Kasvit, kasvinosat, kasvituotteet ja kukat

Kasvien, kasvinosien ja kasvituotteiden tuontia EU-maista, EU:n ulkopuolelta muualta Euroopasta ja Euroopan ulkopuolelta on rajoitettu kasvitautien ja tuholaisten leviämisen välttämiseksi. Vaatimukset vaihtelevat riippuen kasvilajin, tuotteen ja alkuperämaan mukaan. Tietyt kasvilajit ovat tuontikiellossa EU:n ulkopuolisista maista.

Tuojan vastuulla on selvittää tuontivaatimukset. Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset löydät Ruokaviraston nettisivuilta:

Kasvinterveystodistusta vaativien kasvisten maahantuojan pitää kuulua Ruokaviraston kasvinsuojelurekisteriin, ja tulli tarkastaa tuontierän.

Ole tarvittaessa yhteydessä Ruokavirastoon tuontiedellytysten selvittämiseksi.

Uhanalaisten kasvien ja niistä saatavien tuotteiden tuonti on luvanvaraista

Uhanalaisten kasvilajien ja niistä saatavien tuotteiden tuonti ja vienti on luvanvaraista. CITES-tuontiluvan tarvitsevat mm. jalopuutavarat, monet orkideat ja kaktukset.

EU:n alueelta tuotaessa riittää tuontiluvan tai jälleenvientitodistuksen kopio tai erillinen EU:n CITES-todistus. Luvat on hankittava hyvissä ajoin ennen matkaa, koska lupia ei voi hankkia jälkikäteen. Tarkempia tietoja on Suomen ympäristökeskuksen nettisivuilla: Uhanalaisten kasvien tuonti, vienti ja kauppa

Huomioi nämä

Vaikka toisit orkideoja omaan käyttöösi, tarvitset joillekin orkidealajeille vientimaasta CITES-vientiluvan tai -jälleenvientitodistuksen sekä Suomen ympäristökeskuksen myöntämän tuontiluvan. Lisäksi vaaditaan kasvinterveystodistus, jos tuot yli 20 kpl orkideoja.

Lisätietoja ja ohjeet löydät Ruokaviraston ja Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.


EU:n ulkopuolelta tuotaville pinus spp. ja pseudostuga spp.-lajien kävyille tarvitaan kasvinterveystodistus, jos ne tuodaan lisäystarkoituksiin. Muille kävyille ei ole kasvinterveystodistusvaatimuksia, kunhan kyse on yksityisestä tuonnista, jota ei harjoiteta ammattimaisesti.


Saat tuoda EU:n ulkopuolelta metsäsieniä ja -marjoja alle 10 kg omaan käyttöön ilman näytteenottoa ja säteilytason selvitystä.


Yksityishenkilöiden oikeuteen tuoda siemeniä liittyy kasvinterveysvaatimuksia koskevia tuontiehtoja.
Lue Ruokaviraston ohje: Kasvien tuontiehdot matkustajille

  • Omaan käyttöön saa EU:n ulkopuolelta, Euroopan alueelta tuoda siemeniä 200 g. Sekä EU:n alueelta että sen ulkopuolelta saa tuoda vapaasti sellaisia siemeniä, jotka eivät vaadi kasvinterveystodistusta. Huom. kaikkien siementen tuonti Venäjältä on kuitenkin kielletty siemenkauppalain mukaisesti. Männyn ja douglaskuusen siemeniä ei myöskään saa tuoda lainkaan.

Siemenkauppalain määräämistä vaatimuksista kerrotaan Ruokaviraston ohjeessa Kylvösiemenen maahantuojille ja markkinoijille

  1. yksityishenkilön ei tarvitse rekisteröityä maahantuojaksi, jos kyseessä on yksittäinen tuontitapahtuma ja tuotavien siementen yhteismäärä ei ylitä 200 grammaa
  2. yksityishenkilön ei tarvitse tehdä tuonti-ilmoitusta maahantuontitapahtumasta Eviran siementarkastusyksikköön, jos siementen määrä ei ylitä 200 grammaa
  3. kun yksityishenkilö tuo siemeniä maahan, on varmistuttava, että tuontimaalla on vastaavuus ohjeen kohdan 2.2 mukaisesti, ja jos siementen määrä ylittää 200 g, on siemenlajikkeiden oltava EU:n lajikeluettelossa, katso ohjeen liite 2.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta

Tullineuvonta palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta


Asiasanat