Tullin ohjeita Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille

Hyvä turvapaikanhakija. Tulli on koonnut käyttöösi ohjeita muutto- ja muiden tavaroiden tulliselvittämisestä, rajoitusten alaisten tai kokonaan kiellettyjen tavaroiden ja tuotteiden vastaanottamisesta sekä vastaanotettavien tavaroiden ja tuotteiden verotuksesta.

EU:n ulkopuolelta lähetettävät henkilökohtaiset muuttotavarat pitää tullata

Suomeen muuttavan henkilön EU:n ulkopuolelta tuotavat henkilökohtaiset muuttotavarat ovat usein tullittomia ja verottomia, mutta ne pitää tulliselvittää tullissa. Pyydä lähettäjältä lista lähetettävistä tavaroista jo ennen kuin tavarat lähetetään Suomeen. Tarvitset listaa tullauksen yhteydessä.

Miten tullaaminen tehdään käytännössä?

Voit tullata postipakettina tai rahtina saapuvan lähetyksen Tullin Tuontitullauspalvelussa (palvelu on suomeksi ja ruotsiksi), tullitoimipaikassa asioiden tai antaa tulliselvityksestä toimeksiannon huolintayritykselle. Huomaa, että mm. muuttotavaroita ei voi tullata Tuontitullauspalvelussa.

Nettitullausta varten tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja suomalaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään tullauksen puolestasi.

Tiettyjä tavaroita ei saa vastaanottaa lahjaksikaan

Suomessa voimassaolevat rajoitukset ja kiellot koskevat kaikkia Suomeen lähetettäviä lähetyksiä eli lahjaksikaan ei saa vastaanottaa kiellettyjä tuotteita. Kokonaan kiellettyjä tuotteita ovat esimerkiksi lääkkeet ja lääkevalmisteet Eta-alueen ulkopuolelta, nuuska sekä elintarvikkeet, kuten liha, lihatuotteet, maito ja maitotuotteet EU:n ulkopuolelta (poikkeuksia lukuun ottamatta). Katso kartalta EU- ja Eta-maat.

Huomaa myös, että kasvien ja hedelmien tuontiin liittyy rajoituksia. Uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatavat tuotteet ovat usein joko kiellettyjä tai luvanvaraisia.

Ilman rajoituksia voi omaan käyttöön vastaanottaa esimerkiksi seuraavia elintarvikkeita:

 • makeiset, suklaa, keksit ja muut sokerileipomotuotteet, joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä
 • lopulliselle kuluttajalle pakatut keittoliemet ja mausteet.

Huomioi nämä

Voit tullata postipakettina saapuvan lähetyksen Tuonti-ilmoituspalvelussa (palvelu on suomeksi ja ruotsiksi) tai tullitoimipaikassa asioiden.

Postilähetyksen vastaanottaja on aina vastuussa tavaran tulliselvittämisestä. Vastaanottajan on tehtävä tullaus määräajassa ja maksusuorituksen pitää näkyä Tullin tilillä 20 päivän kuluessa saapumispäivästä tai muuten postilähetys palautuu automaattisesti lähettäjälle.

Tuonti-ilmoituspalvelun käyttö

Tuonti-ilmoituspalvelun käyttöön tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja suomalainen verkkopankkitunnus, mobiilivarmenne tai varmennekortti. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään tullauksen puolestasi Tuonti-ilmoituspalvelussa. Tulliselvittää voi myös toisen puolesta. Huomaa, että mm. muuttotavaroita ei voi tullata Tuonti-ilmoituspalvelussa.

Posti kuljettaa ja varastoi postilähetykset sekä lähettää vastaanottajalle saapumisilmoituksen tulliselvittävistä lähetyksistä. Kaikki tullattavat postilähetykset jäävät Postin varastoon Vantaalle, kunnes vastaanottaja on tullannut ja maksanut maahantuontiverot.

Osoita mahdolliset kysymyksesi paketin kuljetuksista, sijainnista tai saapumisilmoituksesta aina Postille, koska näissä kysymyksissä Tulli ei voi auttaa. Muista myös Postin sähköinen lähetysseurantapalvelu. Postin puhelinnumero on p. 020 451 5900.

Tullissa asiointi

Postilähetyksen voit tullata käymällä missä tahansa postitullauksia hoitavassa tullitoimipaikassa. Muista tarkistaa toimipaikkakohtaiset aukioloajat: Yhteystiedot

Kun asioit Tullissa, ota mukaasi

 • Postilta saatu saapumisilmoitus
 • tilausvahvistus tai kuitti ostoksestasi tai selvitys lahjalähetyksen arvosta ja sisällöstä
 • henkilöllisyystodistus tai mahdollinen asiakirja henkilöllisyyden varmistamiseksi.

Jos lähetyksen tavaroiden yhteisarvo on 22 euroa tai sen alle tai lähetys sisältää enintään 45 euron arvoisen yksityishenkilön lähettämän lahjan, ei lähetyksestä tarvitse tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta tehdä tulli-ilmoitusta eikä maksaa veroja. Vastaanottajan on kuitenkin lähetettävä:

 • tilausvahvistus ostoksesta tai selvitys lahjasta ja sen arvosta
 • Postin lähettämä saapumistunnus ja
 • yhteystiedot

sähköpostitse osoitteeseen lentoposti(at)tulli.fi paketin vapauttamista varten.

Huomaa! Esimerkiksi tupakkatuotteita ja alkoholijuomia sisältävät lähetykset on aina tullattava.


Rahtilähetyksen vastaanottajan on oma-aloitteisesti tulliselvitettävä saamansa tavaralähetys eli Tulli ei automaattisesti tulliselvitä lähetyksiä.

Ennen kuin saat tilatut tavarat itsellesi, on lähetys tulliselvitettävä ja tavaroista on maksettava mahdolliset maahantuontiverot.

Tuonti-ilmoituspalvelun käyttö

Tuonti-ilmoituspalvelun käyttöön tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja suomalainen verkkopankkitunnus, mobiilivarmenne tai varmennekortti. Näiden puuttuessa voit valtuuttaa toisen henkilön puolestasi tekemään tullauksen Tuonti-ilmoituspalvelussa. Tulliselvittää voi myös toisen puolesta. Huomaa, että mm. muuttotavaroita ei voi tullata Tuonti-ilmoituspalvelussa.

Tullissa asiointi

Rahtilähetyksen voit käydä tullaamassa tullitoimipaikassa, joka on tavaran varastoa lähinnä. Tulli ei varastoi lähetyksiä. Selvitä tarvittaessa rahdinkuljettajalta missä kaupungissa tavara on varastoituna. Huomaa toimipaikkakohtaiset aukioloajat! Katso Yhteystiedot

Kun asioit tullissa, ota mukaasi

 • rahdinkuljettajalta saatu saapumisilmoitus
 • tilausvahvistus tai kuitti ostoksestasi tai selvitys lahjalähetyksen arvosta ja sisällöstä sekä
 • henkilöllisyystodistus tai mahdollinen asiakirja henkilöllisyyden varmistamiseksi.

 


Vastaanottajan täytyy antaa tilaamastaan tavarasta yleensä tulli-ilmoitus ja maksaa siitä kannettavat maahantuontiverot, usein tullia ja arvonlisäveroa. Huomaa myös, että Suomessa valmisteverotettavista tuotteista, kuten alkoholituotteista, kannetaan Suomessa lisäksi valmisteverot.

Huomaa myös, että tuonti myytäväksi tai luovutettavaksi vastiketta vastaan on aina verollista, ja siitä on ilmoitettava Tullille.

Löydät hyvää lisätietoa mm. rajoituksista, muuttotavaroista sekä netistä tilaamisesta Tullin nettisivuilta.

 


Lähetyksen tulliselvittäminen (= tullaaminen, tulli-ilmoituksen antaminen) Tullin Tuonti-ilmoituspalvelussa edellyttää suomalaista henkilötunnusta ja suomalaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Tuonti-ilmoituspalvelu on käytettävissä suomeksi ja ruotsiksi.

Jos lähetyksen vastaanottajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia, voi tulliselvityksen ja verojen maksun Tuonti-ilmoituspalvelussa hoitaa siihen valtuutettu henkilö. Valtuutus voi olla suullinen tai kirjallinen. Voit halutessasi tulostaa ja täyttää valmiin valtakirjan allekirjoitusta varten.

Esimerkki 1: Jos alaikäisellä lapsella ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voi lapsen vanhempi tehdä tulliselvityksen lapsen puolesta.

Esimerkki 2: Jos lähetyksen vastaanottajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voi toinen henkilö tehdä tulliselvityksen vastaanottajan puolesta.

Tulliselvitykseen valtuutettu henkilö kirjautuu Tullin Tuonti-ilmoituspalveluun omilla pankkitunnuksillaan ja ilmoittaa vastaanottajan tiedoissa oman henkilötunnuksensa ja nimensä.

Lähetyksen todellisen vastaanottajan nimi lisätään tullausta tekevän henkilön nimen perään vastaanottajan nimi -kentässä.

Posti toimittaa postilähetyksen suoraan lähetyksessä ilmoitetulle vastaanottajalle tai vastaanottajan lähipostiin, vaikka tulli-ilmoitus on tehty valtuutettuna. Rahtilähetyksen varastonpitäjä luovuttaa tai toimittaa lähetyksen vastaanottajalle.


Huomioithan, että Suomessa voimassaolevat rajoitukset ja kiellot koskevat kaikkia Suomeen lähetettäviä lähetyksiä eli lahjaksikaan ei saa vastaanottaa kiellettyjä tuotteita.

Kokonaan kiellettyjä tuotteita ovat esimerkiksi

 • lääkkeet ja lääkevalmisteet Eta-alueen ulkopuolelta
 • huumausaineet
 • nuuska
 • elintarvikkeet, kuten liha, lihatuotteet, maito ja maitotuotteet EU:n ulkopuolelta (poikkeuksia lukuun ottamatta)
 • tekijänoikeutta loukkaavat tallenteet, kuten cd-, dvd-, tietokonepeli- tai tietokoneohjelmapiraatit
 • vaaralliset esineet, kuten nyrkkiraudat, stiletit, heittotähdet, sähkölamauttimet sekä sähköpatukat.

Huomaa myös, että kasvien ja hedelmien tuontiin liittyy rajoituksia. Uhanalaisista eläimistä ja kasveista saatavat tuotteet ovat usein joko kiellettyjä tai luvanvaraisia.

Ilman rajoituksia voi omaan käyttöön vastaanottaa esimerkiksi seuraavia elintarvikkeita:

 • keksit, suklaa ja muut sokerileipomotuotteet (mukaan lukien makeiset), joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä 
 • lopulliselle kuluttajalle pakatut keittoliemet ja mausteet.

Yksityiskohtaista lisätietoa saat Ruokavirastosta.


Enintään 45 euron arvoiset yksityishenkilöiden lähettämät lahjalähetykset ovat yleensä vastaanottajalle verottomia. Tullin ja verojen määrä perustuu lähetetyn tavaran ostohintaan ulkomailla. Lahjan lähettäjän kannattaa toimittaa lahjan vastaanottajalle ostokuitit, jotta lahjan vastaanottaja voi pyydettäessä todistaa lahjan arvon Tullille.

Jos lahjalähetyksen arvo ylittää 45 euroa, on lahjasta maksettavat maahantuontiverot kuten mistä tahansa verkkokauppaostoksesta.

Huomaathan, että lahjalähetyksiin liittyy rajoituksia ja esimerkiksi tupakka- ja alkoholituotteista kannetaan aina valmistevero ja arvonlisävero, jotka saattavat olla huomattavankin suuria.


Lahjaksi lähetetyn tupakkakartongin verojen määrä voi olla jopa yli 70 euroa

Olet saanut lahjaksi Irakista yhden tupakkakartongin. Suomeen lähetetystä tupakkakartongista eli 200 savukkeesta kannetaan tullia, tupakkaveroa ja arvonlisäveroa. Tupakkatuotteista kannettavat verot riippuvat jonkin verran tuotavasta tupakkamerkistä.

Tupakkakartongin tullausarvona käytetään merkistä riippuen savukkeiden keskimääräistä maahantuontihintaa 12,45 - 16,80 euroa. Oletuksena on, että savukkeiden hankintahinnasta ei ole tietoa. Postikulut ovat 5 euroa, ja ne lisätään tullausarvoon.

Tupakasta kannettava yleinen tulli on 57,60 %, joka kannetaan tullausarvosta.

Tullin määrä on 57,60 % tupakkakartongin arvosta:

(12,45 € + 5 €) x 0,576 = 10,05 euroa.

 • Tullin määrä yhdestä lähetetystä kartongista on vähintään 10,05 euroa/kartonki.

Tupakkavero kannetaan Verohallinnon vahvistamasta kartongin vähittäismyyntihinnasta. Vähittäismyyntihinta 1.1.–29.2.2020 on 72,21–88,00 euroa/kartonki tupakkamerkistä riippuen.

 • Tupakkaveroa kannetaan lähetetystä kartongista aina vähintään 56,55 euroa.

Arvonlisäveron määrä on 24 % maahantuonnin arvonlisäveron perusteesta. Arvonlisäveron peruste on tullausarvo lisättynä tullin sekä tupakkaveron määrällä:

(17,45 € + 10,05 € + 56,55 €) x 0,24 = 20,17 euroa.

 • Arvonlisäveroa kannetaan lähetetystä kartongista vähintään 20,17 euroa.

Yhteensä lahjaksi lähetetystä tupakkakartongista kannetaan veroja vähintään 86,77 euroa.

Lisätietoa:

 


Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16

Palvelussamme on juuri nyt paljon ruuhkaa, joten tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus