Tuoteväärennökset ja netistä tilaaminen

Yksityishenkilön nettiostokset ovat EU:n tuomioistuimen päätöksen mukaan kaupallista toimintaa. Tulli voi siis pysäyttää nettiostoksen maahantulon ja aloittaa prosessin sen selvittämiseksi, onko teollis- tai tekijänoikeutta loukattu.

Tulli valvoo, ettei maahantuotavien, maastavietävien ja kauttakuljetettavien tavaroiden joukossa ole tuoteväärennöksiä tai muita teollis- tai tekijänoikeuksia (IPR) loukkaavia tuotteita. Valvonnalla suojataan kansalaisia ja yhteiskuntaa terveydelle ja turvallisuudelle haitallisilta tuotteilta, yhteiskunnan verotuloja sekä oikeudenhaltijan taloudellisia intressejä.

Tuoteväärennösten maahantuonti kaupallisessa tarkoituksessa on kiellettyä. Myös tekijänoikeuslaki kieltää piraattituotteiden, esimerkiksi väärennettyjen musiikki- ja elokuvatallenteiden, maahantuonnin. Teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Huomioi nämä

 • Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tai tuottamat tavarat ja palvelut muiden yritysten vastaavista.
 • Mallioikeus antaa suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuodolle. Suojan kohteena on aina konkreettinen tavara tai tällaisen osa, ja se on aina näköaistilla havaittavissa.
 • Patentti on yhteiskunnan keksijälle myöntämä yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen.
 • Piraattikopio on tuote, johon on luvattomasti kopioitu toisen tekijänoikeudella suojattu teos.
 • Tuoteväärennös on tuote, johon on luvattomasti liitetty toiselle kuuluva tavaramerkki tai sen jäljitelmä, tai tuote, joka luvattomasti imitoi toisen tuotteen mallioikeudella suojattua ulkomuotoa.
 • Loukkaava tuote: Tuote voi olla myös teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaava, ilman että se on tuoteväärennös.

 • Väärennetyt tuotteet voivat olla vaarallisia terveydelle tai yleiselle turvallisuudelle. Erityisen suuren riskin aiheuttavat lääkkeet, ajoneuvojen varaosat ja sähkölaitteet.
 • Väärennetyistä tuotteista ei ole luotettavaa, tutkittua tietoa. Esimerkiksi vaate voi syttyä palamaan tai aiheuttaa allergiaa, leluista voi erittyä haitallisia aineita tai irrota osia. Tuotteissa käytetyt vaaralliset materiaalit voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää. Väärennetyt ajoneuvojen varaosat voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä ja onnettomuuksia, väärennetty elektroniikka oikosulkuja.
 • Väärennetylle tuotteelle ei ole takuuta, eikä vastuunkantajaa löydy, kun tuote menee rikki tai aiheuttaa vahinkoa.
 • Tuoteväärennösbisneksessä liikkuu suunnattomia rahasummia, joilla rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Tahdotko tukea sitä?
 • Väärennökset syövät aitojen tuotteiden markkinoita. Sen seurauksena Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa. Sinunkin työpaikkasi voi olla vaarassa.
 • Tuoteväärennöksistä ei kerry verotuloja. Yhteiskunnan on kerättävä nekin varat toimintaansa muista kohteista, esimerkiksi sinun palkkatuloistasi.
 • Musiikkitallenteiden, tietokoneohjelmien, elokuvien ja muiden vastaavien tuotteiden piraattikopioiden myynti riistää tekijöiden työtuloja.

Lue lisää: Tuoteväärennökset ja netistä tilaaminen


Tuoteväärennöksiin liittyvä valvonta perustuu asetukseen (EU) N:o 608/2013.


Ota yhteyttä

Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autovero- ja valmisteveroasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi

Tietoa chat-pilotista


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus