Eläimet

Kun viet eläimen ulkomaille, selvitä vientiehdot kohdemaasta

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja. Selvitä eläinten vientiehdot kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta ennen Suomesta lähtöäsi.

Kun tuot eläimen Suomeen, selvitä tuontivaatimukset Ruokavirastosta

Eläinten tuontiin liittyvät vaatimukset vaihtelevat eläinlajin ja alkuperämaan mukaan. Selvitä etukäteen lemmikkieläinten tuontivaatimukset Ruokavirastosta.

Jos maahantuontiedellytykset eivät täyty, eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi. Eläimen tuoja vastaa näistä aiheutuvista kustannuksista.

Eläimen tuonti EU:n alueelta

Jos tuot lemmikin mukanasi EU:n alueelta, sinun ei tarvitse ilmoittaa siitä tullille. Selvitä kuitenkin hyvissä ajoin ennen matkaa Ruokaviraston sivulta, että lemmikin maahantuonnin ehdot täyttyvät.

Eläimen tuonti EU:n ulkopuolelta

EU:n ulkopuolelta tuotavat eläimet tarkastetaan aina. Tulli tarkastaa EU:n ulkopuolelta saapuvan matkustajan mukana maahan tuotavat lemmikit, joita ei myydä tai luovuteta eteenpäin EU:n alueella ja joita on enintään viisi kappaletta. Muille eläimille Ruokavirasto tekee eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Tarkastus tehdään siihen hyväksytyllä saapumispaikalla ensimmäisessä EU-jäsenmaassa, johon lemmikki saapuu.

Ruokavirasto - Eläimet ja eläinperäiset tuotteet EU:n ulkopuolelta

Huom! Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, Sveitsi ja Vatikaanivaltio rinnastetaan EU-jäsenmaihin.

Huomioi nämä

 1. Jotta tulli voi tarkastaa lemmikin tunnistusmerkinnät ja tuontiasiakirjat, voit tuoda sen Suomeen vain hyväksytyn saapumispaikan kautta.
 2. Valitse tullissa punainen linja ja esitä lemmikki tullille tarkastusta varten. Huom. Vaalimaalla ja Nuijamaalla lemmikki on esitettävä Rajavartiolaitokselle tarkastettavaksi.
 3. Eläimen on oltava tunnistemerkitty, yleensä mikrosirulla, sekä rokotettu raivotautia vastaan. Tietyistä maista vaaditaan lisäksi raivotaudin vasta-aineiden määritys. Tarvittavat todistukset on oltava mukana. Koirilta vaaditaan myös heisimato- eli ekinokokkoosilääkitys. Selvitä lemmikkiäsi koskevat tuontivaatimukset etukäteen Ruokavirastosta
 4. Jos tuontivaatimukset eivät täyty, eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi. Tuojana vastaat kaikista kustannuksista.
 5. Jos vakituinen asuinpaikkasi on ollut EU:n ulkopuolella vähintään 12 kuukautta ja lemmikki on ollut omistuksessasi yli kuusi kuukautta, ei lemmikistä tarvitse maksaa tullia eikä arvonlisäveroa. Muissa tapauksissa varaudu veroseuraamuksiin.
 6. Tarkempaa tietoa yllämainituista asioista saat Ruokaviraston nettisivuilta.

Ennen eläimen saapumista Suomeen

Selvitä, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on ja tarvitseeko se eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue Ruokaviraston ohjeet ja tilaa tarkastus ohjeiden mukaan.

 1. Toimita eläimeen liittyvät asiakirjat etukäteen Ruokavirastolle hyväksyttäväksi.
 2. Ruokavirasto ilmoittaa, tehdäänkö eläimelle rajaeläinlääkärintarkastus. Jos ei tehdä, Tulli tarkastaa eläimen mikrosirun ja tuontivaatimuksiin liittyvät asiakirjat (rokotustodistuksen).
 3. Jos eläimelle on tehtävä rajaeläinlääkärin tarkastus, tilaa eläinlääkinnällinen rajatarkastus Ruokavirastosta viimeistään 24 tuntia ennen eläimen saapumista.

Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle

 1. Eläin saapuu rahdinkuljettajan väliaikaiseen varastoon.
 2. Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään rajaeläinlääkinnällisessä tarkastuspisteessä.

  - Tarkastuspiste sijaitsee Finnair Cargo Oy:n väliaikaisessa varastossa (Turbiinikuja 4, 01530 Vantaa).
  - Eläinlääkäri tulee tilaamaasi aikaan tarkastuspisteelle.
  - Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
  - Jos eläin saapuu muuhun kuin Finnairin Cargo Oy:n väliaikaiseen varastoon, varastonpitäjä kuljettaa eläimen rajatarkastuspisteeseen ja takaisin väliaikaiseen varastoon.

 3. Jos eläimelle ei tehdä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun.

  Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
 4. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen
  - voit valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi
  - tullata eläimen itse Tulliselvityspalvelussa
  - tullata eläimen Tullin asiakaspalvelupisteessä, Rahtitie 1 B.
  Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15.

  Jos eläimelle on tehty rajaeläinlääkärintarkastus, laita Traces-järjestelmän CHED-A-todistus tullauksen liitteeksi.
 5. Jos muutat EU:n ulkopuolelta, liitä tulliselvitykseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda eläimen muuttotavarana ilman tulleja ja veroja.
 6. Toimita väliaikaisen varaston pitäjälle luovutuspäätös, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa eläimen sinulle.

Lue ohjeet, miten tullaat elävän eläimen Tulliselvityspalvelussa.


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta