Kuljetusvälineen väliaikaisesti maahantuovalle matkustajalle

EU:n ulkopuolella asuva matkustaja voi tuoda EU:n tullialueelle mukanaan kuljetusvälineen väliaikaisesti maksamatta siitä tullia ja arvonlisäveroa. Vene voi olla väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä enintään 18 kuukautta, ja esimerkiksi auto, moottorikelkka tai mönkijä enintään kuusi kuukautta.

Kuljetusväline on tarkoitettu vain sen EU:n tullialueelle tuoneen matkustajan ja hänen matkaseurueensa käyttöön. Sitä ei saa vuokrata tai lainata muille. Kuljetusvälineen väliaikaisesti maahantuonut henkilö voi poistua EU:n tullialueelta tilapäisesti ja jättää kuljetusvälineen tullialueelle. Henkilön poissaolon aikanakin menettelyn määräaika kuluu, eikä kuljetusvälinettä saa käyttää kukaan muu.

Katso kuljetusvälineen väliaikaista maahantuontia koskevat toimintaohjeet alla olevista vaihtoehdoista.

Valitse

Jos tuot kuljetusvälineen ajamalla tai purjehtien, sinun ei tarvitse antaa tullille tulli-ilmoitusta

Kun tuot kuljetusvälineen EU:n tullialueelle ajamalla, purjehtimalla tai muulla vastaavalla tavalla (aktiivinen toimi), sinun ei tarvitse antaa tullille erillistä tuonti-ilmoitusta. Kuljetusväline on tällöin väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä, josta menettelynhaltijana vastaat. Kun viet kuljetusvälineen EU:n tullialueelta samalla tavalla, sinun ei tarvitse antaa tullille myöskään erillistä vienti-ilmoitusta. Tällöin väliaikaisen maahantuonnin menettely päättyy kuljetusvälineen jälleenvientiin EU:n tullialueelta.

Kuljetusvälinettä voi tarvittaessa huoltaa ja korjata väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä ilman ilmoitusta tullille.  

Esimerkki 1:
- Kun turisti saapuu Venäjältä Suomeen lomalle purjehtimalla huviveneellään, vene on väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä. Tullille ei anneta erillistä tuonti-ilmoitusta.
- Loman jälkeen turisti poistuu veneellään Suomesta takaisin Venäjälle. Poistumisesta ei tehdä tullille erillistä vienti-ilmoitusta.

Esimerkki 2:
- Turisti saapuu Norjasta Suomeen lomamatkalle autolla ajaen. Auto on väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä. Matkan aikana auto hajoaa, ja se pitää korjata. Korjaaminen ja huolto ovat sallittuja väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä, eikä siitä tarvitse ilmoittaa tullille.

Ajamalla, purjehtien tai lentäen korjattavaksi tuodusta kuljetusvälineestä ei tarvitse antaa tulli-ilmoitusta

Jos tuot maa-, ilma- tai vesiliikenteen kuljetusvälineen ajamalla, purjehtimalla tai lentämällä EU:n tullialueelle korjausta varten, korjaus voidaan tehdä väliaikaisen maahantuonnin menettelyssä, josta menettelynhaltijana vastaat. Tällöin sinun ei tarvitse antaa tullille tuonti-ilmoitusta. Kun viet kuljetusvälineen samalla tavalla, sinun ei tarvitse antaa tullille vienti-ilmoitusta. Väliaikaisen maahantuonnin menettely päättyy kuljetusvälineen jälleenvientiin EU:n tullialueelta.

Huomioi kuitenkin: Jos et anna kirjallista tuonti- ja vienti-ilmoitusta korjattavaksi tuodusta kuljetusvälineestä, sinulle ei jää asiakirjoja, joiden perusteella voisit hakea korjaustyössä käytetyistä varaosista arvonlisäveron palautusta.

Rahtina korjattavaksi tuotavat kuljetusvälineet tai muut korjattavaksi tuotavat tavarat on asetettava sisäisen jalostuksen menettelyyn tai tullattava vapaaseen liikkeeseen.

Takaisin ylös

Rahtina tuotavasta kuljetusvälineestä on annettava tullille tuonti-ilmoitus

Jos tuot kuljetusvälineen rahtina, esimerkiksi trailerilla vetämällä (passiivinen toimi), sinun on annettava maahan saapuessasi tullille suullinen tuonti-ilmoitus. Anna tullille samassa yhteydessä myös tullilomake 613s.

Lomakkeessa on kaksi sivua, joista toinen sivu jää tullille ja toinen sinulle.

Kun poistut EU:n tullialueelta, palauta tullille oma kappaleesi tullilomakkeesta 613s. Jos tullitoimipaikka ei ole auki, jätä lomake toimipaikan postilaatikkoon tai lähetä se toimipaikan sähköpostiin. Osoitteen löydät Huomioi nämä -kohdasta Toimipaikkojen yhteissähköpostit.

Esimerkki 3:
- Turisti saapuu Venäjältä Suomeen autolla, jolla hän kuljettaa esimerkiksi moottoriveneen (passiivinen toimi). Vene ei saavu maahan itsenäisesti, joten siitä on tehtävä tullille suullinen tuonti-ilmoitus ja tueksi on annettava tarpeelliset tiedot sisältävä tullilomake 613s. Tässä yhteydessä määrätään mm. valvova tulli ja menettelyn päättämisen määräaika eli päivä, jolloin veneen on viimeistään poistuttava EU:n tullialueelta.
- Kun turisti poistuu Suomesta takaisin Venäjälle autolla kuljettaen esimerkiksi samaa, aiemmin tuotua moottorivenettä, on tuonnin yhteydessä täytetty lomake 613s palautettava tullille.

Tulli voi myös vaatia, että tuonti-ilmoitus kuljetusvälineen maahantuonnista on annettava sähköisesti tai SAD-lomakkeella. Tällöin tulli kantaa sinulta EU:n tullialueelle tuonnin yhteydessä maahantuontiveroista vakuuden, jonka suuruus määräytyy kuljetusvälineen arvon mukaan. Voit maksaa vakuuden käteisellä tai pankki- tai luottokortilla.

Vakuuden määrä käteisvakuuksissa on aina 100 % verojen määrästä eli tuontitullin määrä + alv 24 %. Esimerkiksi veneiden tulli on 1,7 %, moottorikelkkojen 5 % ja muiden henkilökuljetukseen tarkoitettujen ajoneuvojen 10 %. 

Jos olet antanut tuonti-ilmoituksen sähköisesti tai SAD-lomakkeella, sinun on annettava myös vienti-ilmoitus sähköisesti poistuessasi EU:n tullialueen ulkopuolelle kuljetusvälineen kanssa. Tulli palauttaa maksetun vakuuden kuljetusvälineen poistumisen vahvistamisen jälkeen käteisenä tai tilillesi. Tilinumeron pitää olla SEPA-muodossa, joten palauttaminen ei onnistu kaikkien maiden tileille.

Takaisin ylös

Huomioi nämä

Sähköpostiosoitteet toimipaikkoihin, jotka eivät ole avoinna 24/7:


Lisää aiheesta

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta