Tulli valvoo liikennettä

Huumeiden, alkoholin, savukkeiden, nuuskan ja muiden kiellettyjen tai rajoitettujen aineiden lisäksi Tulli valvoo myös liikennettä.

Mitä liikennettä Tulli valvoo?

Viranomaisten tekemän yhteistyösopimuksen mukaan Tulli valvoo maahan saapuvaa ja maasta lähtevää raskasta liikennettä.

Mitä, missä ja milloin Tulli valvoo?

Tullin toimivaltuudet liikenteen valvonnassa ulottuvat koko valtakunnan alueelle. Käytännössä Tullin toimialuetta ovat rajanylityspaikat ja satamat. Kokonaisvastuu liikennevalvonnasta kuuluu poliisille.

Tulli valvoo aina. Rajanylityspaikat ja satamat ovat ympärivuorokautisesti Tullin valvonnassa.

Mitä Tulli valvoo liikenteessä?

Tullilla on tieliikenne- ja ajoneuvolain mukaan toimivaltuudet valvoa:

  • ajoneuvojen kuntoisuutta ja liikennekelpoisuutta
  • kuormien sidontaa, ajoneuvojen jarruja, pituutta, massaa ym.
  • kuljettajien kuntoa ja pätevyyttä
  • ajo- ja lepoaikoja
  • vaarallisten aineiden kuljetuksia.

Tullin oikeudet liikennevalvonnassa

Tulli voi

  • pysäyttää ja tarkastaa ajoneuvon
  • tarkastaa lastin
  • tarkastaa kuljettajan ajokunnon
  • keskeyttää ajoneuvon matkan
  • tehdä esitutkinnan ja kirjoittaa sakon.

Mitä vaikutusta Tullin liikennevalvonnalla on?

Tulli estää huonokuntoisten ajoneuvojen pääsyn maahan ja valvoo kuljettajien sopivuutta Suomen maantieliikenteeseen. Tulli valvoo meidän kaikkien liikenneturvallisuutta.

Tulli valvoo alkoholin matkustajatuontia EU:n sisäliikenteessä ja voi tarkastaa alkoholituomisia. Vaikka saisitkin lähteä tarkastuksen jälkeen alkoholituotteet mukanasi, tarkastus voi johtaa veroharkintaan. Veroharkinnan tekee 1.1.2017 alkaen Verohallinto. Tarvittaessa Verohallinto voi olla yhteydessä sinuun, ja sinulla on velvollisuus selvittää tuomasi alkoholin käyttötarkoitusta maahantuonnin jälkeenkin.

Valmisteverotuslain 103 §:n mukaan tullilla on oikeus ottaa haltuunsa valmisteveron alaiset tuotteet, jos mm. niihin liittyvästä verovelvollisuudesta, veron alaisuudesta, valmisteverotusta koskevien säännöksien soveltamisesta tai maahantuonnin tarkoituksesta on epäselvyyttä, tai haltuunotolle on olemassa muu perusteltu syy.

Tuotteista, jotka tuodaan muuhun kuin yksityishenkilön omaan käyttöön, kannetaan valmistevero. Verotuksesta vastaa 1.1.2017 lähtien Verohallinto. Jos tulli on ottanut haltuun tuomiasi valmisteveronalaisia tuotteita, odota Verohallinnon yhteydenottoa.

 


Ei etsi. Kuljettaja antaa kirjallisen vakuutuksen Tullille, ettei läpivalaistavassa ajoneuvossa ole ihmisiä. Tosin läpivalaisussa saatu säteilyannos on niin pieni, ettei siitä olisi vaaraa ihmiselle. Normaalissa lääkinnällisessä röntgenkuvauksessa saa isomman säteilyannoksen.

Tulli ei missään tapauksessa läpivalaise henkilöitä. Tulli voi määrätä henkilön henkilönkatsastukseen, joka suoritetaan röntgenkuvauksella. Henkilön läpivalaisu on lääketieteellinen toimenpide, ja se suoritetaan aina lääkärin valvonnassa.

Lue lisää: Valvonta


Henkilön tullitarkastukseen ei vaadita näyttöä tai epäilyä mistään rikoksesta. Tarkastukseen valinta perustuu tullin riskiarvioon tai muihin havaintoihin.

Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksen mukaan henkilön pysäyttäminen ja puhuttaminen eivät ole vielä tullitarkastusta.

Lue lisää: Valvonta


Laissa käytetty sanonta (termi) on "saattaminen todennäköiseksi". Tullin ohjeissa käytetään sanontoja "selitys" tai "selvitys". 

Käytännössä matkustajan saapuessa laivalta maihin alkoholituomistensa kanssa, hänen ei tarvitse tehdä mitään, jos tullivirkailija ei erikseen kysy.

Jos tullivirkailija sitä vastoin kysyy, mihin tarkoitukseen ohjetasojen ylittävä määrä alkoholia aiotaan käyttää, riittää maahantulovaiheessa vapaamuotoinen suullinen selitys tai kertomus. Tullivirkailija saattaa esittää tarkentavia kysymyksiä matkustajan esittämän selityksen tai kertomuksen pohjalta. Tuomisten määrä ja laatu saatetaan tarkistaa ja pyytää matkustajan henkilö- ja yhteystiedot. Mitään kirjallista materiaalia ei tarvitse esittää tai laatia, mutta sellaisen esittämiselle ei toki ole mitään estettä. Useimmissa tapauksissa tullivirkailijan kanssa käyty keskustelu ja tuomisten määrän toteaminen riittää asian selvittämiseksi.

Joissakin tapauksissa matkustajalle saatetaan jälkeenpäin esittää lisäselvityspyyntö, johon tulee vastata kirjallisesti lisäselvityspyynnön ohjeita noudattaen.


Suomessa julkisilla paikoilla kuvaaminen on sallittu. Kuvaaminen on kielletty viranomaisten tiloissa, joihin yleisöllä ei ole vapaata pääsyä. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustajahallissa saa kuvata, mutta Tullin tarkastustiloissa ei. Kuvattaessa on muistettava henkilön yksityisyyden suoja.


Tullitarkastajan arvioidessa sitä, ovatko yksityishenkilön mukanaan Suomeen tuomat tuotteet katsottava tulevan hänen omaan käyttöönsä vai kaupalliseen tai muuhun elinkeinotarkoitukseen, huomioon otetaan

  • tuotteiden haltijan kaupallinen asema ja hallussapidon syyt
  • tuotteiden sijaintipaikka ja käytetty kuljetustapa
  • tuotteisiin liittyvät asiakirjat, tuotteiden luonne sekä
  • tuotteiden määrä ja muut näihin verrattavat asiaan vaikuttavat seikat.

(Valmisteverotuslaki 72 §)


Tulli valvoo ja tarkastaa maahan saapuvaa ja maasta lähtevää tavara- ja matkustajaliikennettä. Tulli valvoo tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden maahantuonnin aikarajojen noudattamista muun valvonnan yhteydessä eri liikennemuotoihin kohdistuvilla kulkuneuvo- ja matkustajavirtojen valvontatoimenpiteillä.

Tupakkalain 66 §:ssä säädetään aikarajoista tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden matkustajatuonnille Euroopan talousalueen ulkopuolisista maista. Aikarajojen avulla torjutaan tupakkatuotteiden laitonta kauppaa ja ehkäistään sellaisten tupakkatuotteiden päätymistä Suomen markkinoille, jotka eivät ole tupakkatuotedirektiivin mukaisia.

Lue lisää: Tupakkatuotteiden tuonti matkalta


Kyllä saa.

Tullilla on vesiliikennelain mukaan täysin samat toimivaltuudet kuin Poliisilla. Lisäksi Tulli voi tullilain mukaan pysäyttää ja puhutella maahan saapuvaa ja maasta lähtevää veneilijää ja tehdä tarvittaessa tullitarkastuksen.

Lue lisää: Valvonta


                            

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta