI-palvelu

TYVI Pro -palvelun käyttö Intrastat-ilmoittamisessa päättyy

Postin TYVI Pro -palvelun käyttö Intrastat-ilmoittamisessa päättyy 31.12.2022. Vuotta 2023 koskevia Intrastat-ilmoituksia ei voi lähettää Postin TYVI Pro -palvelussa 1.1.2023 lähtien.

Jatkossa Intrastat-ilmoitukset Tullin Intrastat-ilmoituspalvelussa tai sanomalla.

Vuotta 2023 koskevia Intrastat-ilmoituksia voi lähettää 1.1.2023 lähtien vain Tullin Intrastat-ilmoituspalvelun tai suoran sanoma-asioinnin kautta.

Intrastat-ilmoituspalvelu on Tullin ylläpitämä maksuton palvelu, jossa voit täyttää joko digitaalisen lomakkeen tai ladata palveluun määrämuotoisen ASCII- tai CSV-tiedoston. Voit lukea tiedostokuvaukset ja palvelun käyttöohjeet Tullin verkkosivuilta. Palveluun kirjautumiseen tarvitset Suomi.fi-valtuudet.

Suorassa sanoma-asioinnissa ilmoittaja lähettää XML-muotoisia sanomia Tullille. Lähettämistä varten yritys tarvitsee Digi-ja väestötietoviraston (DVV) varmenteen. Lue lisätietoa sanoma-asioinnista.

Jos yrityksellä ei ole muuta tarvetta käyttää TYVI Pro-palvelua kuin Intrastat-ilmoittaminen, palvelun voi irtisanoa kirjallisesti lähettämällä viesti osoitteeseen messaging.fi@posti.com. Irtisanomisaika on irtisanomispäivästä laskien kuluva kuukausi ja lisäksi kaksi kuukautta. TYVI Pro -palvelu on yrityksen käytössä siihen saakka, kunnes irtisanomisaika päättyy.

Irtisanomisajan päättymisen jälkeen ilmoituksia voi muuttaa tai korjata ainoastaan Tullin verkkosivuilla olevalla korjauslomakkeella. Jos yritys ei irtisano TYVI Pro-palvelua, vuotta 2022 koskevia TYVI Pro -palvelun kautta lähetettyjä Intrastat-ilmoituksia on mahdollista korjata elokuun 2023 puoleen väliin saakka.

Huom.! Tilastojakson 2022/12 ilmoittaminen onnistuu TYVI Prossa tammikuussa 2023 (jättöpäivä 13.1.2023) vain, jos TYVI Pro -tunnus on silloin voimassa.

Tiedoston lähettäminen

Tilastoilmoituksen voi tehdä määrämuotoisena tiedostona Posti Messagingin TYVI-palvelun sivulla Tyvi.fi. Tiedoston siirtoa varten tarvitaan Posti Messagingin maksullinen TYVI Pro-tunnus ja Suomi.fi-valtuudet.

Posti Messaging TYVI Pro -tunnus

Tunnus haetaan osoitteesta: Tyvi.fi > Tilaa tästä. Se on maksullinen.

Posti Messaging tekee sopimuksen asiakkaan kanssa palvelun käytöstä. Tunnuksen saaminen kestää noin kolme työpäivää

Tilastoilmoitus lähetetään joko ascii-tiedostona tai csv-tiedostona (excel-taulukko tallennetaan csv-muotoon). Tiedoston siirto soveltuu hyvin ilmoittajille, joilla on paljon nimikerivejä ja tilastotiedot ovat saatavissa joko kokonaan tai osittain sähköisessä muodossa yrityksen omista tietojärjestelmistä. Erillistä tiedoston testausta ei TYVI-palvelussa vaadita. Käytettäessä tiedoston siirtoa järjestelmä tarkistaa heti tietojen oikeellisuuden, joten esim. virheellisiä koodeja ei voi antaa.

Kysyttävää?

Intrastat
ma–pe 9–12
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6gngfnegav

Voit kysyä

  • EU-maiden välisen sisäkaupan ilmoittamisesta
  • Intrastat-ilmoituspalvelun käytöstä.