Saavun Suomeen opiskelemaan

Suomeen saapuvan opiskelijan tuomat tavarat

Jos saavut Euroopan tullialueen ulkopuolelta opiskelemaan Suomeen, voit tuoda mukanasi omia tavaroitasi tullitta. Opiskelijalla tarkoitetaan myös oppilasta, ja opiskelulla myös koulunkäyntiä.

Tavarasi ovat tullittomia, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:  

  • Sinut on hyväksytty opiskelijaksi Suomessa sijaitsevaan oppilaitokseen kokopäiväistä opiskelua varten.
  • Tavarat kuuluvat sinulle ja tulevat sinun käyttöösi opintojen aikana.
  • Tavarat ovat käytettyjä tavaroita, kuten tarvitsemiasi opiskelutarvikkeita, esimerkiksi tietokone.
  • Tavarat ovat tavanomaisia henkilökohtaisia tavaroitasi, huonekaluja tai muuta irtainta tavaraa.

Tullittomia ovat myös vaatetavarat, joita ovat vaatteiden lisäksi liinavaatteet. Vaatteet voivat olla myös uusia, vaikka muiden tavaroiden pitää olla käytettyjä.

Voit vastaanottaa yllä mainittuja tavaroita muutaman kerran lukuvuoden aikana.

Jos tuot tavaroita muuhun kuin omaan käyttöösi, niistä on maksettava verot. Tarvittaessa tulli arvioi tuotavien tavaroiden määrän ja lajin perusteella sen, tuodaanko tavarat omaan käyttöön.

Esitä tullille oleskelulupa tullittomuuden vahvistamiseksi

Tulliselvityksen yhteydessä sinun pitää esittää tullille oleskelulupa, johon on merkitty oleskelun peruste. Oleskelulupa voi olla erillinen todistus tai merkintä passissa.

Jos sinulla ei ole oleskelulupaa, voit todistaa opiskelijastatuksen oppilaitoksen antamalla todistuksella opiskelijaksi hyväksymisestä.

Verkkokauppaostokset verotetaan normaalisti

Jos teet ostoksia verkkokaupasta, niihin sovelletaan samoja sääntöjä kuin muidenkin yksityishenkilöiden verkkokauppaostoksiin.

Verkkokauppaostokset on tulliselvitettävä ja niistä on maksettava mahdolliset maahantuontiverot. Maahantuontiverot on maksettava, vaikka oleskelusi Suomessa olisi väliaikaista.

Huomioi nämä

Lahjalähetykset voivat olla verollisia, ja ne pitää usein tulliselvittää. Lue lisää lahjalähetyksistä ja lahjojen tulliselvityksestä.


Jos tuot mukanasi kuljetusvälineen opiskelusi ajaksi, tutustu verohallinnon ohjeisiin vero.fi.


EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta saapuvan opiskelijan tavaroiden tullittomuuden edellytykset ovat samat kuin EU:n ulkopuolelta saapuva opiskelijan. Kun edellytykset täyttyvät, ei opiskelijan tavaroista kanneta arvonlisäveroa.


Opiskelijoiden tavaroiden tuonnit Ahvenanmaalle Manner-Suomesta sekä Ahvenanmaalta Manner-Suomeen ovat verottomia, kuten EU:n ulkopuolelta saapuvan opiskelijan tavaroiden tuonnit, jos vaadittavat edellytykset täyttyvät.

Lisätietoja opiskelijan tuomien tavaroiden arvonlisäverotuksesta tuonnissa Ahvenanmaalle ja Ahvenanmaalta Manner-Suomeen:

  • Mariehamns tull, PB 40, 22101 Mariehamn
  • tfn 0295 5200 (växel), 0295 52 333
  • e-post: atp.skattegrans(at)tulli.fi.


                            

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta