Rajoitetut tavarat

Lääkkeitä ei saa tilata Eta-alueen ulkopuolelta

Huomioi, että lääkkeitä ei saa tilata Eta-alueen ulkopuolelta. Tällaisia lääkkeitä ovat myös erektiolääkkeet. Varmista, mistä maasta tilaat lääkkeen. Eta-alueeseen eli Euroopan talousalueeseen kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Voit tilata lääkkeitä Eta-alueelta, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Lue rajoituksista Fimean sivuilta. Huomioi, että reseptilääkkeitä voit tilata ainoastaan reseptillä eli lääkemääräyksellä. Varmista, että verkkoapteekki, josta teet tilauksen, on laillinen. Lue Fimean sivuilta, mistä tunnistat laillisen verkkoapteekin.

Tarkista tuontirajoitukset ennen tilaamista Tullin rajoituskäsikirjasta – tilaajana olet vastuussa määräysten noudattamisesta.

Jos haluat tilata sellaisia tavaroita, joiden tuonti vaatii luvan, hae lupa asianomaiselta viranomaiselta ennen tilaamista. Tulli ei koskaan myönnä tuontilupia.

Esimerkkejä rajoitetuista tavaroista

 • Yksityishenkilönä et saa hankkia tai vastaanottaa ulkomailta biosidia sisältäviä tuotteita, jollei niiden pakkauksissa ole Tukesin lupanumeroa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hyttyskarkottimiin tarkoitetut hyttystyynyt tai jyrsijämyrkyt. Lisätietoa saat Tukesista: Biosidit 
 • Voit tilata lääkkeitä Eta-alueelta, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Lue rajoituksista Fimean sivuilta. Huomioi, että reseptilääkkeitä voit tilata ainoastaan reseptillä eli lääkemääräyksellä. Varmista, että verkkoapteekki, josta teet tilauksen, on laillinen. Lue Fimean sivuilta, mistä tunnistat laillisen verkkoapteekin. Eta-alueeseen eli Euroopan talousalueeseen kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.
 • Ravintolisien tuontiin liittyy rajoituksia tai kieltoja. Lue lisää Ravintolisät-sivulta tai kysy lisää Fimeasta.
 • Elintarvikkeiden tuonnilla voi olla rajoituksia. Esimerkiksi liha- ja maitotuotteiden tuontia rajoitettu joistain EU-maista. Kysy lisää Ruokavirastosta.
 • Kasvien ja siementen tuontiin liittyy rajoituksia. Kysy lisää Ruokavirastosta.
 • Aseiden, aseen osien ja patruunoiden tuontiin liittyy rajoituksia. Tuontiluvat myöntää poliisi. Kysy lisää poliisista tai lue lisää Tullin rajoituskäsikirjasta.
 • Uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatavien tavaroiden tuonti voi olla kiellettyä tai luvanvaraista. Luvat myöntää Suomen ympäristökeskus. Kysy lisää ympäristökeskuksesta.
 • Räjähteiden lähtöaineiden tuonti vaatii luvan. Kysy lisää poliisista.
 • Huviveneiden ja huviveneiden moottoreiden tuontia EU:n ulkopuolelta on rajoitettu.
  Kysy lisätietoja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista tai lue lisää Tullin rajoituskäsikirjasta.
 • Radiolaitteet. Kysy lisää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
Verkkokaupasta tilattu ei-lääkkeellinen tuote voi olla Suomessa lääke
Tulli haltuunottaa tai takavarikoi suuria määriä lääkkeitä verkkokaupoista tilatuista lähetyksistä. Yksistään Lentotullissa paljastetaan vuosittain useita satoja salakuljetuksia, lääkerikoksia ja lääkerikkomuksia sekä tehdään jopa tuhansia hallinnollisia lääkkeiden haltuunottoja.

Huomioi nämä

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen Eta-alueen ulkopuolisesta valtiosta on kielletty

Lääkevalmisteiden hankkiminen on sallittua vain Eta-alueelta

Yksityishenkilö voi vastaanottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita toisesta Eta-maasta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän edellyttäen, että:

 1. lääkevalmisteella on myyntilupa valtiossa, josta se on hankittu, tai jos lääkevalmisteella ei ole myyntilupaa, sen hankinta on perustunut lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön asianmukaisesti antamaan lääkemääräykseen;
 2. lääkevalmiste on hankittu toimittajalta, jolla on valmisteen ostomaassa oikeus lääkkeiden vähittäisjakeluun; ja
 3. henkilö pystyy tarvittaessa osoittamaan, että lääkevalmiste on tarkoitettu hänen omaan lääkitykseensä. Reseptilääkkeestä tämä tulee osoittaa lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön asianmukaisesti antamalla lääkemääräyksellä tai lääkärintodistuksella, tai apteekista saatavalla yhteenvetotulosteella mikäli kyseessä on sähköinen resepti (eResepti).
 4. Jos olet tilannut lääkevalmisteita postitse Eta-alueelta, sinulla tulee olla tarvittavat asiakirjat ennen lääkevalmisteen vastaanottamista.
 5. Itsehoitolääkkeet: Jokaiselle lääkevalmisteelle ja sen pakkauskoolle määritellään reseptistatus, joka kertoo, saako kyseistä lääkettä toimittaa ilman reseptiä ja kuinka suuren pakkauskoon sitä voi ostaa ilman lääkemääräystä. Tilatessasi netistä lääkkeitä varmista pakkauskoot ja reseptistatus lääkevalmisteelle. Lisätietoja saat Fimeasta: fimea.fi - Itsehoitovalmisteet

Jos tilaat lääkkeitä netistä tai nettiapteekeista varmista, että apteekki on laillistettu lääkkeiden etämyyntiin. Euroopan unionin alueella toimivat verkkopalvelut tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Lue lisää: fimea.fi - Verkkopalvelun yhteinen eurooppalainen tunnus.

 • Huumausainetta sisältäviä lääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.
 • Eläinlääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Jos ostat netistä melatoniinia sisältäviä valmisteita, selvitä tuotteen annostus ja käyttötarkoitus. Näin varmistat, ettet tietämättäsi tee lääkerikosta. Melatoniinivalmiste voidaan luokitella lääkkeeksi tai ravintolisäksi. Muistathan, että lääkkeitä ei saa tilata netistä Eta-alueen ulkopuolelta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: jos valmiste sisältää enintään 1,9 mg melatoniinia päiväannoksessa ja sen käyttötarkoitus on esimerkiksi nukahtamisajan lyhentäminen tai aikaerorasituksen lievittäminen, se luokitellaan yleensä ravintolisäksi. Valmisteen käyttötarkoitus selviää pakkausmerkinnöistä ja mainonnasta. Tällaisiin ravintolisiin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei puutu.

Muista seuraavat asiat:

 • Sellainen melatoniinia sisältävä valmiste, jonka käyttötarkoitukseksi on ilmoitettu unettomuuden hoito, luokitellaan päiväannostuksesta riippumatta aina reseptilääkkeeksi.
 • Valmiste, jonka päiväannos melatoniinia on tasan 2 mg tai enemmän, luokitellaan aina reseptilääkkeeksi.
 • Jos tilaat liian vahvan valmisteen tai valmisteen, joka on tarkoitettu unettomuuden hoitoon, syyllistyt reseptilääkkeen tilaamiseen ilman lääkemääräystä.

Lue lisää melatoniinista Fimean sivuilta:


Tulli valvoo maahantuotavien tavaroiden rajoitusten alaisuutta riskianalyysin keinoin, hyödyntämällä läpivalaisua ja tullikoiria sekä tarvittaessa tekemällä tavarantarkastuksia.


Sovellettavan lainsäädännön löydät Tullin rajoituskäsikirjasta, asiaa ohjeistavasta kohdasta.


Lisää aiheesta

 • Ruokavirasto – (mm. luontaiselintarvikkeet ja ravintolisät, eläinten tuonti)
 • STUK – (mm. lasertuotteet)
 • Fimea – (mm. rohdosvalmisteet, lääkkeelliset homeopaattiset ja antroposofiset tuotteet sekä ohjeet aineen luokittelupyynnön tekemiseen)
 • Ympäristö – (mm. uhanalaiset eläimet ja kasvit ja niistä valmistetut tuotteet/CITES)
 • Poliisi – (mm. aseet ja aseiden osat)
 • Liikenne- ja viestintävirasto Traficom –  (mm. tele- ja viestintälaitteiden taajuudet)

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta