Lemmikit muutossa

Voit tuoda lemmikkisi mukanasi, kun muutat Suomeen. Elävien eläinten tuontiin liittyy erilaisia vaatimuksia ja rajoituksia. Vaatimukset ja rajoitukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, millainen eläin tuodaan ja mistä maasta eläin tuodaan Suomeen.

Muutan Suomeen lemmikin kanssa EU:n alueelta, kuten Ruotsista tai Saksasta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen muuttoa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille eikä sitä tarvitse tullata. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat.

Muutan Suomeen lemmikin kanssa EU:n ulkopuolelta, kuten Venäjältä tai USA:sta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen muuttoa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat tarkistusta varten viranomaisille siinä EU-maassa, johon saavut EU:n ulkopuolelta ensimmäisenä. He tarkastavat lemmikkisi ja sen asiakirjat.
Esimerkki: Jos tuot eläimen Suomeen Yhdysvalloista ja sinulla on lennon vaihto Saksassa, tarkastus tehdään Saksassa.
 1. Tee Suomessa lemmikistä muuttotavaran tuonti-ilmoitus Tullille. Voit antaa tuonti-ilmoituksen tullitoimipaikassa tai Tulliselvityspalvelussa tai antaa tullauksen huolitsijan tehtäväksi. Jos tullaat lemmikin itse, lue ensin ilmoituksen täyttöohjeet. Tulli-ilmoituksessa tarvittava elävän kissan tai koiran tullinimike on 0106190000.

Huomioi, että voit tunnistautua Tulliselvityspalveluun vain suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Henkilöasiakas ei voi tunnistautua palveluun Finnish Authenticator -sovelluksella.

Lue lisää: Muuttotavaran tullittomuuden ja verottomuuden edellytykset

Kun eläin tuodaan lentokoneella EU:n ulkopuolelta Suomeen

Lentokoneella tuotavat eläimet, joiden omistaja ei matkusta eläinten mukana, voivat tulla Suomeen lentokoneella ainoastaan lentorahtina. Eläimille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Jos toinen henkilö kuin omistaja (saattaja) tuo eläimen uudelle omistajalle lentokoneen matkustamossa tai ruumassa, eläimen pääsy EU:n alueelle evätään eli hylätään. Hylätty eläin voidaan joko palauttaa lähtömaahan tai lopettaa asetuksen 2017/625 artiklan 66 mukaisesti.

Muutan eläimen kanssa ulkomaille

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja eikä viennistä tarvitse tehdä ilmoitusta Tullille. Selvitä eläinten tuontiehdot esimerkiksi kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta ennen kuin lähdet Suomesta.

Huomioi nämä

Joskus lemmikki saapuu Suomeen lentorahtina. Lentorahtina saapuminen tarkoittaa, että lentoyhtiö kuljettaa lemmikin lentokoneen rahtitilassa. Lemmikki ei siis matkusta sinun tai lemmikin saattajan kanssa matkustamossa tai matkatavarana.

Kun lemmikki on saapunut Suomeen, se viedään kuljetusyrityksen väliaikaiseen varastoon. Sinun on tullattava lemmikki, jotta se voidaan luovuttaa sinulle varastolta.

Lue nämä ohjeet, jos tilanteesi on tämä:

 • Lemmikki on hankittu ulkomailta. Esimerkiksi:
  • Olet ostanut lemmikin ulkomailta.
  • Muutat Suomeen ja olet hankkinut lemmikin vähintään 6 kuukautta aiemmin.
 • Lisäksi lemmikki tuodaan EU:n ulkopuolelta suoraan Suomeen ilman välilaskua tai koneen vaihtoa toisessa EU-maassa.

Ennen eläimen saapumista Suomeen

Selvitä ensin vaatimukset lemmikin matkustamiselle Ruokaviraston verkkosivuilla olevasta hakukoneesta.

Eläinlääkinnällistä rajatarkastusta ei tarvitse, jos molemmat ehdot täyttyvät:

 • Lemmikkejä on enintään viisi.
 • Lemmikki saapuu jommallakummalla tavalla:
  • Matkustat lemmikkisi kanssa samalla lennolla.
  • Sinä matkustat ensin, ja lemmikki matkustaa viiden päivän sisällä samasta lähtömaasta.

Jos nämä ehdot täyttyvät, kyseessä on ns. oman lemmikin siirto. Tällöin Tulli tarkastaa lemmikin mikrosirun ja asiakirjat, mutta eläinlääkinnällistä rajatarkastusta ei tarvita.

Muissa tapauksissa Ruokaviraston rajaeläinlääkäri tekee lemmikille eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue ohjeet eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tilaamiseen Ruokaviraston verkkosivulta.

Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle

 1. Lemmikki saapuu kuljetusyrityksen väliaikaiseen varastoon. Kuljetusyritys ilmoittaa sinulle lemmikin saapumisesta.
 2. Jos lemmikin tuonti ei vaadi eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun asiakkaan avustuksella. Lemmikin tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
  Jos lemmikin tuonti vaatii eläinlääkinnällinen rajatarkastuksen, tarkastus tehdään Ruokaviraston eläinlääkinnällisellä rajatarkastusasemalla. Lue ohjeet eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen Ruokaviraston verkkosivulta

  Tullin tai Ruokaviraston tekemän tarkastuksen jälkeen lemmikki on tullattava. Voit tullata lemmikin Tullin asiakaspalvelupisteessä, osoitteessa Rahtitie 1 A, Vantaa. Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15. Muina aikoina voit soittaa Tullille numeroon 0295 527 039. Voit myös valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi.

  Jos rajaeläinlääkäri on tarkastanut lemmikin, liitä tullaukseen rajaeläinlääkäriltä saamasi CHED-A-todistus.

  Jos olet muuttaja ja muutat Suomeen EU:n ulkopuolelta, liitä tullaukseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda lemmikin muuttotavarana ilman veroja.
 3. Kun olet tullannut lemmikin ja maksanut mahdolliset maahantuontiverot, saat Tullista tai tullauksen tehneeltä edustajalta luovutuspäätöksen. Vie tai lähetä luovutuspäätös väliaikaisen varaston pitäjälle, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa lemmikin sinulle.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta