Läpivalaisu

Tulli käyttää valvonnassa apunaan tekniikkaa, taktiikkaa ja ennakkotietoa. Riskiprofiloinnin ja muiden havaintojen avulla Tulli valitsee tarkastettavaksi tavaraa, ajoneuvoja ja henkilöitä. Joskus Tulli tekee myös pistokoeluonteisia tarkastuksia. Kaikkien Tullin tarkastusten tarkoitus on suojella yhteiskuntaa tai edistää laillista veronkantoa.

Teknisillä välineillä Tulli helpottaa työtään, nopeuttaa tarkastuksia ja varmistaa toiminnan laillisuuden. Kameroiden, vaakojen ja erilaisten mittareiden lisäksi Tullilla on käytössä yksi aivan ylivoimainen tekninen laite; röntgenkuvauslaite. Samalla tekniikalla, jolla lääkäri tarkastaa röntgenillä, onko luita poikki, Tulli läpivalaisee tavaroita yhteiskunnan suojaamiseksi.

Matkustajaterminaaleissa ja autontarkastushalleissa Tulli tarkastaa pienillä läpivalaisulaitteilla matkalaukkuja ja vararenkaita. Kiinteillä läpivalaisulaitteilla, joita on Vaalimaan tullissa ja Vuosaaren satamassa, saadaan taas kuvattua kokonaiset rekatkin.

Tullilla on myös kuorma-autoihin rakennettuja läpivalaisuautoja, jotka operoivat kaikkialla, eli rekka voi päätyä Tullin läpivalaisuun kaikissa satamissa ja rajanylityspaikoilla. Kokonaisen junan läpivalaisu taas onnistuu Vainikkalassa. Tullin läpivalaisulaitteilla paljastetaan vuosittain merkittäviä määriä salakuljetusyrityksiä.

Huomioi nämä

Ei etsi. Kuljettaja antaa kirjallisen vakuutuksen Tullille, ettei läpivalaistavassa ajoneuvossa ole ihmisiä. Tosin läpivalaisussa saatu säteilyannos on niin pieni, ettei siitä olisi vaaraa ihmiselle. Normaalissa lääkinnällisessä röntgenkuvauksessa saa isomman säteilyannoksen.

Tulli ei missään tapauksessa läpivalaise henkilöitä. Tulli voi määrätä henkilön henkilönkatsastukseen, joka suoritetaan röntgenkuvauksella. Henkilön läpivalaisu on lääketieteellinen toimenpide, ja se suoritetaan aina lääkärin valvonnassa.

Lue lisää: Valvonta


                            

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta