Tuonti-ilmoituspalvelu

Voit käyttää luotto-ominaisuutta/ korttimaksua (VISA debit/credit ja MasterCard debit/credit).

Voit valtuuttaa toisen henkilön tullaamaan ja maksamaan lähetyksen maahantuontiverot Tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa puolestasi. Valtuutus voi olla suullinen tai kirjallinen. Voit halutessasi täyttää ja tulostaa valmiin valtakirjan allekirjoitusta varten.

Ohje valtuutetulle: Kirjaudu Tuonti-ilmoituspalveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi. Anna ilmoitus omalla nimelläsi ja ilmoita vastaanottajan tietoina omat tietosi. Ilmoita kentässä ”Vastaanottajan nimi” lisäksi se henkilö, jonka tullaus on kyseessä, esimerkiksi Äiti Meikäläinen/Lapsi Meikäläinen.

Posti toimittaa postilähetyksen suoraan lähetyksessä ilmoitetulle vastaanottajalle tai tämän lähipostiin.

Rahtilähetyksen varastonpitäjä luovuttaa tai toimittaa lähetyksen vastaanottajalle.

 


Kyllä, voit käyttää luotto-ominaisuutta/ korttimaksua (VISA debit/credit ja MasterCard debit/credit).


Jos et halua vastaanottaa postilähetystä, älä tullaa sitä. Jos postilähetystä ei tulliselvitetä 20 päivän määräajassa, lähetys palautuu takaisin lähettäjälle. Jos kyseessä on tilattu tavara, ilmoita kaupan peruutuksesta myyjälle.

Voit halutessasi ilmoittaa Postille ennen säilytysajan umpeutumista, että kieltäydyt vastaanottamasta lähetystä ja haluat, että se palautetaan lähettäjälle.


Selvitä Postista, missä kuljetuksen vaiheessa pakettisi on hävinnyt.

 1. Jos pakettisi on hävinnyt tullauksen jälkeen Suomessa kuljetuksen aikana Tulli ei palauta maahantuontiveroja, vaan sinun tulee hakea korvausta Postilta.
 2. Jos Posti on palauttanut paketin takaisin lähettäjälle, voit hakea oikaisua vapaamuotoisella hakemuksella tai Tullin lomakkeella 643s (pdf)

Pyydä Postista tosite paketin palauttamisesta takaisin lähettäjälle tai tulosta palautustosite itse Postin sivuilta lähetysten seurannasta.


Voit hakea maahantuontiverojen palauttamista esimerkiksi, jos olet palauttanut tavaran myyjälle EU:n ulkopuolelle tai jos olet ilmoittanut tullauksella vääriä arvoja. 

Lähetä vapaamuotoinen oikaisuhakemus sähköpostilla Tullin kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo(at)tulli.fi tai Tulli, Tuonnin oikaisuhakemukset, PL 512, 00101 Helsinki.

Ilmoita oikaisuhakemuksessa kaikki tarvittavat tiedot sekä lähetä liitteenä kopiot asiakirjoista. 

 


Lähetä tuplamaksusta palautuspyyntö sähköpostilla Tullin veroreskontraan osoitteeseen veroreskontra(at)tulli.fi. Ilmoita palautuspyynnössä

 • tullausnumero
 • maksuviite
 • tilinumerosi IBAN- ja BIC-muodossa palautusta varten sekä
 • nimi- ja yhteystietosi.

Ennen kuin saat postipaketin itsellesi, sinun on maksettava lisäksi myöhästyneestä maksusta aiheutuneet korot. Korkojen määrän saat selville soittamalla Tulli-ilmoittamisen tukeen, henkilöasiakkaat, p. 0295 5206.


Tulli ei lähetä erillisiä tullilaskuja. Tullauspäätös on samalla tullilasku.


Voit maksaa maahantuontiverot kolmella eri tavalla:

 1. Maksu suoraan nettipalvelun kautta verkkopankissa.
  Suositeltavin tapa on maksaa tullauspäätös verkkopankissa samalla, kun annat tulli-ilmoituksen Tuonti-ilmoituspalvelussa. Tulli ilmoittaa välittömästi maksamisen jälkeen Postille / Åland Post Ab:lle, että postipaketin saa toimittaa vastaanottajalle. Seuraa postilähetystä ”Seuraa lähetystä”-palvelusta.
 2.  Maksu tullitoimipaikan kassaan.
  Jos maksat tullauspäätöksen Tullin toimipaikassa, Tulli ilmoittaa myös tässä tapauksessa Postille / Åland Post Ab:lle välittömästi maksamisen jälkeen, että tavaran saa toimittaa asiakkaalle. Seuraa postilähetystä ”Seuraa lähetystä” -palvelusta.
 3.  Maksu pankissa tai verkkopankissa muuten kuin Tuonti-ilmoituspalvelun kautta.
  Jos maksat tullauspäätöksen pankin tiskillä tai verkkopankissa muuten kuin tämän nettipalvelun kautta, saat Tullin tilinumeron ja maksuviitteen tullauspäätöksestä. Maksutiedot välittyvät pankista Tulliin muutaman päivän viiveellä, ja Tulli ilmoittaa vasta tämän jälkeen Postille / Åland Post Ab:lle, että tavaran saa toimittaa asiakkaalle.

Soita Tullin netti-ilmoittamisen tukeen, henkilöasiakkaat, p. 0295 5206 ja kerro, ettet halua vastaanottaa tavaraa. Tulli peruuttaa tekemäsi tullauspäätöksen, jota et vielä ole maksanut, ja ilmoittaa Postille, että haluat lähetyksesi palautettavan.


Tilanne voidaan korjata. Ole yhteydessä Tullin netti-ilmoittamisen tukeen, henkilöasiakkaat, p. 0295 5206.


Sähköiseen tulli-ilmoitukseen ei tarvitse liittää asiakirjoja. Tulli lähettää tarvittaessa sähköpostitse erillisen pyynnön lähettää asiakirjoja. Voit lähettää pyydetyt asiakirjat sähköpostitse.

Asiakirjoja voi tulli-ilmoitusta tehtäessä liittää ja lähettää tulli-ilmoituksen 'liitteet' -välilehdeltä. Asiakirjojen liittäminen tulli-ilmoitukselle ei ole pakollista, mutta voit nopeuttaa ilmoituksesi käsittelyä, koska Tullin ei tarvitse niitä sinulta erikseen pyytää.


Hinta ja posti-/käsittelykulut ilmoitetaan aina kauppalaskun mukaisessa valuutassa ja kauppalaskun mukaisena summana.


Arvonlisäveron määrä tuontitavaroista on yleensä 24 prosenttia. Poikkeuksena ovat esimerkiksi elintarvikkeet (14 %), kirjat ja taide-esineet (10 %) ja vähintään kuukauden ajaksi tilatut aikakauslehdet (10 %). Jos ilmoitat alennetun arvonlisäveroprosentin, tulli tutkii edellytysten täyttymisen.


Paino ilmoitetaan yleensä saapumisilmoituksessa. Paino on tulli-ilmoituksessa pakollinen tieto. Jos et tiedä tai saa selvitettyä lähetyksen painoa, anna siitä arvio.


Et tarvitse.

Tavarakoodia ei ilmoiteta, jos lähetys toimitetaan Kanaalisaarilta (ml. Jersey).


Ilmoita lähetysmaana ensin GB (Iso-Britannia).

Rastita tulli-ilmoituksessa kohta ”Tuonti Kanaalisaarilta tai Kanariansaarilta”. Valitse sen jälkeen ”Kanaalisaaret (Jersey tai Guernsey)”.


Selkeintä olisi tulliselvittää koko lähetys sitten, kun kaikki siihen kuuluvat osalähetykset ovat saapuneet. Yhdellä tulli-ilmoituksella voi ilmoittaa enintään viisi saapumistunnusta. Postilähetys täytyy kuitenkin tullata, ja verojen tulee olla maksettu 20 päivän kuluessa.

Lähetykset palautetaan automaattisesti, jos niitä ei ole tullattu ja maksettu määräajassa.


Kaikki samaan lähetykseen liittyvät pakettien saapumistunnukset on ilmoitettava tulli-ilmoituksessa, jotta ne vapautuvat tullauksen ja verojenmaksun jälkeen Postin varastosta. Voit ilmoittaa Tuonti-ilmoituspalvelussa kohdassa ”Saapumistunnus” useita saapumistunnuksia (maksimissaan.5 tunnusta) painamalla ”Lisää seuraava”.


Sekä ilmoittajan että lähetyksen vastaanottajan on oltava sama henkilö, jotta ilmoitus voidaan hyväksyä. Tuonti-ilmoituspalvelu vaatii, että henkilötunnuksena ilmoitetaan sen henkilön henkilötunnus, jonka pankkitunnuksesta on kyse. 

Ilmoitukselle myös merkitään henkilötunnuksen mukaan henkilön nimitiedot eli se henkilö, jonka pankkitunnuksia käytetään tunnistautumiseen. Tämä henkilö ilmoitetaan myös vastaanottajaksi.

Posti kuljettaa paketin sen todelliselle vastaanottajalle paketin tietojen pohjalta, eikä tulli-ilmoituksen nimi- tai osoitetiedoilla ole vaikutusta siihen.


Kyllä voit. Voit tehdä tulli-ilmoituksen Tuonti-ilmoituspalvelussa toisen henkilön puolesta omalla nimelläsi ja henkilötunnuksellasi (hetu), jos olet saanut tältä henkilöltä siihen luvan (valtuutuksen).

Yksityishenkilöiden nettitullauksessa voi käyttää toisen kuin tavaroiden ostaneen henkilön pankkitunnuksia tunnistautumiseen, jos henkilöt ovat tästä keskenään sopineet. Tällöin Tuontipalvelu vaatii, että henkilötunnuksena ilmoitetaan sen henkilön henkilötunnus, jonka pankkitunnuksesta on kyse. Ilmoitukselle myös merkitään henkilötunnus mukaan henkilön nimitiedot eli se henkilö, jonka pankkitunnuksia käytetään tunnistautumiseen. Tämä henkilö ilmoitetaan myös tavaran vastaanottajaksi.

Posti kuljettaa paketin sen todelliselle vastaanottajalle paketin tietojen pohjalta, eikä tulli-ilmoituksen nimi- tai osoitetiedoilla ole vaikutusta siihen.


Voit antaa tulli-ilmoituksen Tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa toisen puolesta valtuutettuna. Valtuutus voi olla suullinen tai kirjallinen. Voit halutessasi täyttää ja tulostaa valmiin valtakirjan allekirjoitusta varten täältä.

Valtuutettuna sitoudut antamaan tulli-ilmoituksen ja maksamaan maahantuontiverot lähetyksen vastaanottajan puolesta.

Ohje valtuutetulle: Kirjaudu Tuonti-ilmoituspalveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi. Anna ilmoitus omalla nimelläsi ja ilmoita vastaanottajan tietoina omat tietosi. Ilmoita kentässä ”Vastaanottajan nimi” lisäksi se henkilö, jonka tullaus on kyseessä, esimerkiksi Äiti Meikäläinen/Lapsi Meikäläinen.

Posti toimittaa postilähetyksen suoraan lähetyksessä ilmoitetulle vastaanottajalle tai tämän lähipostiin, vaikka tulli-ilmoitus on tehty valtuutettuna.

Rahtilähetyksen varastonpitäjä luovuttaa tai toimittaa lähetyksen vastaanottajalle.


Pyydä lähettäjältä tilausvahvistus (order confirmation), kauppalasku (invoice) kuitti tai muu luotettava selvitys tavaran arvosta. Huom! Tiliote tai pankkitosite ei ole riittävä selvitys tavaran arvosta.


Postilähetys jonka saapumisilmoituksen on lähettänyt Posti

Kun saat saapumisilmoituksen jälkitoimituksesta, soita Tulliin, p. 0295 5206. Varmista ennen soittoa, että sinulla on kaikki tilanteen selvittämiseksi vaadittavat tiedot ja asiakirjat:

 • tullausnumero
 • tavaroiden tilausvahvistus tai kauppalasku
 • jälkitoimituksena tulleen postilähetyksen saapumistunnus. 

Voit käydä jossakin postitullauksia hoitavassa tullitoimipaikassa tai antaa lähetystä koskevan toimeksiannon huolintayritykselle. Postilähetysten tuontihuolinnan hoitaa Posti.


Rahdinkuljettaja toimittaa vastaanottajalle saapumisilmoituksen, jonka tietoja tarvitset tulli-ilmoituksen antamiseksi. Postilähetys on tulliselvitettävissä heti, kun Postin seurantapalvelussa on teksti: ”Lähetys on saapunut tullivarastoon. Teillä on saapumispäivästä lukien 20 päivää aikaa hoitaa tulliselvitys.” Jos et ole saanut saapumisilmoitusta, ota tarvittaessa yhteyttä rahdinkuljettajaan.


Rahdinkuljettaja lähettää saapumisilmoituksen tulliselvitettävästä lähetyksestä ainoastaan silloin, kun lähetys on tullattava. On mahdollista, että saapumisilmoituksessa oleva postilähetyksen tunnusnumero (saapumistunnus) päättyy EU-maan tunnukseen, vaikka lähetys on alun perin lähetetty EU:n ulkopuolelta.

Ilmoita lähetysmaaksi aina tavaran todellinen lähetysmaa.


Tullin tuonti-ilmoituspalvelussa voit tullata postilähetyksesi maksutta.

Muista kuitenkin, että rahtilähetyksissä (ei postilähetyksissä) rahdinkuljettaja saattaa veloittaa siitä, että tullaat lähetyksen itse. Tarkista palvelumaksut rahdinkuljettajalta.


Fidget spinnerin/sormihyrrän tullinimike/tavarakoodi on 9503009990, muusta aineesta kuin muovista valmistettu lelu.

Jos tuot leluja maahan kaupallisessa tarkoituksessa, huomioi lelujen maahantuontivaatimukset. Lue lisää www.tukes.fi


                            

Ota yhteyttä
Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autoverotusasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi

Pilotoimme chat-palvelua 30.5. alkaen. Sivun oikeassa alalaidassa näkyy ajoittain "Tarvitsetko apua" -kuvake, josta saat avattua chat-yhteyden Tullin asiakaspalveluun. Chat on yleensä käytössä arkisin klo 9−15.

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus