Eläimet

Kun viet eläimen ulkomaille, selvitä vientiehdot kohdemaasta

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja. Selvitä eläinten vientiehdot kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta ennen Suomesta lähtöäsi.

Kun tuot eläimen Suomeen, selvitä tuontivaatimukset Ruokavirastosta

Eläinten tuontiin liittyvät vaatimukset vaihtelevat eläinlajin ja alkuperämaan mukaan. Selvitä etukäteen lemmikkieläinten tuontivaatimukset Ruokavirastosta ja toimita sinne tarvittavat asiakirjat.

Jos maahantuontiedellytykset eivät täyty, eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi. Eläimen tuoja vastaa näistä aiheutuvista kustannuksista.

Eläimen tuonti EU:n alueelta

Jos tuot lemmikin mukanasi EU:n alueelta, sinun ei tarvitse ilmoittaa siitä tullille.

Eläimen tuonti EU:n ulkopuolelta

EU:n ulkopuolelta tuotavat eläimet tarkastetaan aina. Tarkastuksen tekee joko tulli tai rajaeläinlääkäri. Selvitä Ruokavirastosta, vaatiiko eläimesi tuonti rajaeläinlääkärin tarkastusta.

Tulli tarkastaa EU:n ulkopuolelta saapuvan matkustajan mukana maahan tuotavat lemmikit, joita ei myydä tai luovuteta eteenpäin EU:n alueella ja joita on enintään viisi kappaletta. Tarkastus tehdään siihen hyväksytyllä saapumispaikalla ensimmäisessä EU-jäsenmaassa, johon lemmikki saapuu. Muille eläimille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus.

Ruokavirasto - Eläimet ja eläinperäiset tuotteet EU:n ulkopuolelta

Huom! Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, Sveitsi ja Vatikaanivaltio rinnastetaan EU-jäsenmaihin, eikä Tulli tarkasta niistä tuotavia lemmikkejä.

Huomioi nämä

 1. Jotta tulli voi tarkastaa lemmikin tunnistusmerkinnät ja tuontiasiakirjat, voit tuoda sen Suomeen vain hyväksytyn saapumispaikan kautta.
 2. Valitse tullissa punainen linja ja esitä lemmikki tullille tarkastusta varten. Huom. Vaalimaalla ja Nuijamaalla lemmikki on esitettävä Rajavartiolaitokselle tarkastettavaksi.
 3. Eläimen on oltava tunnistemerkitty, yleensä mikrosirulla, sekä rokotettu raivotautia vastaan. Tietyistä maista vaaditaan lisäksi raivotaudin vasta-aineiden määritys. Tarvittavat todistukset on oltava mukana. Koirilta vaaditaan myös heisimato- eli ekinokokkoosilääkitys. Selvitä lemmikkiäsi koskevat tuontivaatimukset etukäteen Ruokavirastosta
 4. Jos tuontivaatimukset eivät täyty, eläin määrätään palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi. Tuojana vastaat kaikista kustannuksista.
 5. Jos vakituinen asuinpaikkasi on ollut EU:n ulkopuolella vähintään 12 kuukautta ja lemmikki on ollut omistuksessasi yli kuusi kuukautta, ei lemmikistä tarvitse maksaa tullia eikä arvonlisäveroa. Muissa tapauksissa varaudu veroseuraamuksiin.
 6. Tarkempaa tietoa yllämainituista asioista saat Ruokaviraston nettisivuilta.

Ennen eläimen saapumista Suomeen

 1. Selvitä eläimen tuontivaatimukset ja eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tarve sähköpostitse Ruokavirastosta.
 2. Toimita eläimeen liittyvät asiakirjat etukäteen Ruokavirastolle hyväksyttäväksi.
 3. Ruokavirasto ilmoittaa, tehdäänkö eläimelle rajaeläinlääkärintarkastus vai tarkastaako tulli eläimen.
 4. Jos eläimelle on tehtävä rajaeläinlääkärin tarkastus, tilaa eläinlääkinnällinen rajatarkastus Ruokavirastosta 24 tuntia ennen eläimen saapumista. Tutustu Ruokaviraston ohjeisiin.

Kun eläin saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle

 1. Eläin saapuu rahdinkuljettajan terminaaliin.
 2. Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään rajaeläinlääkinnällisessä tarkastuspisteessä (Finnair Cargo Oy:n terminaali). Eläinlääkäri tulee tilaamaasi aikaan tarkastuspisteelle.
 3. Jos eläimelle ei tehdä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun, kun tulet noutamaan eläimen ja tulliselvität sen. 
 4. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen teet tulliselvityksen tullin asiakaspisteessä, Rahtitie 1 Ovi D. Tullin asiakaspiste on avoinna arkisin klo 8.00 - 18.30.  Muina aikoina tulliselvitys hoidetaan matkustajatullissa lentoaseman Terminaali 2 B:ssä.
 5. Esitä tulliselvityksen yhteydessä todistus ulkomailla asumisestasi, jotta eläin voidaan käsitellä muuton yhteydessä tullittomana ja verottomana tuotavana eläimenä. Varaudu veroseuraamuksiin, jos muuttotavaroiden tullittomuutta ei voida soveltaa.

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta