Palautukset, korjaukset ja vaihdot

Perut kaupan ja palautat tavaran Lähetät tavaraa korjattavaksi, huoltoon tai vaihdettavaksi

Kun olet perunut kaupan ja palautat tilaamasi tavaran

Jos palautat tilaamasi tavaran lopullisesti EU:n ulkopuolelle tai EU:n tullialueelle, mutta veroalueen ulkopuolelle, siitä tehdään yleensä vienti-ilmoitus. Yksityishenkilöt voivat lähettää tavaran myös postitse. Postitse lähetettäviin tavaroihin voit liittää vienti-ilmoituksen sijaan tulliluettelon CN 22. Postin verkkosivut: Tulliluettelo CN 22 täyttöohjeineen (pdf). Jos lähetyksen arvo (sisältö + kuljetusmaksu) on yli 350 euroa, on käytettävä tulliluetteloa CN 23 (pdf). Lue lisää postipaketin lähettämisestä Postin verkkosivuilta, posti.fi.

Voit hakea maksamiasi maahantuontiveroja takaisin (eli tullauspäätökseen oikaisua), jos olet perunut kaupan ja palauttanut tavaran myyjälle EU:n tulli- ja veroalueen tai veroalueen ulkopuolelle määräajassa. Tavara on palautettava ja oikaisuhakemus tehtävä kolmen kuukauden kuluessa tullauksesta. Lue lisää: Muutoksenhaku, kun olet perunut kaupan ja palautat tavaran

Kun lähetät tavaraa korjattavaksi, huoltoon tai vaihdettavaksi

Jos haluat lähettää tavaran EU:n tulli- ja veroalueen tai veroalueen ulkopuolelle korjausta, huoltoa tai vaihtoa varten, sinun on tehtävä tavarasta vienti-ilmoitus ennen tavaran lähettämistä. Voit antaa vienti-ilmoituksen itse tai valtuuttaa toisen tahon antamaan sen puolestasi. Käytä samaa kuljetusmuotoa mahdollisuuksien mukaan kaikissa tavaran kuljetuksissa, esimerkiksi postitse saapunut lähetys lähetetään ja palautetaan postitse, jotta tulli-ilmoittamisesi olisi sujuvaa.

Kun teet vienti-ilmoituksen oikein, varmistat ettet maksa maahantuontiveroja turhaan

On tärkeää valita oikea vienti-ilmoitus (Uusi taloudellisesti vaikuttava vienti-ilmoitus) ja käyttää oikeita koodeja (menettelykoodi 21-alkuinen). Kun korjattu tai vaihdettu tavara palautuu, se tulliselvitetään korjattuna tai korvaavana tavarana edellytysten täyttyessä. Oikean vaihtoehdon valitsemalla varmistat, että maksat maahantuontiverot vain tarvittaessa:

 • Kun tavara palautuu maksullisesta korjauksesta, maksat maahantuontiverot korjauskustannuksista, mahdollisista lisätyistä osista ja tavaran lähettämiseen liittyvistä kustannuksista, et tavaran koko arvosta.
 • Kun tavara palautuu takuukorjauksesta tai takuuvaihdosta, et maksa maahantuontiveroja muista kuin sinulta mahdollisesti veloitettavista kuljetuskustannuksista.

Huomioi nämä

Voit antaa vienti-ilmoituksen maksutta Tullin vienti-ilmoituspalvelun kautta.

 • Yksityishenkilö voi tunnistautua joko varmennekortilla, verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautuminen vaatii lisäksi suomalaisen henkilötunnuksen.
 • Valitse ”Uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus” ja käytä oikeaa menettelykoodia (21-alkuinen). Tutustu ilmoituksen täyttöohjeisiin palvelussa.

Tulosta vienti-ilmoituspalvelusta viennin saateasiakirja (EAD) ja laita se postipaketin päälle liimattuun muovitaskuun siten, että tekstipuoli on näkyvissä. Postitulli vahvistaa tavaran poistumisen EAD:n perusteella, ja siitä muodostuu viennin poistumisvahvistettu luovutuspäätös.

Huomaa, että tarvitset poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen, kun tulliselvität korjatun tai vaihdetun tavaran.

Pääset tulostamaan poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen kirjautumalla Vienti-ilmoituspalveluun. 


Tulosta Vienti-ilmoituspalvelusta viennin saateasiakirja (EAD) ja toimita se rahdinkuljettajalle. Tulli vahvistaa tavaroiden poistumisen, kun ne poistuvat EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle, ja siitä muodostuu viennin poistumisvahvistettu luovutuspäätös.

Huomaa, että tarvitset poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen, kun tulliselvität korjatun tai vaihdetun tavaran.

Pääset tulostamaan poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen kirjautumalla Vienti-ilmoituspalveluun. 


Vientiselvitystä varten tarvitset seuraavat tiedot:

 • Tavaran arvoon liittyvä asiakirja, esimerkiksi proformalasku, jonka voit täyttää ja tulostaa: Avaa proforma
 • Selvitys siitä, mitä tarkoitusta varten tavara lähetetään, esimerkiksi lähetys korjattavaksi.
 • Tuotteen tavarakoodi eli tullinimike. Siirry nimikehakuun.

Valitse ”Uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus”

 • Ilmoitustyyppi ”EX”, kun vienti Venäjälle
 • Kauppatapahtuman luonne ”60 - Tavaroiden toimitus korjattavaksi ja palautus sen jälkeen”
 • Menettelykoodi ”2100 - Tavaroiden, jotka eivät ole olleet aikaisemmin tullimenettelyssä, väliaikainen vienti ulkoiseen jalostukseen”
 • Kansallinen menettely ”7UB - Ulkoinen jalostus, yksinkertaistettu lupamenettely”
 • Liiteasiakirjat: Valitse oikea asiakirja, esim. ”N325 - Proforma”

”Taloudellisesti vaikuttavan menettelyn tiedot”

 • Menettelyn päättämisen määräaika - Ulkoista jalostusta koskevassa ilmoituksessa valitse päivä, jolloin tavaroiden on palauduttava yhteisöön.
 • Jalostuksen luonne  - Ulkoista jalostusta koskevassa ilmoituksessa kerro, mitä tavaroille aiotaan tehdä.
 • Jalostetut tuotteet - Ulkoista jalostusta koskevassa ilmoituksessa kerro yhteisöön takaisin tuotavan tavaran tullinimike sekä anna sanallinen tavarankuvaus. Ajoneuvon valmistenumerolle on oma paikka Tavaraerän näytöllä ”Erityismaininnat FIXBC”.
 • Ehdotettu tunnistusmenetelmä - Ulkoista jalostusta koskevassa ilmoituksessa anna ehdotuksesi siitä, miten ulkoiseen jalostukseen asetettavat tavarat voidaan tunnistaa tuotavista tavaroista.

Kun maksutta korjattu tai vaihdettu tavara palautetaan takaisin Suomeen, se on tulliselvitettävä.

Lue lisää: Tavarasi palautuu korjauksesta, huollosta tai vaihdosta


Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autovero- ja valmisteveroasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi

Tietoa chat-pilotista


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus