Hyppää sisältöön

Netistä tilaaminen

Selaa suosituimpia kysymyksiä tai kirjoita kysymyksesi alla olevaan hakukenttään.

Kirjoita kysymyksesi ja hae vastaus

Usein kysytyt kysymykset netistä tilaamisesta

Isosta-Britanniasta lähetetyistä, Iso-Britannian ulkopuolella valmistetuista tavaroista maksetaan arvonlisävero. Yli 150 euron hintaisista lähetyksistä maksetaan yleinen, ns. kolmansien maiden tulli.

Jos tilaat Isosta-Britanniasta Iso-Britannian ulkopuolella (esim. Intiassa) valmistetut 200 euron arvoiset urheilujalkineet, joiden kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava tullimaksu ja arvonlisävero muodostuvat näin: 

 • tullimaksu on 37,18 euroa (16,9 % x tullausarvo 220 euroa) 
 • arvonlisävero on 61,72 euroa (24 % x (tullausarvo 220 euroa + tullimaksu 37,18 euroa))
 • jalkineiden kokonaishinta on 318,90 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu + arvonlisävero).

Jos jalkineet ovat enintään 150 euron hintaiset, maahantuonnin yhteydessä maksettavaksi tulee ainoastaan arvonlisävero. Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, lisätään mahdollinen Postin käsittelymaksu (esimerkiksi 3,10 euroa) siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan.

Katso täältä lisätietoja tullimaksuista ja arvonlisäverosta 


Isosta-Britanniasta lähetetyistä valmistetuista tavaroista tullimaksu on 0 %, jos tavara on Iso-Britannian alkuperätuote, ja sinulla on myyjän kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä. Kaikista Isosta-Britanniasta toimitettavista  lähetyksistä on maksettava arvonlisävero.

Jos tilaat Isosta-Britanniasta Iso-Britanniassa valmistetun 200 euron arvoisen miesten puvun, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava arvonlisävero muodostuu seuraavasti:

 • tullimaksu on 0,00 euroa (0 % x tullausarvo 220 euroa) 
 • arvonlisävero on 52,80 euroa (24 % x (tullausarvo 220 euroa + tullimaksu 0,00 euroa))
 • puvun kokonaishinta on 272,80 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut  + arvonlisävero).

Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan, lisätään mahdollinen Postin käsittelymaksu (esimerkiksi 3,10 euroa). 

Huomioi myös: Miten saan tullietuuden?


Kuljetusyrityksen lähettämässä saapumisilmoituksessa ja Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa lähetysmaana saattaa olla EU-maa, vaikka lähetys on alun perin lähetetty EU:n ulkopuolelta. Näin voi käydä, jos tavara on esimerkiksi välivarastoitu tullaamattomana EU:n alueella. Vaihda tuontitullauspalvelussa lähetysmaaksi todellinen lähetysmaa, jotta voit tullata lähetyksen. Tämä ei koske esimerkiksi Kanariansaarilta lähetettyjä tai Ahvenanmaalle toimitettavia tavaroita.

Kysy tarvittaessa myyjältä, mistä EU:n ulkopuolisesta maasta lähetys on. Lisätietoja tullauksen tarpeesta tavaran maahantuonnin yhteydessä saat etukäteen tavaran myyjältä tai esimerkiksi käyttämäsi verkkokaupan toimitusehdoista.

Virheellinen tullauspyyntö EU-maasta saapuneesta paketista

Tarkista, että 

 • tavaran alkuperämaa on EU-maa tai 
 • se on lähetetty toisesta EU-maasta, jossa se on jo tullattu.

Jos sait virheellisesti Postilta tullauspyynnön tällaisesta tavarasta, pyydä paketillesi vapautusta Postin verkkosivulla. Liitä mukaan tosite (kuten lasku, tilausvahvistus tai kuitti), josta ilmenee, että tavaran lähetysmaa on EU-maa. Jos tavaran lähetysmaa ei ilmene tositteesta, pyydä myyjältä T2L-asiakirja tai muu lisäselvitys, josta lähetysmaa pystytään todentamaan.


Jos sinulle toimitetaan esimerkiksi Saksassa valmistettu tai sinne tullattu tavara, sinun ei tarvitse maksaa Suomen tullille maahantuontiveroja.

Huomioi, että myyjä voi toimittaa Saksasta tilaamasi tavaran sinulle EU:n ulkopuolelta tai tullaamattomana EU:sta. Silloin tavara on yleensä tullattava ja siitä on maksettava veroa. Saat kuljetusyritykseltä ilmoituksen, kun sinun pitää tullata lähetys.

Jos tilaat alkoholijuomia, lue niitä koskevat ohjeet sivuiltamme.


Ole yhteydessä saamassasi ilmoituksessa mainittuun tullitoimipaikkaan. Tullilaboratorio ei vastaa yksityishenkilöiden kyselyihin.


Kun tilaat ja lataat pääsylipun netistä:

 • sinun ei tarvitse tulliselvittää internetin kautta toimitettavia lippuja, eikä maksaa niistä tullille maahantuontiveroja.

Kun tilattu pääsylippu toimitetaan sinulle:

 • tullia ja maahantuonnin arvonlisäveroa kannetaan vain tavaroista, ei palveluista. Esimerkiksi konsertti- tai jalkapallolipulla ostetaan oikeus osallistua tapahtumaan, ja sen arvona pidetään vain paperin, ei pääsylipun arvoa.

Näin tullaat paperisen pääsylipun


Arvonlisäveron maksamiseen Suomessa vaikuttaa muun muassa se, onko verkkokaupalla IOSS-tunniste vai ei.

 • Jos myyjällä on IOSS-tunniste, maksat Suomen arvonlisäveron tavarasi ostohetkellä. Posti tai muu kuljetusyritys tullaa lähetyksen yleensä puolestasi, eikä arvonlisäveroa tarvitse maksaa enää tullauksen yhteydessä. (Tämä ei kuitenkaan päde valmisteveron alaisiin tuotteisiin kuten alkoholituotteisiin. Näistä tuotteista maahantuontiverot maksetaan aina vasta tullauksen yhteydessä.)
 • Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnistetta, joudut yleensä maksamaan arvonlisäveron Suomeen maahantuonnin yhteydessä. Sinun täytyy maksaa arvonlisävero Suomeen silti, vaikka olet jo maksanut myyjämaan arvonlisäveron myyjälle.
 • Joillain verkkokaupoilla Suomeen maksettava arvonlisävero sisältyy tavaran hintaan silti, vaikka niillä ei ole IOSS-tunnistetta. Verkkokaupan laskussa voi esimerkiksi lukea ”DDP” (Delivered Duty Paid) tai ”toimitettuna tullattuna”. Varmista myyjältä, onko tilauksesi toimittanut sellainen kuljetusyritys, joka hoitaa tullauksen puolestasi Suomessa ja maksaa arvonlisäveron Suomeen.

Lue lisää IOSS-tunnisteesta.


Maahantuontiveroilla tarkoitetaan maahantuotavista tavaroista maksettavaa arvonlisäveroa ja mahdollista tullimaksua. Joistakin tuotteista maksetaan lisäksi esimerkiksi valmisteveroa.

Maahantuontiverojen määrä lasketaan tullausarvon ja arvonlisäveron perusteen avulla.

Tullausarvo tarkoittaa summaa, jonka perusteella maksetaan tullia eli tullimaksua.

Tullausarvo muodostuu yleensä tavaran ostohinnasta ja kuljetuskustannuksista EU:hun saakka. Postitse kuljetettavien lähetysten tullausarvoon lasketaan lisäksi postimaksut vastaanottajalle asti. Tullimaksua ei yleensä makseta enintään 150 euron ostoksista. Lähetys voi olla tulliton myös siksi, että tietyistä tuotteista ei makseta ollenkaan tullia.

Arvonlisäveron peruste tarkoittaa summaa, jonka perusteella maksetaan arvonlisäveroa.

Arvonlisäveron peruste muodostuu tullausarvosta, mahdollisesta tullimaksusta sekä esimerkiksi mahdollisesta Postin käsittelymaksusta. Siihen sisältyvät myös mahdolliset EU:n ulkopuolella maksettavat verot ja muut maksut. Suomessa tavarasta maksetaan 24 %, 14 % tai 10 % arvonlisäveroa. Esimerkiksi verkko-ostoksista maksetaan 1.7.2021 alkaen aina arvonlisäveroa.

Tullilaskurissa voit arvioida, kuinka paljon maahantuontiveroja joudut tuomistasi tavaroista maksamaan.
 

Lue lisää: Tullaus, arvonlisävero ja tullimaksu

Tutustu esimerkkeihin verojen laskemisesta

Maahantuonnin arvonlisäveron peruste - vero.fi


Jos et halua vastaanottaa Postin kuljettamaa lähetystä, älä tullaa sitä. Jos postilähetystä ei tullaa eli tulliselvitä 20 päivän määräajassa, lähetys palautuu takaisin lähettäjälle. Jos kyseessä on tilattu tavara, ilmoita kaupan peruutuksesta myyjälle.


Jos sait suoraan kotiisi ostamasi tavaran, joka olisi pitänyt tullata, tullaa se jälkikäteen. Voit tullata tavaran Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Lue lisää: Lähetyksen tullaaminen jälkikäteen


Ei tarvitse. Voit ladata netistä esimerkiksi pelejä, tietokoneohjelmia ja musiikkia, eikä niistä tarvitse antaa tullille tulli-ilmoitusta. Tulli ei myöskään kanna niistä maahantuontiveroja. Lue lisää sähköisten palvelujen verotuksesta Verohallinnon sivuilta: Tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen arvonlisäverotus


Jos pakettisi on kadonnut tullauksen jälkeen Suomessa, et voi hakea maahantuontiverojen palautusta Tullilta.

Jos Posti tai muu kuljetusyritys on palauttanut tullatun paketin takaisin lähettäjälle ulkomaille, voit hakea maahantuontiverojen palautusta seuraavasti:

 1. Kun olet tullannut lähetyksen itse Tullin verkkopalvelussa: Voit hakea maahantuontiverojen palautusta (oikaisua) Tullista tai antaa sen toimeksiantona asiamiehelle.
   
 2. Kun Posti tai kuljetusyritys on tullannut lähetyksen puolestasi: Voit hakea maahantuontiverojen palautusta (oikaisua) Tullista tai antaa sen toimeksiantona asiamiehelle.
   
 3. Kun olet maksanut maahantuontiverot oston yhteydessä IOSS-rekisteröidylle verkkokauppiaalle: Pyydä verojen palautusta verkkokauppiaalta.

Liitä palautushakemukseen (oikaisuhakemukseen) tosite siitä, että lähetys on poistunut maasta. Saat sen lähetyksen kuljettaneen yrityksen lähetysseurannasta. Lue ohjeet oikaisun hakemiseen.


Aiemmin asiakkaiden ei yleensä tarvinnut tullata nettiostoksia, joiden arvo oli enintään 22 euroa. Lainsäädäntö on kuitenkin muuttunut. 1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat nettiostokset täytyy tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero.


Ulkomaiset lähetysseurannat antavat usein tiedon ”Lähetys on Tullissa” tai ”Held by Customs”. Lähetykset eivät kuitenkaan ole Tullissa, vaan Postin tai muun kuljetusyrityksen varastossa. Jos lähetys pitää tullata, saat ilmoituksen tullattavasta lähetyksestä Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä Suomessa.

Posti tai kuljetusyritys

 • tietää missä pakettisi on
 • lähettää saapumisilmoitukset
 • varastoi tullattavat paketit
 • kuljettaa paketit tullauksen jälkeen
 • palauttaa paketit.

Tulli ei lähetä erillisiä tullilaskuja. Maksa tullaus, kun tullaat lähetystä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai Tulliselvityspalvelussa (jossa tullataan esim. elävät eläimet). Jos tarvitset laskun, löydät sen käyttämästäsi palvelusta.


Jos tilauksesi toimitetaan sinulle EU:sta, sinun ei tarvitse tullata lähetystä, eikä maksaa maahantuontiveroja Tullille.

Huomaa, että lemmikeille tarkoitettujen eläinperäisten ruokien yksityinen tuonti on kiellettyä EU:n ulkopuolelta.


Saapumisilmoituksen lähettää aina lähetystä kuljettava yritys, joka myös neuvoo sinua.

Lue lisää: Missä pakettini on?


Voit hakea verojen palauttamista esimerkiksi, jos olet palauttanut tavaran myyjälle EU:n ulkopuolelle. Ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen


Lähetys on tulliton, jos sen sisältämien tavaroiden kokonaisarvo on enintään 150 euroa. 

Poikkeus: Tupakasta ja tupakkatuotteista, alkoholista ja alkoholijuomista sekä hajuvesistä ja eau de toilette -tuotteista on aina maksettava tullia.  

Lue lisää: Lisätietoa tulliselvityksestä


Varmista kuljetusyritykseltä, että lähetystäsi ei ole jo palautettu takaisin lähettäjälle. Jos lähetystäsi ei ole palautettu, selvitä viivästyskoron määrä Tullista.  

Ennen kuin saat lähetyksen itsellesi, sinun on maksettava myös viivästyskorot. Huomaa, että eräpäivän ylittänyttä laskua ei voi maksaa tullauspalvelussa. Maksa tullaus verkkopankissa samana päivänä, kun selvität viivästyskoron määrän. Muista, että maksun välittyminen Tulliin voi kestää 2–3 päivää.


Saat saapumisilmoituksen tai tiedon tullattavan lähetyksen saapumisesta aina Postilta tai kuljetusyritykseltä. Tarvitset saamiasi tietoja, jos tullaat lähetyksen itse. Jos sinulla on kysyttävää saapumisilmoituksesta, ota yhteyttä Postiin tai kuljetusyritykseen.


Tulli ei vastaanota tai säilytä paketteja tai muita lähetyksiä. Jos saat esimerkiksi myyjältä tai kuljetusyritykseltä ilmoituksen, että lähetyksen tila on ”Lähetys on Tullissa” tai ”Held by Customs”, se tarkoittaa yleensä sitä, että lähetys pitää tullata ennen kuin saat sen.

Helpoimmin tullaat itse netissä. Voit myös ostaa tulliselvityksen palveluna Postilta tai kuljetusyritykseltä.

Tullattava lähetys on aina kuljettavan yrityksen hallussa. Jos  Kysy lisätietoja Postilta tai kuljetusyritykseltä.


Lähetä tuplamaksusta palautuspyyntö sähköpostilla Tullin veroreskontraan osoitteeseen veroreskontra(at)tulli.fi. Ilmoita palautuspyynnössä

 • viitenumero (MRN)
 • maksun summa
 • maksun saajan nimi
 • tilinumerosi IBAN- ja BIC-muodossa palautusta varten
 • nimi- ja yhteystietosi.

Kyllä pitää. Käytetyt tavarat tullataan kuten verkkokauppaostokset. Verot maksetaan maksamasi ostohinnan perusteella.


EU-maissa saa myydä ja käyttää vain EU:n vaatimukset täyttäviä radiolaitteita. EU:n ja Etan ulkopuolisissa maissa myytävät radiolaitteet eivät välttämättä täytä näitä vaatimuksia. Laitteet saattavat toimia väärällä taajuudella, liian suurella teholla tai olla muuten yhteen sopimattomia EU-alueella käytettävien radiolaitteiden ja -järjestelmien kanssa. Ylitehoiset tai väärillä taajuuksilla toimivat radiolaitteet voivat aiheuttaa häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla väärällä taajuudella tai liian suurella teholla toimivia laitteita, mutta niiden maahantuonti Suomeen sekä jälleenmyynti ja käyttö Suomessa on kielletty.

CE-merkinnällä laitevalmistaja vakuuttaa laitteen täyttävän EU-vaatimukset. Kun tilaat radiolaitetta EU:n ulkopuolelta, tarkista, että laitteessa on CE-merkintä. Lisäksi kannattaa tarkistaa laitteen pakkauksesta, käyttöohjeesta tai myyjältä, liittyykö laitteen käyttöön rajoituksia Suomessa.

Lisätietoa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sivuilla:


                            

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Netistä ostaminen