Työmatkalla mukana yrityksen tavaroita

Kun lähdet työmatkalle ja kuljetat mukanasi yrityksen omistamia vientitavaroita, niistä on annettava Tullille vienti-ilmoitus.

Vienti-ilmoituksen antaa viejäyritys

Viejäyrityksen on annettava Tullille sähköinen vienti-ilmoitus EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle vietävistä yrityksen omistamista vientitavaroista, vaikka yrityksen edustaja veisi tavarat mukanaan matkatavaroissaan.
 
Vienti-ilmoitus on annettava etukäteen viejäyrityksen nimissä. Viejä saa Tullilta viennin saateasiakirjan (EAD), jonka on seurattava tavaraa EU:n poistumispaikalle. Viejän tulee toimittaa EAD matkustajalle, joka kuljettaa tavarat matkatavaroissaan.

Matkustajan, joka kuljettaa tavarat matkatavaroissaan, on asioitava EU:n poistumispaikan Tullissa ennen poistumistaan EU:n alueelta.

Enintään 1 000 euron arvoisesta vientilähetyksestä voidaan antaa tietyissä tapauksissa suullinen ilmoitus sähköisen vienti-ilmoituksen sijaan. Jos tavarat viedään väliaikaisesti pois maasta, niistä on annettava aina sähköinen vienti-ilmoitus ellei tavaroille ole kauppakamarin myöntämää ATA carnet -tulliasiakirjaa.

Mitä matkustajan pitää tehdä?

Matkustajan, joka vie mukanaan vienti-ilmoitettua tavaraa, on esitettävä Tullille

  • viennin saateasiakirja EAD ja
  • lähetykseen liittyvät asiakirjat

ennen tavaran poistumista EU:n alueelta.

Lentomatkustajat

Tullin palvelupiste palvelee lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla Terminaalissa 2 B. Palvelupiste on avoinna 24/7. Jos matkustaja poistuu muualta kuin Helsinki-Vantaa lentoasemalta suoralla lennolla, voidaan vienti-ilmoitus lähettää poistumisen vahvistamista varten sähköpostiosoitteeseen spake.vienti(at)tulli.fi. Sähköpostiin viejän pitää liittää EAD sekä kopio matkalipusta.

Viejä saa Tullilta poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen todisteeksi tavaran viennistä EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle.

Junamatkustajat

Jos matkustat junalla ja sinulla on ATA carnet tai kuljetat kaupallista tavaraa, josta on annettu vienti-ilmoitus Tullille:

  • Ota yhteys jo ennen matkaa Vainikkalan tulliin sähköpostitse vainikkala(at)tulli.fi.
  • Ilmoita Tullille meno- ja paluupäivät, junan ja istumapaikan tiedot sekä palvelutarve.
  • Vientiselvitys tehdään aina junassa.

Kun vientiselvitetty tavara palautuu takaisin

Vientiselvitetyt tavarat pitää tulliselvittää, kun ne palautuvat takaisin EU:n tulli- ja veroalueelle. Matkustajan, joka palatessaan matkalta tuo mukanaan yrityksen omistamaa vientiselvitettyä tavaraa, on annettava tuotavista tavaroista Tullille ilmoitus saapuessaan maahan.

Katso myös: Työmatkalta palatessa mukana yrityksen tavaroita

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta