Kasvit, kasvinosat, kasvituotteet ja kukat

Kasvien, kasvinosien ja kasvituotteiden tuontia EU-maista, EU:n ulkopuolelta muualta Euroopasta ja Euroopan ulkopuolelta on rajoitettu kasvitautien ja tuholaisten leviämisen välttämiseksi. Vaatimukset vaihtelevat riippuen kasvilajin, tuotteen ja alkuperämaan mukaan. Tietyt kasvilajit ovat tuontikiellossa EU:n ulkopuolisista maista.

Tuojan vastuulla on selvittää tuontivaatimukset. Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset löydät Ruokaviraston nettisivuilta:

Kasvinterveystodistusta vaativien kasvisten maahantuojan pitää kuulua Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin, ja tulli tarkastaa tuontierän.

Ole tarvittaessa yhteydessä Ruokavirastoon tuontiedellytysten selvittämiseksi.

Uhanalaisten kasvien ja niistä saatavien tuotteiden tuonti on luvanvaraista

Uhanalaisten kasvilajien ja niistä saatavien tuotteiden tuonti ja vienti on luvanvaraista. CITES-tuontiluvan tarvitsevat mm. jalopuutavarat, monet orkideat ja kaktukset.

EU:n alueelta tuotaessa riittää tuontiluvan tai jälleenvientitodistuksen kopio tai erillinen EU:n CITES-todistus. Luvat on hankittava hyvissä ajoin ennen matkaa, koska lupia ei voi hankkia jälkikäteen. Tarkempia tietoja on Suomen ympäristökeskuksen nettisivuilla: Uhanalaisten kasvien tuonti, vienti ja kauppa

Huomioi nämä

Vaikka toisit orkideoja omaan käyttöösi, tarvitset joillekin orkidealajeille vientimaasta CITES-vientiluvan tai -jälleenvientitodistuksen sekä Suomen ympäristökeskuksen myöntämän tuontiluvan. Leikko-orkideoja voi vielä 14.12.2019 asti tuoda 20 kpl ilman kasvinterveystodistusta.

Lisätietoja ja ohjeet löydät Ruokaviraston ja Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.


EU:n ulkopuolelta tuotaville pinus spp. ja pseudostuga spp.-lajien kävyille tarvitaan kasvinterveystodistus, jos ne tuodaan lisäystarkoituksiin. Muille kävyille ei ole kasvinterveystodistusvaatimuksia, kunhan kyse on yksityisestä tuonnista, jota ei harjoiteta ammattimaisesti.


Kasvinterveysdirektiivin muutos 1.9.2019 aiheuttaa muutoksia Venäjältä tuotavien marjojen, hedelmien ja vihannesten matkustajatuontiin. Syyskuun alusta lähtien Venäjän Euroopan puolisista osista saa tuoda 14.12.2019 asti omaan käyttöön ja ilman kasvinterveystodistusta vain 3 kiloa mm. seuraavia tuotteita (kilorajoitus on tuotekohtainen sekä matkustajakohtainen):

  • herukat ja karviaiset
  • vadelmat ja lakka
  • juolukka, karpalo, puolukka ja mustikka
  • mansikka
  • omena
  • aprikoosi, kirsikka, luumu, nektariini, persikka
  • päärynä

Kokonaisuudessaan uusi lista kasvinterveystodistusta vaativista tuotteista löytyy Ruokaviraston Kasvien terveystodistus -ohjeesta. Venäjän Aasian puoleisista osista matkustaja ei voi tuoda edellä mainitussa liitteessä olevia marjoja, hedelmiä ja vihanneksia ilman kasvinterveystodistusta lainkaan.

Mahdolliset tuontikiellot tulee edelleen tarkistaa Ruokaviraston Maahantuontikiellot-ohjeesta.

Sienille ei vaadita kasvinterveystodistusta ja näin ollen niitä saa tuoda omaan käyttöön enintään 10 kiloa ilman näytteenottoa ja säteilytason selvitystä myös 1.9.2019 jälkeen.

Kasvinterveyslainsäädäntö muuttuu 14.12.2019, jolloin tämä matkustajapoikkeus poistuu myös.

Lisätietoja Ruokaviraston verkkosivuilta.


Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta

Tullineuvonta palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta