Lähdössä matkalle

Kun olet lähdössä matkalle, tutustu näihin neuvoihimme. Jos sinun pitää saada tietoa kohdemaan tuontirajoituksista tai määräyksistä, selvitä niitä esimerkiksi kyseisen maan suurlähetystöstä tai viranomaisilta. Suomen tulli ei ohjeista muiden maiden määräyksistä.

Venäjä-pakotteiden vaikutukset 

Kun matkustat Suomesta Venäjälle:

  • Ylellisyystuotteiden eli yli 300 euron arvoisten tavaroiden vienti on kielletty. Näitä tavaroita ovat esimerkiksi älylaitteet, korut ja urheiluvälineet.  
  • Suomesta ei voi tällä hetkellä viedä Venäjälle huviveneitä tai vesiskoottereita. 

Kun matkustat Venäjältä Suomeen: 

  • Polttoaineen ja alkoholin tuontia on rajoitettu. 
  • Kaikkien savukkeiden, pikkusikarien ja sikarien tuonti on kielletty. 
  • Matkustajan ei kannata tuoda Venäjältä Suomeen veneitä tai vesiskoottereita lomamatkan ajaksi, koska niitä ei voi viedä mukanaan takaisin Venäjälle.
  • Venäjältä ei voi tulla huviveneellä Suomen satamiin ja sulkuihin. Venäjältä Suomeen ei voi tulla myöskään Saimaan kanavan kautta. 

Huomaa, että tuonti- ja vientimääräykset voivat muuttua pakotteiden vuoksi nopeastikin.  

Lisätietoa sivulta Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Tavaroiden tuonti- ja vientipakotteet koskevat myös itärajan ylittäviä yksityishenkilöitä

Huomioi nämä

Jos viet henkilökohtaisia, arvokkaita matkatavaroita EU:n ulkopuolelle, täytä tullissa matkalle lähtiessäsi yksityishenkilöille tarkoitettu Matkatavaratodistus-lomake, jolla selvität tullille, että tavarat ovat olleet mukanasi jo matkalle lähdettäessä.

Jos viet mukanasi tavaraa ulkomaille kaupallisessa tarkoituksessa esim. myyntiä, väliaikaisesti messuille tai korjausta varten, sinun täytyy antaa tavaroista tullille sähköinen vienti-ilmoitus.


Rajavartiolaitos vastaa henkilöiden rajatarkastuksista rajanylityspaikoilla. Jos sinulla on kysyttävää matkustusasiakirjoista, ota yhteyttä Rajavartiolaitokseen. Rajavartiolaitoksen yhteystiedot ja ohjeet matkustusasiakirjoista löytyvät osoitteesta www.raja.fi.

Lisätietoa Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista ulkoasianministeriön verkkosivuilta


Useimmilla mailla on lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. Matkustajan vastuulla on selvittää maahantuonnin rajoitukset kohdemaassa. Lisätietoja rajoituksista saat esim. kohdemaan viranomaisilta. Suomen tulli ei anna tietoja muiden maiden tuontirajoituksista.

Ota matkalle mukaan lääkemääräykset eli reseptit. Niillä voit tarvittaessa todistaa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Jos sinulla on lääkkeistä sähköinen resepti (eResepti), ota matkalle mukaan jokin seuraavista:

  • Lääkärin tulostama potilasohje, jossa on lueteltu kaikki sinulle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.
  • Apteekista saatava yhteenvetotuloste omista resepteistäsi.
  • Yhteenveto resepteistäsi, jonka voit tulostaa Kansallisen Terveysarkiston palvelusta omilla verkkopankkitunnuksillasi.

Lue lisää:


Suomen tulli ei ohjeista pakkaamiseen liittyvissä asioissa. Lisätietoa lentomatkatavaroiden pakkaamisesta ja kielletyistä tavaroista saat Finavian verkkosivuilta.

Turvatarkastuksista ja matkatavaroiden pakkaamiseen liittyvistä määräyksistä löydät lisätietoja Trafin verkkosivuilta.


Useimmilla mailla on maahantuonnista omat rajoituksensa. Matkustajan vastuulla on selvittää maahantuonnin rajoitukset kohdemaassa. Lisätietoja rajoituksista saat esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Suomen tulli ei tiedä muihin maihin vietävien tavaroiden, lahjojen tai tuliaisten määräyksistä. Suomen tullissa me tunnemme vain Suomen tullimääräykset.


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta