Tullietuus

Tullietuus tarkoittaa tavallista pienempää tullimaksua. Tullietuuden voit saada tavarasta, joka on valmistettu alun perin maassa, jonka kanssa EU:lla on tullietuussopimus. 

Tullietuus tarkoittaa sitä, että tavaran tullimaksu on tavallista pienempi tai sitä ei tarvitse maksaa ollenkaan. Tullietuuden voit saada tavarasta, joka tulee maasta, jonka kanssa EU:lla on tullietuussopimus. Lisäksi tavaran pitää olla valmistettu alun perin siinä maassa, josta se lähetetään. Lue tarkat ehdot, miten saat tullietuuden tavaran alkuperän perusteella. Huomioi, että tullietuudesta huolimatta tavarasta täytyy maksaa aina arvonlisävero.

Tullietuuden saat valtaosasta maailman maita

Tullietuuden saat suurimmasta osasta maailman maita. Tarkista luettelosta, mistä maista muun muassa voit saada tullietuuden. Esimerkiksi alun perin Isossa-Britanniassa valmistetuista tuotteista ei tarvitse maksaa tullimaksua. Tullietuuksien määrät löytyvät Fintaric-tullinimikepalvelusta. 

Osalle Turkista tuleville tavaroille voi saada tullietuuden, vaikka tavara olisikin valmistettu jossain muualla kuin Turkissa. Tullietuuden voit saada esimerkiksi silloin, jos tavara on tullattu Turkkiin ja saat sen myyjältä A.TR.-tavaratodistuksen. Kun tullaat Turkista tilaamaasi tavaraa, ilmoita tavaran alkuperämaaksi Turkki, vaikka tavara olisikin valmistettu jossain muualla.

Ainoastaan paristakymmenestä maasta ei voi saada tullietuutta. Näistä maista tilattavista tavaroista täytyy maksaa aina täysi tullimaksu. Tällaisia maita ovat muun muassa USA, Thaimaa, Malesia, Kiina, Hongkong, Taiwan, Venäjä, Valko-Venäjä, Saudi-Arabia, Australia ja Uusi-Seelanti. 

Miten haen tullietuutta?

Voit hakea tullietuutta tullauksen yhteydessä, jos tavarasi täyttää tullietuuden ehdot ja sinulla on tarvittava tavaran alkuperän todistava asiakirja, kuten määrämuotoinen alkuperätodistus (EUR.1-tavaratodistus) tai alkuperäilmoitus, -vakuutus tai -selvitys. Selvitä vaatimukset etukäteen. Saat asiakirjan tavarasi myyjältä.

Jos sinulla ei ole saatavilla asiakirjaa tullauksen yhteydessä, voit tullata lähetyksen ilman sitä ja hakea tullietuutta jälkikäteen tullauspäätöksen oikaisulla


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Etuuskohtelut