Hyppää sisältöön

Netistä ostamisen jälkeen - Tullaa lähetys 

Jos nettiostos pitää tulliselvittää eli tullata, Posti tai kuljetusyritys lähettää siitä sinulle ilmoituksen. Muista, että olet itse vastuussa tullauksesta.

Mitä on tullaus?

Tullaus tarkoittaa nettiostamisessa sitä, että kun olet ostanut tavaran, annat tullille ilmoituksen tavarasta ja maksat siitä maahantuontiverot. Maahantuontiveroja ovat yleensä arvonlisävero ja tullimaksu.

Kuljetusyritys ilmoittaa sinulle, jos tullaus on tehtävä. Se on tehtävä määräajassa. Voit tullata itse netissä tai ostaa tullauksen palveluna kuljetusyritykseltä.

Milloin lähetyksen voi tullata?     

Lähetystä ei voi tullata etukäteen. Voit tullata lähetyksen, kun olet saanut tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen tai muun tiedon saapumisesta Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä Suomessa.

Jos olet saanut myyjältä tai lähettäjältä lähetystunnuksen (seurantakoodin, saapumistunnuksen), joka on muotoa AB123456789CD, kyseessä on postilähetys, jonka kulkua voit seurata Postin lähetysseurannassa. Voit aloittaa tullauksen heti, kun lähetysseurannassa lukee ”Lähetys odottaa tullaustasi. Hoida tullaus ja Postin käsittelymaksu 20 päivän sisällä saapumisesta.”

Jos tätä tekstiä ei ole, odota, ja jatka lähetyksen seurantaa tai tiedustele Postista, missä lähetyksesi on.

Tärkeää: Postin Lähetysten seuranta -palvelussa saapumistunnus on nimellä lähetystunnus. Käytä siis lähetystunnusta tullauksessa saapumistunnuksena.

Tullaa määräajassa

Tullaa lähetys ja maksa maahantuontiverot määräajassa, muuten kuljettaja palauttaa pakettisi lähettäjälle. Katso määräaika Postin tai kuljetusyrityksen ilmoituksesta.

Jos olet saanut tullattavan lähetyksen suoraan kotiisi

Jos olet saanut suoraan kotiisi tullattavan lähetyksen, sinun pitää tullata se jälkikäteen eli tehdä jälkitullaus.

Kolme tapaa tullata – valitse ja lue ohjeet

Tullaa netissä itse – käytä tuontitullauspalvelua

Tullin tuontitullauspalvelu on maksuton ja käytössäsi 24/7, siis aina. Palvelua voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Voit valtuuttaa myös toisen henkilön tullaamaan puolestasi netissä.

Tutustu tullauspalvelun ohjeisiin Tullin verkkosivuilla ja tullauspalvelussa. Tullauspalveluun liittyviin usein kysytyt kysymykset löydät Tullin verkkosivuilta ja tuontitullauspalvelusta. 

Kirjautuminen

Kirjaudu tullauspalveluun pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan tullauksen puolestasi.

Maksaminen

Valitse maksutavaksi verkkopankki, korttimaksu (Visa debit/credit ja MasterCard debit/credit) tai mobiilimaksu. Jos haluat käyttää Siirto-palvelua, valitse Nordean verkkopankkipainike. Nordean palvelussa klikkaa Siirto-välilehteä ja seuraa ohjeita. Nordean Siirto-palvelua voivat käyttää myös Osuuspankin asiakkaat.

Huomaa, että tullauspalvelussa maksettavan summan pitää olla vähintään 0,65 €.

Postilähetys

Saat postilähetyksen suoraan kotiisi tai noutopisteeseen, kun olet tullannut lähetyksen ja maksanut maahantuontiverot.

Muun kuljetusyrityksen toimittama lähetys – voit joutua toimittamaan luovutuspäätöksen

Kuljetusyritys tarvitsee luovutuspäätöksen. Saat luovutuspäätöksen tullauspalvelusta. Toimita luovutuspäätös kuljetusyritykselle saamiesi ohjeiden mukaan. Kuljetusyritys toimittaa lähetyksen sinulle tai voit sopia sen noutamisesta kuljetusyrityksen kanssa.

Muuta palvelun käytöstä

Tullaukseen liittyvien asiakirjojen arkistointiaika on kuluva vuosi ja sitä seuraavat kuusi  vuotta. Sinun on pyydettäessä toimitettava asiakirjat Tulliin. Tullilla on oikeus tarkastaa tavara ilman, että olet itse paikalla.

Tullin tuottaman tullauspäätöksen eräpäivä on 10 päivää tullauspäätöksen laatimisesta. Jos tullauspäätöstä ei makseta eräpäivään mennessä, Tulli laskee päätökselle eräpäivän jälkeen korkoa. Myös korko on maksettava ennen tavaran luovutusta.

Milloin tullauspalvelua ei voi käyttää?

Palvelussa ei voi tullata esimerkiksi eläviä eläimiä tai muuttotavaroita.

Näitä sisältävät muut kuin postilähetykset voit tullata vain lähetyksesi  lähimmässä tullitoimipaikassa. Selvitä etukäteen, minne tavarat on varastoitu, ja asioi varastoa lähimmässä asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa.

Tarkista lähin tuontitullauksia hoitava tullitoimipaikka ja sen aukioloajat.

Asiointi toisen puolesta Tuontitullauspalvelussa

Tullauksen voi tehdä tullauspalvelussa myös toisen henkilön puolesta. Voit antaa toiselle henkilölle luvan eli valtuuttaa hänet tekemään tullauksen puolestasi Teidän välinen valtuutus voi olla suullinen tai kirjallinen.

Jos teet tullauksen toisen henkilön puolesta, toimit edustamasi henkilön lukuun, mutta et ole yksin vastuussa tullauksesta. Vastaat tullivelasta vain siltä osin, kun tiedät tai sinun olisi pitänyt tietää tulli-ilmoituksessa annetut tiedot virheellisiksi. Muutoin henkilö, jonka puolesta teet tullauksen, vastaa yksinään sekä tullivelasta että mahdollisesta jälkitullauksesta. (suora edustajuus). Lue lisää suorasta edustajuudesta.

Posti toimittaa postilähetyksen suoraan lähetyksessä ilmoitetulle vastaanottajalle. Muu kuljetusyritys toimittaa lähetyksen kuljetusyritykselle ilmoitetulle vastaanottajalle.

Näin teet tullauksen toisen henkilön puolesta tullauspalvelussa

Jos teet tullauksen toisen henkilön puolesta, klikkaa omat tiedot-sivulla valintaruutua ”Teen tullauksen toisen henkilön puolesta”.

Ilmoita omat tiedot-sivulla sen henkilön tiedot, jonka puolesta teet tullauksen. Anna henkilön nimi ja osoite Suomessa. Valitse edustamasi henkilön kansallisuus. Ilmoita vastaanottajan henkilötunnus tai ulkomaalaisen henkilön syntymäaika (pp.kk.vvvv). 

Lisätietoa:

Takaisin ylös

Ostan tullauspalvelun Postilta tai huolintayritykseltä

Voit myös ostaa lähetyksesi tullauksen. Voit valtuuttaa Postin tai huolintayrityksen tullaamaan lähetyksen puolestasi.

  • Postin voi valtuuttaa tullaamaan postilähetyksen. Ohjeet löydät mm. Postin lähettämästä saapumisilmoituksesta. Ahvenanmaalla postilähetysten tullauksen hoitaa Åland Post. Kysy lisää Postista tai Åland Postista.
  • Huolintayrityksen voit valtuuttaa tullaamaan muun kuin postilähetyksen. Kysy lisää kuljetusyritykseltä.

Posti tai huolintayritys tarvitsee sinulta lähetystä koskevien tietojen lisäksi henkilötunnuksesi. Yritys tullaa ostoksesi ja maksaa maahantuontiverot Tullille puolestasi. Yritys toimittaa sinulle arkistokappaleen tullauksesta.

Takaisin ylös

Vaihtoehtoinen tullaustapa

Kaikki henkilöasiakkaiden postilähetykset on tullattava pääsääntöisesti sähköisesti joko Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai ostamalla tullauspalvelu asiamieheltä. Lue lisää vaihtoehtoisesta tavasta tullata postilähetys.

Tarkista ensin lähin toimipaikka, jossa voit tullata lähetyksesi.

Näin tullaat tullitoimipaikassa vaihtoehtoisesti

  • Ota mukaan: saapumisilmoitus, tilausvahvistus/lasku/kuitti, henkilöpaperit ja muut lähetykseen mahdollisesti liittyvät asiakirjat.
  • Maksuvälineinä käyvät: käteinen, pankkikortti, Visa, MasterCard, Visa Electron, Maestro sekä shekki.
  • Tarkista tullitoimipaikan aukioloajat etukäteen. Siirry yhteystietoihin.
  • Voit myös valtuuttaa toisen henkilön tekemään tullauksen puolestasi. Valtakirjan pitää olla kirjallinen.

Valitse oikea tullitoimipaikka

Muun kuin postilähetyksen voit tullata vain pakettiasi lähimmässä asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa. Selvitä kuljetusyritykseltä, missä lähetyksesi on varastoituna. Kuljetusyritys voi luovuttaa lähetyksesi sinulle vasta, kun saa sinulta luovutuspäätöksen tullauksesta.

Tarkista tullitoimipaikkojen osoitteet ja aukioloajat. Siirry yhteystietoihin.

Takaisin ylös

Usein kysyttyä

Jos et tiedä tai saa tavaroiden lähettäjältäkään selville postilähetyksen sisältöä, voit tehdä huolintasopimuksen Postin kanssa, jolloin Posti hoitaa tullauksen. Postin palvelu on maksullinen. Ota yhteyttä Postiin, p. 0600 94320 tai huolinta(at)posti.com.

Huom. Tulli ei selvitä lähetyksien sisältöä asiakkaiden toimeksiannosta.


Jos postilähetyksen tavaroiden yhteisarvo ilman postikuluja on 22 euroa tai sen alle, lähetystä ei tarvitse tullata eikä maahantuontiveroja maksaa.

Poikkeuksia:

  • Muista, että esimerkiksi alkoholijuomista on aina tehtävä tulliselvitys ja maksettava arvonlisävero. Näistä tuotteista on myös maksettava valmisteverot.
  • Myös hajuvesistä ja eau de toilette -tuotteista pitää aina tehdä tulliselvitys.

Jos lähetyksen tavaroiden yhteisarvo on 22 euroa tai sen alle, ei lähetystä tarvitse tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta tullata eikä maksaa veroja. Sinun täytyy kuitenkin lähettää tullille:

  • tilausvahvistus tai muu selvitys lähetyksen arvosta
  • lähetyksen saapumistunnus ja yhteystietosi

sähköpostitse osoitteeseen lentoposti(at)tulli.fi paketin vapauttamista varten. Lisätietoja Tullin sivuilta tai asiakaspalvelusta, p. 0295 5206.


Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta