Hyppää sisältöön

Lahjalähetykset

Selaa suosituimpia kysymyksiä tai kirjoita kysymyksesi alla olevaan hakukenttään.

Kirjoita kysymyksesi ja hae vastaus

Usein kysytyt kysymykset lahjalähetyksistä

Joidenkin tavaroiden tuontiin liittyy rajoituksia ja kieltoja. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi lääkkeet, elintarvikkeet, nuuska, uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatavat tuotteet sekä vaaralliset esineet. Vaikka kyseessä on lahja, noudatetaan samoja rajoituksia kuin tavaraa tilattaessa. Lue lisää: Netistä tilaajalle

Tarkista EU:n tulli- ja veroalueet


Jos sait suoraan kotiisi ostamasi tavaran, joka olisi pitänyt tullata, tullaa se jälkikäteen. Voit tullata tavaran Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Lue lisää: Lähetyksen tullaaminen jälkikäteen


Elintarvikkeiden tuliaistuontia EU:n ulkopuolelta on rajoitettu eläintautien leviämisen riskin vuoksi. Samat tuontirajoitukset koskevat sekä matkustajan mukanaan tuomia että lahjalähetyksenä lähetettyjä elintarvikkeita. 

Ilman rajoituksia voit vastaanottaa kuitenkin esimerkiksi suklaata ja makeisia. Lue lisää Ruokaviraston nettisivuilta.

Tuliaistuontia koskevat ohjeet voit tarkistaa Ruokaviraston nettisivuilta. Rajoitukset eivät koske toisesta EU-maasta vastaanotettuja lahjalähetyksiä.


Jos vastaanotat lahjan, on sinun pyydettävä lähettäjältä selvitys lahjan sisällöstä ja arvosta

Yli 45 euron arvoisista lahjoista kannetaan maahantuontiverot, kuten mistä tahansa verkkokauppaostoksesta. 

Lue lisää lahjan tullauksesta


Tullaa lähetys Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Valitse, että haluan tullata yksityishenkilön lähettämän lahjan.

Tullausta varten tarvitset tiedon lahjan sisällöstä ja sen arvosta sekä saapumisilmoituksen.

Maahantuontiveroja sinun ei tarvitse kuitenkaan maksaa, jos kyseessä on tulliton ja veroton lahja.

Millainen lahja pitää tullata?


Tullausta varten tarvitset:

  • saapumisilmoituksen kuljetusyritykseltä
  • selvityksen lahjasta ja lahjan arvosta, esimerkiksi vapaamuotoinen selvitys arvosta tai kuitti tavarasta. (Pyydä selvitys tarvittaessa etukäteen lahjan lähettäjältä).
  • Tulli voi pyytää nähtäväksi myös muita asiakirjoja.

 


Postin nettisivulta löydät ohjeita pakettien lähettämisestä ulkomaille. Postin sivuilla on myös tietoa vaarallisista ja kielletyistä aineista ja maakohtaisista kielloista ja rajoituksista.

Monet vientirajoitukset koskevat myös lahjalähetyksiä. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi uhanalaisista kasveista ja eläimistä saatavat tavarat.

Muista myös, että on lähettäjän vastuulla selvittää sekä vientirajoitukset että kohdemaan tuontirajoitukset. Lisätietoa rajoituksista saat esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta. Suomen tulli ei anna tietoa muiden maiden tuontirajoituksista.


Jos lähetyksen arvo on enintään 45 euroa, ja se sisältää kahvia enemmän kuin 500 g tai teetä yli 100 g, ilmoita tämä aloitussivulla. Jos lähetyksessä on muitakin tavaroita, valitse sivulla 3 ”Haluan, että Tulli ottaa minuun yhteyttä”, jolloin käsittelijä voi vahvistaa muiden tavaroiden verottomuuden edellytykset.

Lue lisää lahjalähetyksistä


Tullaa lähetys Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Valitse sivulla 1 ”Haluan tullata yksityishenkilön lähettämän lahjan” ja ilmoita lahjalähetyksen arvoksi kaikkien lahjojen yhteisarvo. Ilmoita sivulla 3 jokainen lahja omana tavaranaan hintatietoineen. Valitse kohta ”Haluan, että Tulli ottaa minuun yhteyttä”. Tulli ottaa sinuun yhteyttä, minkä jälkeen voit antaa lisäselvityksen ja pyytää yhtä tavaraa veroitta.

Lue lisää lahjalähetyksistä


Tullaa lähetys Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Valitse sivulla 1 ”Haluan tullata yksityishenkilön lähettämän lahjan” ja ilmoita lahjalähetyksen arvoksi kaikkien lahjojen yhteisarvo. Ilmoita sivulla 3 jokainen lahja omana tavaranaan hintatietoineen. Valitse kohta ”Haluan, että Tulli ottaa minuun yhteyttä”. Tulli tarkistaa lahjalähetyksen edellytykset ja on sinuun yhteydessä tämän palvelun kautta.

Lue lisää lahjalähetyksistä


Tullaa lähetys Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Valitse, että haluan tullata yksityishenkilön lähettämän lahjan. Tullausta varten tarvitset tiedon lahjan sisällöstä ja sen arvosta sekä saapumisilmoituksen.


Tavara, joka on tilattu ja maksettu Internetissä toiselle henkilölle lähetettäväksi tai toimitettavaksi, ei ole tulliton ja veroton lahja. Tullitonta ja verotonta ei näin ollen ole tavara, joka toimitetaan EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai joka toimitetaan EU:sta tullaamattomana. Lähetykset ovat verollisia ja ne tullataan normaalisti. Lue lisää: Netistä tilaajalle


Tullaa lähetys lahjalähetyksenä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa Valitse sivulla 1 ”Haluan tullata yksityishenkilön lähettämän lahjan” ja ilmoita lahjalähetyksen arvoksi enintään 45 euroa. Ilmoita sivulla 3 lahjojen vastaanottajien etu- ja sukunimet sekä tiedot lahjoista ja niiden arvoista henkilöittäin.

Huomaa, että lähetyksen sisältämät lahjat on oltava tarkoitettu vain sinun perheellesi eikä yksittäisen lahjatavaran arvoa voi jakaa osiin. Yhdelle perheenjäsenelle tarkoitettujen lahjojen yhteenlaskettu kokonaisarvo ei saa ylittää 45 euroa.

Lue lisää lahjalähetyksistä


Kanariansaarilta (ja muualta EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta) yksityishenkilöiltä yksityishenkilöille satunnaisesti lähetetyt enintään 45 euron arvoiset lahjat, jotka on tarkoitettu vastaanottajan tai hänen perheenjäsenensä henkilökohtaiseen käyttöön, ovat yleensä verottomia, jos niiden luonne tai määrä ei viittaa kaupalliseen tarkoitukseen. Poikkeuksen verottomuuteen muodostavat lahjalähetykset, jotka sisältävät alkoholi- tai tupakkatuotteita, hajuvesiä, eau de toilette -valmisteita, kahvia tai teetä.

Jos EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta toimitettu lahjalähetys sisältää savukkeita, pikkusikareita, sikareita, piippu- ja savuketupakkaa, alkoholia tai alkoholijuomia, kannetaan lahjasta aina arvonlisä- ja valmistevero. Yksityiskohtaista lisätietoa: Lahjalähetysten saajalle


EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta yksityishenkilöiltä yksityishenkilöille satunnaisesti lähetetyt enintään 45 euron arvoiset lahjat, jotka on tarkoitettu vastaanottajan tai hänen perheenjäsenensä henkilökohtaiseen käyttöön, ovat yleensä tullittomia ja verottomia, jos niiden luonne tai määrä ei viittaa kaupalliseen tarkoitukseen. Poikkeuksen verottomuuteen/tullittomuuteen muodostavat lahjalähetykset, jotka sisältävät alkoholi- tai tupakkatuotteita, hajuvesiä, eau de toilette -valmisteita, kahvia tai teetä.

Jos EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta lähetetty lahja sisältää savukkeita, pikkusikareita, sikareita, piippu- ja savuketupakkaa, alkoholia tai alkoholijuomia, kannetaan lahjasta aina arvonlisä- ja valmistevero. Yksityiskohtaista lisätietoa: Lahjalähetysten saajalle


Jos lahjalähetyksessä on useita eri tavaroita, esimerkiksi luistimet ja radio, joiden yhteisarvo ylittää 45 euroa, voidaan joku tavaroista selvittää tullittomana ja arvonlisäverottomana, jos tämän tavaran arvo ei ylitä mainittua arvorajaa. Yksittäisen tavaran arvoa ei voida jakaa osiin. Arvoraja on lähetyskohtainen. Tavaroiden arvo lasketaan lähettäjämaan hintojen mukaan. Jos saat lahjaksi alkoholijuomia tai tupakkatuotteita, lue niitä koskevat erilliset ohjeet: Lahjalähetysten saajalle


Lahjalähetykselle voidaan myöntää verottomuus vain, jos sen lähettää yksityishenkilö EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta (ns. kolmannesta maasta) toiselle EU:n tulli- ja veroalueella olevalle yksityishenkilölle vastikkeetta. 

Lahjalähetyksille myönnettävää verottomuutta ei siis voi soveltaa yrityksen lähettämiin lahjoihin. Nämä lähetykset on tulliselvitettävä, ja niistä on maksettava maahantuontiverot. Lue lisää tulliselvityksestä.


Voit lähettää juustoja lahjaksi EU-maista.

Et voi lähettää Suomeen lahjaksi juustoa tai maitotuotteita EU:n ulkopuolisista maista lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia:

  • Andorrasta, Liechtensteinista, Norjasta, San Marinosta ja Sveitsistä ei ole tuontirajoituksia.
  • Färsaarilta, Grönlannista ja Islannista voi lähettää lahjaksi enintään 10 kg:n erän juustoa tai muita maitotuotteita.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.


Voit lähettää Suomeen lahjaksi suklaata tai makeisia.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta


                            

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma‒pe 8‒16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Lahjalähetykset