Hyppää sisältöön

Netistä ostamisen jälkeen - Tee tulliselvitys

Jos sinun pitää tullata nettiostoksesi, saat asiasta ilmoituksen Postilta tai kuljetusyritykseltä. Tullaa itse netissä tai osta tullaus palveluna Postilta tai kuljetusyritykseltä. Voit tullata lähetyksen myös joissain tullitoimipaikoissa. Saat tullattavat tavarat vasta tullaamisen ja verojen maksun jälkeen.

Posti tai kuljetusyritys ilmoittaa sinulle, kun pakettisi on saapunut ja myös, jos sinun pitää tullata lähetys. Ilmoitus tulee usein lähetyksen seurantapalveluun. Se voi olla myös esimerkiksi Netposti-ilmoitus, tekstiviesti tai kirje.

Jos lähetyksesi pitää tullata, olet itse vastuussa tullauksesta; Tulli ei tee sitä puolestasi.

Milloin tulliselvitys tehdään?

 • Voit tehdä tullauksen heti, kun saat tiedon tullattavan lähetyksen saapumisesta. Tullausta ei voi tehdä etukäteen.
 • Tullaa lähetys ja maksa maahantuontiverot määräajassa, muuten kuljettaja palauttaa pakettisi lähettäjälle. Katso määräaika Postin tai kuljetusyrityksen ilmoituksesta.
 • Jos saat suoraan kotiisi lähetyksen, joka olisi pitänyt tullata, sinun pitää tullata se jälkikäteen. Joskus tulliselvitystä vaativa postipaketti toimitetaan suoraan vastaanottajalle, koska siinä on esimerkiksi virheelliset tai epäselvät pakettikorttimerkinnät. Lue ohje, miten tullaat postilähetyksen jälkikäteen.

Toimi näin - Valitse tullaustapa ja lue ohjeet

Tullaa netissä – käytä tullauspalvelua

Tullin nettitullauspalvelu on maksuton ja käytössäsi 24/7, siis aina. Palvelua voi käyttää suomeksi ja ruotsiksi. Voit valtuuttaa myös toisen henkilön tullaamaan puolestasi netissä.

Yleistä tullauspalvelusta

Näin tullaat netissä -video opastaa, miten voit tullata postilähetyksen verkossa. Tullauspalvelussa voit tutustua tarkempiin tullausohjeisiin ja tullaamisesta usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksineen.

Kirjautuminen

Kirjaudu tullauspalveluun pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tarvitset myös suomalaisen henkilötunnuksen. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan tullauksen puolestasi.

Maksaminen

Valitse maksutavaksi verkkopankki, korttimaksu (Visa debit/credit ja MasterCard debit/credit) tai mobiilimaksu. Jos haluat käyttää Siirto-palvelua, valitse Nordean verkkopankkipainike. Nordean palvelussa klikkaa Siirto-välilehteä ja seuraa ohjeita. Nordean Siirto-palvelua voivat käyttää myös Osuuspankin asiakkaat.

Huomaa, että tullauspalvelussa maksettavan summan pitää olla vähintään 0,65 €.

Postilähetys

Saat postilähetyksen suoraan kotiisi tai noutopisteeseen, kun olet tullannut lähetyksen ja maksanut maahantuontiverot.

Rahtilähetys – toimita luovutuspäätös lähetyksen kuljettajalle

Saat tullauspalvelusta rahtilähetyksen luovutuspäätöksen. Toimita luovutuspäätös lähetyksen kuljettajalle, niin rahdinkuljettaja voi toimittaa lähetyksen sinulle tai voit noutaa sen kuljettajan ilmoittamasta paikasta.

Milloin tullauspalvelua EI voi käyttää?

Palvelussa ei voi tullata esimerkiksi eläviä eläimiä, aseita tai muuttotavaroita.

Näitä sisältävät postilähetykset voi tullata missä tahansa postitullauksia hoitavassa tullitoimipaikassa. Näitä sisältävät rahtilähetykset voit tullata vain lähetystäsi lähimmässä tullitoimipaikassa. Selvitä etukäteen, minne tavarat on varastoitu, ja asioi varastoa lähimmässä asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa.

Tarkista lähin tulliselvityksiä hoitava tullitoimipaikka ja sen aukioloajat. Siirry yhteystietoihin.

Lisätietoa:

Takaisin ylös

Osta tullauspalvelu Postilta tai huolintayritykseltä

Nettiostoksen tulliselvityksen voi myös ostaa. Voit valtuuttaa Postin tai huolintayrityksen tullaamaan lähetyksen puolestasi.

 • Postin voi valtuuttaa tullaamaan postilähetyksen. Ohjeet löydät mm. Postin lähettämästä saapumisilmoituksesta. Ahvenanmaalla postilähetysten tullauksen hoitaa Åland Post. Kysy lisää Postista tai Åland Postista.
 • Huolintayrityksen voit valtuuttaa tullaamaan rahtilähetyksen. Kysy lisää rahdinkuljettajalta.

Posti tai huolintayritys tarvitsee sinulta lähetystä koskevien tietojen lisäksi henkilötunnuksesi. Yritys tullaa ostoksesi ja maksaa maahantuontiverot Tullille puolestasi. Yritys toimittaa sinulle arkistokappaleen tullauksesta.

Takaisin ylös

Tullaa ostoksesi tullitoimipaikassa

Valitse tullitoimipaikka sen mukaan, onko kyseessä tullattava postilähetys vai rahtilähetys. Tarkista ensin lähin toimipaikka, jossa voit tullata lähetyksesi.

Näin tullaat tullitoimipaikassa

 • Ota mukaan: saapumisilmoitus, tilausvahvistus/lasku/kuitti, henkilöpaperit ja muut lähetykseen mahdollisesti liittyvät asiakirjat.
 • Maksuvälineinä käyvät: käteinen, pankkikortti, Visa, MasterCard, Visa Electron, Maestro sekä shekki.
 • Tarkista tullitoimipaikan aukioloajat etukäteen. Siirry yhteystietoihin.
 • Voit myös valtuuttaa toisen henkilön tekemään tullauksen puolestasi. Valtakirjan pitää olla kirjallinen.

Valitse oikea tullitoimipaikka

Postilähetyksen voi tullata missä tahansa postitullauksia hoitavassa toimipaikassa. Et saa pakettiasi mukaasi tullitoimipaikasta, koska se on Postin varastossa. Posti toimittaa tullatun ostoksen ilmoittamaasi toimitusosoitteeseen tai noutopisteeseen.

Rahtilähetyksen voit tullata vain pakettiasi lähimmässä asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa. Selvitä rahdinkuljettajalta, missä lähetyksesi on varastoituna. Rahdinkuljettaja voi luovuttaa lähetyksesi sinulle vasta, kun saa sinulta luovutuspäätöksen tullauksesta.

Tarkista tullitoimipaikkojen osoitteet ja aukioloajat. Siirry yhteystietoihin.

Takaisin ylös

Usein kysyttyä

Jos postilähetyksen tavaroiden yhteisarvo ilman postikuluja on 22 euroa tai sen alle, lähetystä ei tarvitse tullata eikä maahantuontiveroja maksaa.

Poikkeuksia:

 • Muista, että esimerkiksi alkoholijuomista on aina tehtävä tulliselvitys ja maksettava arvonlisävero. Näistä tuotteista on myös maksettava valmisteverot.
 • Myös hajuvesistä ja eau de toilette -tuotteista pitää aina tehdä tulliselvitys.

Jos olet saanut Postilta tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen lähetyksestä, jota ei tarvitse tullata, pyydä paketin vapautusta seuraavasti:

Lähetä

 • tilausvahvistus (order confirmation) tai kauppalasku (invoice) tai kuitti sekä mahdolliset tapauskohtaiset lisäselvitykset,
 • postilähetyksen saapumistunnus (löydät Postin saapumisilmoitukselta) ja
 • yhteystietosi

sähköpostilla osoitteeseen lentoposti(at)tulli.fi.


Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta

Tullineuvonta palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus