Lemmikit muutossa

Voit tuoda lemmikkisi mukanasi, kun muutat Suomeen. Elävien eläinten tuontiin liittyy erilaisia vaatimuksia ja rajoituksia. Vaatimukset ja rajoitukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, millainen eläin tuodaan ja mistä maasta eläin tuodaan Suomeen.

Muutan Suomeen lemmikin kanssa EU:n alueelta, kuten Ruotsista tai Saksasta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen muuttoa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille eikä sitä tarvitse tullata. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat.

Muutan Suomeen lemmikin kanssa EU:n ulkopuolelta, kuten Venäjältä tai USA:sta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen muuttoa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat tarkistusta varten viranomaisille siinä EU-maassa, johon saavut EU:n ulkopuolelta ensimmäisenä. He tarkastavat lemmikkisi ja sen asiakirjat.
Esimerkki: Jos tuot eläimen Suomeen Yhdysvalloista ja sinulla on lennon vaihto Saksassa, tarkastus tehdään Saksassa. Jos tuot eläimen Suomeen Venäjältä, tarkastus tehdään Suomessa esimerkiksi Vaalimaalla tai Nuijamaalla.
 1. Tee Suomessa lemmikistä muuttotavaran tuonti-ilmoitus Tullille. Voit antaa tuonti-ilmoituksen tullitoimipaikassa tai Tulliselvityspalvelussa tai antaa tullauksen huolitsijan tehtäväksi. Jos tullaat lemmikin itse, lue ensin ilmoituksen täyttöohjeet. Tulli-ilmoituksessa tarvittava elävän kissan tai koiran tullinimike on 0106190000.

Huomioi, että voit tunnistautua Tulliselvityspalveluun vain suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Henkilöasiakas ei voi tunnistautua palveluun Finnish Authenticator -sovelluksella.

Lue lisää: Muuttotavaran tullittomuuden ja verottomuuden edellytykset

Kun eläin tuodaan lentokoneella EU:n ulkopuolelta Suomeen

Lentokoneella tuotavat eläimet, joiden omistaja ei matkusta eläinten mukana, voivat tulla Suomeen lentokoneella ainoastaan lentorahtina. Eläimille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Jos toinen henkilö kuin omistaja (saattaja) tuo eläimen uudelle omistajalle lentokoneen matkustamossa tai ruumassa, eläimen pääsy EU:n alueelle evätään eli hylätään. Hylätty eläin voidaan joko palauttaa lähtömaahan tai lopettaa asetuksen 2017/625 artiklan 66 mukaisesti.

Muutan eläimen kanssa ulkomaille

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja eikä viennistä tarvitse tehdä ilmoitusta Tullille. Selvitä eläinten tuontiehdot esimerkiksi kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta ennen kuin lähdet Suomesta.

Huomioi nämä

Ennen eläimen saapumista Suomeen

Selvitä, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on ja tarvitseeko se eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue Ruokaviraston ohjeet ja tilaa tarkastus ohjeiden mukaan.

 1. Toimita eläimeen liittyvät asiakirjat etukäteen Ruokavirastolle hyväksyttäväksi.
 2. Ruokavirasto ilmoittaa, tehdäänkö eläimelle rajaeläinlääkärintarkastus. Jos ei tehdä, Tulli tarkastaa eläimen mikrosirun ja tuontivaatimuksiin liittyvät asiakirjat (rokotustodistuksen).
 3. Jos eläimelle on tehtävä rajaeläinlääkärin tarkastus, tilaa eläinlääkinnällinen rajatarkastus Ruokavirastosta viimeistään 24 tuntia ennen eläimen saapumista.

Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle

 1. Eläin saapuu rahdinkuljettajan väliaikaiseen varastoon.
 2. Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään rajaeläinlääkinnällisessä tarkastuspisteessä.

  - Tarkastuspiste sijaitsee Finnair Cargo Oy:n väliaikaisessa varastossa (Turbiinikuja 4, 01530 Vantaa).
  - Eläinlääkäri tulee tilaamaasi aikaan tarkastuspisteelle.
  - Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
  - Jos eläin saapuu muuhun kuin Finnairin Cargo Oy:n väliaikaiseen varastoon, varastonpitäjä kuljettaa eläimen rajatarkastuspisteeseen ja takaisin väliaikaiseen varastoon.

 3. Jos eläimelle ei tehdä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun. Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
 4. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen
  - voit valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi
  - tullata eläimen Tullin asiakaspalvelupisteessä, Rahtitie 1 A.
  Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15. Muina aikoina voit soittaa numeroon 0295 527 039.
  Jos eläimelle on tehty rajaeläinlääkärintarkastus, laita Traces-järjestelmän CHED-A-todistus tullauksen liitteeksi. Jos muutat EU:n ulkopuolelta, liitä tulliselvitykseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda eläimen muuttotavarana ilman tulleja ja veroja.
 5. Toimita väliaikaisen varaston pitäjälle luovutuspäätös, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa eläimen sinulle.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta