Tullin ohjeita Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille

Hyvä turvapaikanhakija. Tulli on koonnut käyttöösi ohjeita muutto- ja muiden tavaroiden tulliselvittämisestä, rajoitusten alaisten tai kokonaan kiellettyjen tavaroiden ja tuotteiden vastaanottamisesta sekä vastaanotettavien tavaroiden ja tuotteiden verotuksesta.

EU:n ulkopuolelta lähetettävät henkilökohtaiset muuttotavarat pitää tullata

Suomeen muuttavan henkilön EU:n ulkopuolelta tuotavat henkilökohtaiset muuttotavarat ovat usein tullittomia ja verottomia, mutta ne pitää tulliselvittää tullissa. Pyydä lähettäjältä lista lähetettävistä tavaroista jo ennen kuin tavarat lähetetään Suomeen. Tarvitset listaa tullauksen yhteydessä.

Miten tullaaminen tehdään käytännössä?

Voit tullata postipakettina tai rahtina saapuvan lähetyksen Tullin Tuontitullauspalvelussa (palvelu on suomeksi ja ruotsiksi), tullitoimipaikassa asioiden tai antaa tulliselvityksestä toimeksiannon huolintayritykselle. Huomaa, että mm. muuttotavaroita ei voi tullata Tuontitullauspalvelussa.

Nettitullausta varten tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja suomalaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään tullauksen puolestasi.

Tiettyjä tavaroita ei saa vastaanottaa lahjaksikaan

Suomessa voimassaolevat rajoitukset ja kiellot koskevat kaikkia Suomeen lähetettäviä lähetyksiä eli lahjaksikaan ei saa vastaanottaa kiellettyjä tuotteita. Kokonaan kiellettyjä tuotteita ovat esimerkiksi lääkkeet ja lääkevalmisteet Eta-alueen ulkopuolelta, nuuska sekä elintarvikkeet, kuten liha, lihatuotteet, maito ja maitotuotteet EU:n ulkopuolelta (poikkeuksia lukuun ottamatta). Katso kartalta EU- ja Eta-maat.

Huomaa myös, että kasvien ja hedelmien tuontiin liittyy rajoituksia. Uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatavat tuotteet ovat usein joko kiellettyjä tai luvanvaraisia.

Ilman rajoituksia voi omaan käyttöön vastaanottaa esimerkiksi seuraavia elintarvikkeita:

 • makeiset, suklaa, keksit ja muut sokerileipomotuotteet, joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä
 • lopulliselle kuluttajalle pakatut keittoliemet ja mausteet.

Huomioi nämä

Vastaanottajan täytyy antaa tilaamastaan tavarasta yleensä tulli-ilmoitus ja maksaa siitä kannettavat maahantuontiverot, usein tullia ja arvonlisäveroa. Huomaa myös, että Suomessa valmisteverotettavista tuotteista, kuten alkoholituotteista, kannetaan Suomessa lisäksi valmisteverot.

Huomaa myös, että tuonti myytäväksi tai luovutettavaksi vastiketta vastaan on aina verollista, ja siitä on ilmoitettava Tullille.

Löydät hyvää lisätietoa mm. rajoituksista, muuttotavaroista sekä netistä tilaamisesta Tullin nettisivuilta.

 


Huomioithan, että Suomessa voimassaolevat rajoitukset ja kiellot koskevat kaikkia Suomeen lähetettäviä lähetyksiä eli lahjaksikaan ei saa vastaanottaa kiellettyjä tuotteita.

Kokonaan kiellettyjä tuotteita ovat esimerkiksi

 • lääkkeet ja lääkevalmisteet Eta-alueen ulkopuolelta
 • huumausaineet
 • nuuska
 • elintarvikkeet, kuten liha, lihatuotteet, maito ja maitotuotteet EU:n ulkopuolelta (poikkeuksia lukuun ottamatta)
 • tekijänoikeutta loukkaavat tallenteet, kuten cd-, dvd-, tietokonepeli- tai tietokoneohjelmapiraatit
 • vaaralliset esineet, kuten nyrkkiraudat, stiletit, heittotähdet, sähkölamauttimet sekä sähköpatukat.

Huomaa myös, että kasvien ja hedelmien tuontiin liittyy rajoituksia. Uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatavat tuotteet ovat usein joko kiellettyjä tai luvanvaraisia.

Ilman rajoituksia voi omaan käyttöön vastaanottaa esimerkiksi seuraavia elintarvikkeita:

 • keksit, suklaa ja muut sokerileipomotuotteet (mukaan lukien makeiset), joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä 
 • lopulliselle kuluttajalle pakatut keittoliemet ja mausteet.

Yksityiskohtaista lisätietoa saat Ruokavirastosta.


Enintään 45 euron arvoiset yksityishenkilöiden lähettämät lahjalähetykset ovat yleensä vastaanottajalle verottomia. Tullin ja verojen määrä perustuu lähetetyn tavaran ostohintaan ulkomailla. Lahjan lähettäjän kannattaa toimittaa lahjan vastaanottajalle ostokuitit, jotta lahjan vastaanottaja voi pyydettäessä todistaa lahjan arvon Tullille.

Jos lahjalähetyksen arvo ylittää 45 euroa, on lahjasta maksettavat maahantuontiverot kuten mistä tahansa verkkokauppaostoksesta.

Huomaathan, että lahjalähetyksiin liittyy rajoituksia ja esimerkiksi tupakka- ja alkoholituotteista kannetaan aina valmistevero ja arvonlisävero, jotka saattavat olla huomattavankin suuria.


Lahjaksi lähetetyn tupakkakartongin verojen määrä voi olla jopa yli 80 euroa

Olet saanut lahjaksi Irakista yhden tupakkakartongin. Suomeen lähetetystä tupakkakartongista eli 200 savukkeesta kannetaan tullia, tupakkaveroa ja arvonlisäveroa. Tupakkatuotteista kannettavat verot riippuvat jonkin verran tuotavasta tupakkamerkistä.

Tupakkakartongin tullausarvona käytetään merkistä riippuen savukkeiden keskimääräistä maahantuontihintaa 12,45 - 16,80 euroa. Oletuksena on, että savukkeiden hankintahinnasta ei ole tietoa. Postikulut ovat 5 euroa, ja ne lisätään tullausarvoon.

Tupakasta kannettava yleinen tulli on 57,60 %, joka kannetaan tullausarvosta.

Tullin määrä on 57,60 % tupakkakartongin arvosta:

(12,45 € + 5 €) x 0,576 = 10,05 euroa.

 • Tullin määrä yhdestä lähetetystä kartongista on vähintään 10,05 euroa/kartonki.

Tupakkavero kannetaan Verohallinnon vahvistamasta kartongin vähittäismyyntihinnasta. Vähittäismyyntihinta 1.7.–31.12.2020 on 77,05–90,00 euroa/kartonki tupakkamerkistä riippuen.

 • Tupakkaveroa kannetaan lähetetystä kartongista aina vähintään 58,50 euroa.

Arvonlisäveron määrä on 24 % maahantuonnin arvonlisäveron perusteesta. Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, arvonlisäveron perusteeseen lisätään Postin käsittelymaksu. Käsittelymaksun määrä on esimerkissämme 2,90 €.

Arvonlisäveron peruste on tullausarvo lisättynä tullin, tupakkaveron ja Postin käsittelymaksun määrällä:

(17,45 € + 10,05 € + 58,50 € + 2,90 €) x 0,24 = 21,34 euroa.

 • Arvonlisäveroa kannetaan lähetetystä kartongista vähintään 21,34 euroa.

Yhteensä lahjaksi lähetetystä tupakkakartongista kannetaan veroja vähintään 89,89 euroa.

Lisätietoa:

 


Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta