Hyppää sisältöön

Netistä ostamisen jälkeen - Tee tulliselvitys

Jos nettiostos pitää tulliselvittää eli tullata, Posti tai kuljetusyritys lähettää siitä sinulle ilmoituksen. Olet itse vastuussa tullauksesta. Voit tullata kolmella tavalla: tullaa netissä tullauspalvelussa, osta tullaus palveluna Postilta tai kuljetusyritykseltä tai tullaa lähetys jossakin tullitoimipaikassa.

Miten saat tiedon tullattavasta lähetyksestä?

Saat Postilta tai kuljetusyritykseltä ilmoituksen tullattavasta lähetyksestä Postin lähetysseurantapalveluun, OmaPosti-ilmoituksena, tekstiviestinä, sähköpostina tai kirjeenä.

Milloin lähetyksen voi tullata?     

Voit tullata lähetyksen vasta sitten, kun olet saanut tiedon Postilta tai kuljetusyritykseltä tullattavan lähetyksen saapumisesta sekä saapumistunnuksen. Kun lähetyksen toimittaa Posti, lähetyksen seurantakoodi on muotoa ”XXP123456789XX”. 

Lähetyksen voi tullata heti, kun Postin Lähetysten seuranta -palvelussa lukee "Lähetys odottaa tullaustasi. Hoida tullaus 20 päivän sisällä saapumisesta."

Kuvakaappaus Postin lähetysseurannan viestistä.

Jos tätä tekstiä ei ole, odota, ja jatka lähetyksen seurantaa tai tiedustele Postista, missä lähetyksesi on.

Tärkeää: Postin Lähetysten seuranta -palvelussa saapumistunnus on nimellä lähetystunnus. Käytä siis lähetystunnusta tullauksessa saapumistunnuksena.

Tullaa määräajassa

Tullaa lähetys ja maksa maahantuontiverot määräajassa, muuten kuljettaja palauttaa pakettisi lähettäjälle. Katso määräaika Postin tai kuljetusyrityksen ilmoituksesta.

Jos olet saanut tullattavan lähetyksen suoraan kotiisi

Jos olet saanut suoraan kotiisi tullattavan lähetyksen, sinun pitää tullata se jälkikäteen eli tehdä jälkitullaus.

Kolme tapaa tullata – valitse ja lue ohjeet

Tullaa netissä – käytä tullauspalvelua

Tullin nettitullauspalvelu on maksuton ja käytössäsi 24/7, siis aina. Palvelua voi käyttää suomeksi ja ruotsiksi. Voit valtuuttaa myös toisen henkilön tullaamaan puolestasi netissä.

Yleistä tullauspalvelusta

Näin tullaat netissä -video opastaa, miten voit tullata postilähetyksen verkossa. Tullauspalvelussa voit tutustua tarkempiin tullausohjeisiin ja tullaamisesta usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksineen.

Kirjautuminen

Kirjaudu tullauspalveluun pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tarvitset myös suomalaisen henkilötunnuksen. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan tullauksen puolestasi.

Maksaminen

Valitse maksutavaksi verkkopankki, korttimaksu (Visa debit/credit ja MasterCard debit/credit) tai mobiilimaksu. Jos haluat käyttää Siirto-palvelua, valitse Nordean verkkopankkipainike. Nordean palvelussa klikkaa Siirto-välilehteä ja seuraa ohjeita. Nordean Siirto-palvelua voivat käyttää myös Osuuspankin asiakkaat.

Huomaa, että tullauspalvelussa maksettavan summan pitää olla vähintään 0,65 €.

Postilähetys

Saat postilähetyksen suoraan kotiisi tai noutopisteeseen, kun olet tullannut lähetyksen ja maksanut maahantuontiverot.

Rahtilähetys – toimita luovutuspäätös lähetyksen kuljettajalle

Saat tullauspalvelusta rahtilähetyksen luovutuspäätöksen. Toimita luovutuspäätös lähetyksen kuljettajalle, niin rahdinkuljettaja voi toimittaa lähetyksen sinulle tai voit noutaa sen kuljettajan ilmoittamasta paikasta.

Milloin tullauspalvelua EI voi käyttää?

Palvelussa ei voi tullata esimerkiksi eläviä eläimiä, aseita tai muuttotavaroita.

Näitä sisältävät postilähetykset voi tullata missä tahansa postitullauksia hoitavassa tullitoimipaikassa. Näitä sisältävät rahtilähetykset voit tullata vain lähetystäsi lähimmässä tullitoimipaikassa. Selvitä etukäteen, minne tavarat on varastoitu, ja asioi varastoa lähimmässä asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa.

Tarkista lähin tulliselvityksiä hoitava tullitoimipaikka ja sen aukioloajat. Siirry yhteystietoihin.

Lisätietoa:

Takaisin ylös

Osta tullauspalvelu Postilta tai huolintayritykseltä

Nettiostoksen tulliselvityksen voi myös ostaa. Voit valtuuttaa Postin tai huolintayrityksen tullaamaan lähetyksen puolestasi.

 • Postin voi valtuuttaa tullaamaan postilähetyksen. Ohjeet löydät mm. Postin lähettämästä saapumisilmoituksesta. Ahvenanmaalla postilähetysten tullauksen hoitaa Åland Post. Kysy lisää Postista tai Åland Postista.
 • Huolintayrityksen voit valtuuttaa tullaamaan rahtilähetyksen. Kysy lisää rahdinkuljettajalta.

Posti tai huolintayritys tarvitsee sinulta lähetystä koskevien tietojen lisäksi henkilötunnuksesi. Yritys tullaa ostoksesi ja maksaa maahantuontiverot Tullille puolestasi. Yritys toimittaa sinulle arkistokappaleen tullauksesta.

Takaisin ylös

Tullaa ostoksesi tullitoimipaikassa

Valitse tullitoimipaikka sen mukaan, onko kyseessä tullattava postilähetys vai rahtilähetys. Tarkista ensin lähin toimipaikka, jossa voit tullata lähetyksesi.

Näin tullaat tullitoimipaikassa

 • Ota mukaan: saapumisilmoitus, tilausvahvistus/lasku/kuitti, henkilöpaperit ja muut lähetykseen mahdollisesti liittyvät asiakirjat.
 • Maksuvälineinä käyvät: käteinen, pankkikortti, Visa, MasterCard, Visa Electron, Maestro sekä shekki.
 • Tarkista tullitoimipaikan aukioloajat etukäteen. Siirry yhteystietoihin.
 • Voit myös valtuuttaa toisen henkilön tekemään tullauksen puolestasi. Valtakirjan pitää olla kirjallinen.

Valitse oikea tullitoimipaikka

Postilähetyksen voi tullata missä tahansa postitullauksia hoitavassa toimipaikassa. Et saa pakettiasi mukaasi tullitoimipaikasta, koska se on Postin varastossa. Posti toimittaa tullatun ostoksen ilmoittamaasi toimitusosoitteeseen tai noutopisteeseen.

Rahtilähetyksen voit tullata vain pakettiasi lähimmässä asiakaspalvelua tarjoavassa tullitoimipaikassa. Selvitä rahdinkuljettajalta, missä lähetyksesi on varastoituna. Rahdinkuljettaja voi luovuttaa lähetyksesi sinulle vasta, kun saa sinulta luovutuspäätöksen tullauksesta.

Tarkista tullitoimipaikkojen osoitteet ja aukioloajat. Siirry yhteystietoihin.

Takaisin ylös

Usein kysyttyä

Jos postilähetyksen tavaroiden yhteisarvo ilman postikuluja on 22 euroa tai sen alle, lähetystä ei tarvitse tullata eikä maahantuontiveroja maksaa.

Poikkeuksia:

 • Muista, että esimerkiksi alkoholijuomista on aina tehtävä tulliselvitys ja maksettava arvonlisävero. Näistä tuotteista on myös maksettava valmisteverot.
 • Myös hajuvesistä ja eau de toilette -tuotteista pitää aina tehdä tulliselvitys.

Jos olet saanut Postilta tullattavan lähetyksen saapumisilmoituksen lähetyksestä, jota ei tarvitse tullata, pyydä paketin vapautusta seuraavasti:

Lähetä

 • tilausvahvistus (order confirmation) tai kauppalasku (invoice) tai kuitti sekä mahdolliset tapauskohtaiset lisäselvitykset,
 • postilähetyksen saapumistunnus (löydät Postin saapumisilmoitukselta) ja
 • yhteystietosi

sähköpostilla osoitteeseen lentoposti(at)tulli.fi.


Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta

Tullineuvonta palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus