Ravintolisät

Ravintolisä on elintarvike, joka joko ulkomuotonsa tai käyttötapansa puolesta poikkeaa tavanomaisista elintarvikkeista. Valmistemuodoltaan ravintolisät muistuttavat usein lääkkeitä eli esimerkiksi pillereitä, kapseleita tai yrttiuutteita. Koostumuksensa puolesta tuotteet kuitenkin ovat elintarvikkeita, joita säätelee elintarvikelaki. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet sekä tietyt yrtti-, levä- ja mehiläisvalmisteet.

Ravintolisät eivät ole lääkkeitä. Ravintolisissä käytetyillä valmistusaineilla ei saa olla lääkkeellisiä vaikutuksia, eikä niillä saa esittää olevan ihmisen sairauksien ehkäisemiseen, hoitamiseen tai parantamiseen liittyviä ominaisuuksia.

Kun tilaat ravintolisiä verkkokaupasta

Kuluttajan kannattaa olla erityisen varovainen tilatessaan ravintolisiä verkkokaupasta. Ravintolisissä saattaa olla terveysriskin aiheuttavia lääkeaineita. Tilaajan vastuulla on selvittää, luokitellaanko valmiste ravintolisäksi vai lääkkeeksi.

 

Huomioi nämä

EU:n alueella noudatetaan yhtenäistä lainsäädäntöä ravintolisistä (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ravintolisistä (2002/46/EY)), mutta esimerkiksi jotkut USA:ssa ravintolisinä (food supplement) markkinoidut tuotteet saatetaan Suomessa luokitella lääkkeiksi tai tavanomaisiksi elintarvikkeiksi.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ravintolisistä (78/2010)

Ajantasaiseen ravintolisiä koskevaan lainsäädäntöön on linkki Eviran verkkosivuilta.

 


Lisää aiheesta

  • Jos ravintolisä osoittautuukin lääkkeeksi, sitä koskevat yleiset lääkkeiden maahantuontia koskevat ehdot. Katso lisätietoa: Lääkkeet
  • Evira - Ravintolisät
  • Evira - Ravintolisiä koskeva lainsäädäntö
  • Fimea - Lääkkeet ja ravintolisät
  • Fimea - Lääkkeiden luokittelu

Ota yhteyttä

Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autovero- ja valmisteveroasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi

Tietoa chat-pilotista


Asiasanat Ravintolisät

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus