Työmatkalla mukana yrityksen tavaroita

Kun lähdet työmatkalle ja kuljetat mukanasi yrityksen omistamia vientitavaroita, niistä on annettava Tullille vienti-ilmoitus.

Vienti-ilmoituksen antaa viejäyritys

Viejäyrityksen on annettava Tullille sähköinen vienti-ilmoitus EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle vietävistä yrityksen omistamista vientitavaroista, vaikka yrityksen edustaja veisi tavarat mukanaan matkatavaroissaan.
 
Vienti-ilmoitus on annettava etukäteen viejäyrityksen nimissä. Viejä saa Tullilta viennin saateasiakirjan (EAD), jonka on seurattava tavaraa EU:n poistumispaikalle. Viejän tulee toimittaa EAD matkustajalle, joka kuljettaa tavarat matkatavaroissaan.

Matkustajan, joka kuljettaa tavarat matkatavaroissaan, on asioitava EU:n poistumispaikan Tullissa ennen poistumistaan EU:n alueelta.

Enintään 1 000 euron arvoisesta vientilähetyksestä voidaan antaa tietyissä tapauksissa suullinen ilmoitus sähköisen vienti-ilmoituksen sijaan. Jos tavarat viedään väliaikaisesti pois maasta, niistä on annettava aina sähköinen vienti-ilmoitus ellei tavaroille ole kauppakamarin myöntämää ATA carnet -tulliasiakirjaa.

Mitä matkustajan pitää tehdä?

Matkustajan, joka vie mukanaan vienti-ilmoitettua tavaraa, on esitettävä Tullille

  • viennin saateasiakirja EAD ja
  • lähetykseen liittyvät asiakirjat

ennen tavaran poistumista EU:n alueelta.

Lentomatkustajat

Tullin palvelupiste palvelee lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä ennen turvatarkastusta tuloaulassa että turvatarkastuksen jälkeen lähtöportilla 29. Palvelupisteet ovat avoinna vuorokauden ympäri. Jos ketään ei ole paikalla, voit palvelupuhelimella pyytää henkilökuntaa saapumaan paikalle.

Jos matkustaja poistuu muualta kuin Helsinki-Vantaa lentoasemalta suoralla lennolla, voidaan vienti-ilmoitus lähettää poistumisen vahvistamista varten sähköpostiosoitteeseen spake.vienti(at)tulli.fi. Sähköpostiin viejän pitää liittää EAD sekä kopio matkalipusta.

Viejä saa Tullilta poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen todisteeksi tavaran viennistä EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle.

Kun vientiselvitetty tavara palautuu takaisin

Vientiselvitetyt tavarat pitää tulliselvittää, kun ne palautuvat takaisin EU:n tulli- ja veroalueelle. Matkustajan, joka palatessaan matkalta tuo mukanaan yrityksen omistamaa vientiselvitettyä tavaraa, on annettava tuotavista tavaroista Tullille ilmoitus saapuessaan maahan.

Katso myös: Työmatkalta palatessa mukana yrityksen tavaroita

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta