Turvallinen verkko-ostos

Tarkista ennen verkko-ostosta, onko tavara arvioitu EU:n alueella ja Suomessa turvalliseksi. Älä tilaa koskaan väärennettyä tuotetta.

Tuoteturvallisuus

Jos teet verkko-ostoksen EU:n ulkopuolelta, tavara ei välttämättä täytä EU:n ja Suomen tuoteturvallisuusmääräyksiä. Tuotteen turvallisuus saattaa poiketa merkittävästi EU:n tuoteturvallisuusmääräyksistä, sillä tavaran valmistaja ei ole välttämättä tarkoittanut tavaraa myytäväksi EU:n alueella. Verkossa saatetaan myydä myös tuotteita, jotka on poistettu jossakin päin maailmaa markkinoilta vaarallisuuden takia. Lue lisää turvallisista tuotteista Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivuilta.

Tarkista ennen ostosta OECD:n verkkopalvelusta, onko tuote poistettu markkinoilta jossakin päin maailmaa turvallisuuspuutteiden takia. Vaaralliset tuotteet -sivustolta voit tarkistaa, onko tuotteen myyntiä ja markkinointia rajoitettu Suomessa.

Kuluttajan oikeudet voivat vaihdella eri EU-maiden välillä. EU:n ulkopuolisissa maissa kuluttajan oikeudet voivat poiketa suomalaisen kuluttajan oikeuksista. Myös tuoteturvallisuusvaatimukset vaihtelevat, sillä esimerkiksi EU:ssa ja Suomessa kuluttajaa suojellaan lainsäädännön avulla eri tavalla kuin esimerkiksi Aasian maissa.

Tuoteväärennökset

Tuoteväärennös on tuote, joka loukkaa alkuperäisen tuotteen teollis- tai tekijänoikeutta (IPR). Piraattituotteeksi kutsutaan muun muassa elokuva- ja musiikkitallenteita, joille on kopioitu ilman lupaa tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia.

Tuoteväärennösten maahantuonti kaupallisessa tarkoituksessa on kiellettyä. Myös yksityishenkilön verkko-ostokset ovat EU:n tuomioistuimen mukaan kaupallista toimintaa.

Jos tulli epäilee verkosta tilaamaasi tuotetta väärennökseksi, se voi pysäyttää ostoksesi maahantulon. Enimmäisrangaistus teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.

Tulli valvoo, ettei maahantuotavien, maastavietävien ja kauttakuljetettavien tavaroiden joukossa ole tuoteväärennöksiä tai muita teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita. Valvonnalla suojataan valtion verotuloja, kansalaisia ja yhteiskuntaa haitallisilta tuotteilta ja alkuperäisen oikeudenhaltijan taloudellisia oikeuksia.

Tuoteväärennöksiin liittyviä käsitteitä   

  • Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tai tuottamat tavarat ja palvelut muiden yritysten vastaavista.
  • Mallioikeus antaa suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuodolle. Suojan kohteena on aina konkreettinen tavara tai tällaisen osa, ja se on aina näköaistilla havaittavissa.
  • Patentti on keksijälle myönnetty yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen.
  • Piraattikopio on tuote, johon on luvattomasti kopioitu toisen tekijänoikeudella suojattu teos.
  • Tuoteväärennös on tuote, johon on luvattomasti liitetty toiselle kuuluva tavaramerkki tai sen jäljitelmä, tai tuote, joka luvattomasti imitoi toisen tuotteen mallioikeudella suojattua ulkomuotoa.
  • Loukkaava tuote: Tuote voi olla myös teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaava, ilman että se on tuoteväärennös.

Huomioi nämä

Väärennetyt tuotteet voivat olla vaarallisia terveydelle tai yleiselle turvallisuudelle. Erityisen suuren riskin aiheuttavat lääkkeet, elintarvikkeet, ajoneuvojen varaosat ja sähkölaitteet.

Väärennettyjen tuotteiden laadusta ei ole luotettavaa, tutkittua tietoa. Esimerkiksi vaate voi syttyä palamaan tai aiheuttaa allergiaa, ja leluista voi erittyä haitallisia aineita tai irrota osia. Tuotteissa käytetyt materiaalit voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää. Väärennetyt ajoneuvojen varaosat voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä ja onnettomuuksia ja väärennetty elektroniikka oikosulkuja.

Väärennetylle tuotteelle ei ole takuuta, eikä vastuunkantajaa löydy, kun tuote menee rikki tai aiheuttaa vahinkoa.

Tuoteväärennösbisneksessä liikkuu valtavia summia rahaa, jolla rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta.

Väärennökset syövät aitojen tuotteiden markkinoita. Tämän seurauksena Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa.

Tuoteväärennöksistä ei kerry verotuloja. Yhteiskunnan on kerättävä nekin varat toimintaansa muista kohteista, esimerkiksi sinun palkkatuloistasi.

Musiikkitallenteiden, tietokoneohjelmien, elokuvien ja muiden vastaavien tuotteiden piraattikopioiden myynti riistää tekijöiden työtuloja.

Maksimirangaistus teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.

Lue lisää: Tuoteväärennökset ja netistä tilaaminen


Tuoteväärennöksiin liittyvä valvonta perustuu asetukseen (EU) N:o 608/2013.


Lisää aiheesta

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Netistä ostaminen