Hyppää sisältöön

Tullauspäätöksen korjaus eli oikaisu

Jos haluat korjata tullauksessa ilmoitettuja tietoja tai esimerkiksi perut kaupan, voit hakea tullaukselle korjausta eli oikaisua.

Miten toimin, jos palautan tavaran tai lähetän sen korjattavaksi tai vaihdettavaksi?

Hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä noin kymmenen kuukautta   

Oikaisuhakemusten käsittelyajat ja tullinpalautusten maksaminen ovat Tullin tietojärjestelmämuutosten vuoksi pidentyneet. Hakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä noin kymmenen kuukautta.

Käsittelemme hakemukset tulojärjestyksessä. Huolellisesti täytetty hakemus nopeuttaa asiasi käsittelyä. 

Pahoittelemme asiakkaillemme viivästyksestä aiheutuvaa haittaa.

Kuka voi hakea oikaisua?

Voit hakea tullauspäätöksen korjausta eli oikaisua, jos olet lähetyksen vastaanottaja. Voit tehdä korjauspyynnön, vaikka kuljetusyritys olisi tehnyt tullauksen puolestasi. Myös toinen henkilö tai kuljetusliike voi hakea korjausta puolestasi.

Milloin oikaisua voi hakea? 

Voit hakea tullauspäätöksen korjausta Tullilta seuraavissa tilanteissa: 

  • Palautit tavaran eli peruit kaupan. 
  • Sait viallisen tai väärän tavaran.
  • Ilmoitit tullauksessa jonkin väärän tiedon (esimerkiksi valuutta, tavaran arvo tai nimike).
  • Pakettisi on palautunut takaisin lähettäjälle
  • Haet tavaralle alennettua tullia jälkikäteen.

Joskus sinun pitää hakea maksamiasi maahantuontiveroja takaisin myyjältä tai kuljetusyritykseltä. Tulli ei voi palauttaa maksamiasi maahantuontiveroja seuraavissa tilanteissa:

  • Tullaamasi paketti on saapunut Suomeen, mutta kadonnut ennen kuin se on saapunut sinulle. Ota yhteyttä kuljetusyritykseen tarkempien ohjeiden saamiseksi.  
  • Olet maksanut arvonlisäveron jo ostovaiheessa myyjälle (IOSS-myyjälle). Hae tällöin maksamiasi maahantuontiveroja takaisin myyjältä. Lähetä palautusta varten tullauspäätös verkkokaupalle. Jos olet tullannut itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, tullauspäätös säilyy palvelussa 90 päivän ajan kohdassa ”Omat tullaukseni”.

Määräajat

Määräaika vaihtelee sen mukaan, mistä syystä haet tullauspäätöksen korjausta.
Jos olet palauttanut verkkokaupasta tilaamasi tavaran, oikaisuhakemus pitää tehdä 90 päivän kuluessa tulli-ilmoituksen hyväksymisestä. Lisäksi tavaran pitää olla palautettuna, kun teet hakemuksen.

Jos olet palauttanut viallisen tai sopimuksen vastaisen tavaran, oikaisuhakemus pitää tehdä vuoden kuluessa tullivelan tiedoksiantopäivästä. Lisäksi tavaran pitää olla palautettuna, kun teet hakemuksen.

Jos tullia on muusta syystä maksettu liikaa (esim. tullausarvo on ollut liian suuri tai tulliviranomainen tehnyt virheen), oikaisuhakemus pitää jättää kolmen vuoden kuluessa tullivelan tiedoksiantopäivästä.

Miten hakemus tehdään?

Hae tullauspäätöksen korjausta lomakkeella. Katso myös tarkemmat lomakkeen täyttöohjeet

Voit tehdä myös vapaamuotoisen hakemuksen. Ilmoita vapaamuotoisessa hakemuksessa samat tiedot kuin varsinaisessa lomakkeessa: tullauspäätöksen MRN-numero, syy korjauksen hakemiseen, tilinumero, yhteystietosi sekä tarvittavat liitteet. Katso tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttöohjeesta.

Lähetä hakemus liitteineen turvapostilla kirjaamo(at)tulli.fi. Lue ohjeet turvapostin lähettämisestä. Voit lähettää hakemuksen myös postitse osoitteeseen Tulli, Tuonnin oikaisuhakemukset, PL 512, 00101 Helsinki. Voit myös tuoda hakemuksen kirjaamoon tai johonkin Tullin toimipaikkaan.

Voit tehdä hakemuksen myös Yritysasiakkaan tulliselvityspalvelussa.

Täyttöohjeet hakemuksen korjaamiseksi

Jos haet muutosta tullaukseen, jonka olet tullannut Ahvenanmaalle tai muun Suomen ja Ahvenanmaan välillä, lähetä hakemus liitteineen turvapostilla: atp.skattegrans(at)tulli.fi. Lue ohjeet turvapostin lähettämisestä. Voit lähettää hakemuksen myös postitse osoitteeseen Maarianhaminan tulli, PL 40, 22101 Maarianhamina. Voit myös tuoda hakemuksen kirjaamoon tai johonkin Tullin toimipaikkaan.


Miten oikaisuhakemus käsitellään?

Hakemukset otetaan käsittelyyn saapumisjärjestyksessä. Huomioi, että Tulli ei lähetä erillistä viestiä siitä, että hakemus on vastaanotettu tai otettu käsittelyyn. Käsittelyaika on yleensä noin neljä kuukautta.

Kun Tulli on käsitellyt hakemuksesi, saat siitä aina päätöksen. Mahdollinen verojen palautus tulee suoraan tilille, jonka olet ilmoittanut hakemuksessa. Voi mennä muutama päivä, kunnes palautus siirtyy tilillesi.

Mitä jos oikaisuhakemusta ei hyväksytä?

Jos et ole tyytyväinen oikaisuhakemuksen saamaan päätökseen, voit tehdä valituksen Helsingin hallinto-oikeudelle. Lue hallinto-oikeuden ohjeet valituksen tekemiseen.

Verovalitus hallinto-oikeudessa maksaa 270 euroa.


                            

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Oikaisuvaatimus