Ajoneuvon hankinta (osto) ulkomailta

Kun hankit ajoneuvon toisesta EU-maasta Kun hankit ajoneuvon EU:n ulkopuolelta

Kun hankit ajoneuvon toisesta EU-maasta

Verohallinto vastaa autoverotuksesta ja sen neuvonnasta. Tuojan on annettava käyttöönottoilmoitus ja autoveroilmoitus määräajassa Verohallinnolle. Käyttöönottoilmoitus on annettava ennen käytön aloittamista Suomessa. 

EU:n tulli- ja veroalueelta hankitusta ajoneuvosta ei anneta Tullille tulli-ilmoituksia, jos ajoneuvo on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu.

Ulkomailta hankitun ajoneuvon käytön edellytys lisäksi Suomessa on, että ajoneuvolla on voimassa jonkin EU/ETA-maan rekisteröinti tai katsastuskonttorin myöntämä siirtomerkki sekä liikennevakuutus. Jos ajoneuvolla ei ole voimassa olevaa rekisteröintiä tai siirtomerkkiä, ainoa laillinen keino on siirtää ajoneuvo trailerilla. Ajoneuvoa ei saa siirtää edes hinaamalla, koska se tulkitaan liikennekäytöksi.

Siirtomerkin voi hankkia etukäteen katsastuskonttorista. Ajoneuvon yksilöintitiedot (valmistusnumero) on oltava tiedossa.  

Siirtomerkkejä voi ostaa tietyistä tullitoimipaikoista, muun muassa Itä-Suomen rajanylitystoimipaikoista.

Kun hankit ajoneuvon alueelta, joka kuuluu EU:n tullialueeseen mutta ei arvonlisäveroalueeseen

Jos hankit ajoneuvon Ahvenanmaalta tai Ahvenanmaalle, ota yhteyttä Maarianhaminan tulliin lisätietojen saamiseksi.

Jos hankit ajoneuvon EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta (esimerkiksi Englannin Kanaalisaarilta ml. Jersey tai Kanariansaarilta), sinun on tulliselvitettävä ajoneuvo ja maksettava siitä arvonlisävero. Tee tulli-ilmoitus Tuonti-ilmoituspalvelussa. Valitse tuontialueeksi Tuonti Kanaalisaarilta tai Kanariansaarilta. 

 

 

Kun hankit ajoneuvon EU:n ulkopuolelta

EU:n ulkopuolelta hankittu ajoneuvo on tulliselvitettävä

Anna EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta hankitusta ajoneuvosta tulli-ilmoitus maahantuonnin yhteydessä netissä. Siirry Tuonti-ilmoituspalveluun. Ajoneuvosta kannetaan tullia ja arvonlisäveroa.

Huomaa, että muuttoautoja ei voi tulliselvittää netissä vaan tulliselvitys tehdään tullitoimipaikassa. Jos maahan saapumispaikan tullissa ei ole avoinna olevaa asiakaspalvelua, muuttoauton tulliselvitystä varten voit varata ajan lähimmästä asiakaspalvelua tarjoavasta tullitoimipaikasta.

Ajoneuvon käytön edellytys on, että ajoneuvolla voimassa jonkin EU/ETA-maan rekisteröinti tai katsastuskonttorin myöntämä siirtomerkki sekä liikennevakuutus. Siirtomerkkejä voi ostaa tietyistä tullitoimipaikoista, muun muassa Itä-Suomen rajanylitystoimipaikoista.

Käyttöönottoilmoitus on annettava ennen käytön aloittamista Suomessa. Autoveroilmoitus on annettava määräajassa. Verohallinto vastaa autoverotuksesta ja sen neuvonnasta. 

                            

Ota yhteyttä

Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autoverotusasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi

Tietoa chat-pilotista


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus