ATA carnet matkustajan mukana

ATA carnet´a käytetään tavaroiden väliaikaista vientiä, väliaikaista tuontia tai kauttakuljetusta varten. Sillä voidaan korvata vienti- ja tuonti-ilmoitukset, mutta se ei korvaa muita mahdollisesti tarvittavia asiakirjoja tai lupia (mm. terveystodistus, ampuma-aseen tuontilupa). ATA carnet’ita myöntävät kauppakamarit. ATA carnet toimii myös vakuutena mahdollisen tullivelan varalta. Tavaroiden jälleentuonnin tai -viennin määräaika on ATA carnet’n voimassaoloaika, joka on yleensä yksi vuosi tai erikseen tietyille tavaroille määrätty aika.

Matkustajan pitää esittää vietävät tavarat ja ATA carnet lähtömaan tullille vahvistettavaksi ennen lähtöselvitystä.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tullin palvelupiste sijaitsee T2B-terminaalin saapuvien matkustajien tasossa, jossa on päivystys 24/7. Jatkolennolle siirtyvä matkustaja saa tarvittaessa yhteyden tulliin kauttakulkupisteissä olevilla sisäpuhelimilla.

Satamissa asioidessaan matkustajan pitää tarkistaa tullin palveluajat etukäteen.

Junalla matkustava voi esittää ATA carnet´n tullille vahvistettavaksi Allegro-junissa. Palvelua on pyydettävä hyvissä ajoin ennen matkaa tullista sähköpostitse: vainikkala(at)tulli.fi.

Matkustaja voi käydä myös avaamassa ATA carnet´n missä tahansa lähimmässä palvelua tarjoavassa toimipaikassa.

ATA carnet myönnetään muun muassa:

  • Näyttelytavaroille: Tavaroita ei saa lainata tai käyttää korvausta tai vuokraa vastaan tai siirtää näyttelyn pitopaikalta. Mallikappaleet tai näytteet kuuluvat ATA carnet´in haltijalle. Niitä ei myydä, eikä käytetä muuhun kuin esittelyyn, ja ne on tarkoitus tuoda takaisin tai käyttää tilaisuuden aikana.
  • Ammatinharjoittamisvälineille, joiden on kuuluttava henkilölle tai yritykselle. Välineet eivät saa olla vuokrattuja.
  • Kaupallisille tavaranäytteille, joita ei myydä, vaan ne on tarkoitus käyttää tai tuoda takaisinnäyttelyn jälkeen.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta