Ajoneuvon hankinta (osto) ulkomailta

Kun hankit ajoneuvon toisesta EU-maasta Kun hankit ajoneuvon EU:n ulkopuolelta

Kun hankit ajoneuvon toisesta EU-maasta

Verohallinto vastaa autoverotuksesta ja sen neuvonnasta. Tuojan on annettava käyttöönottoilmoitus ja autoveroilmoitus määräajassa Verohallinnolle. Käyttöönottoilmoitus on annettava ennen käytön aloittamista Suomessa. 

EU:n tulli- ja veroalueelta hankitusta ajoneuvosta ei anneta Tullille tulli-ilmoituksia, jos ajoneuvo on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu.

Ulkomailta hankitun ajoneuvon käytön edellytys lisäksi Suomessa on, että ajoneuvolla on voimassa jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröinti tai katsastustoimipaikan myöntämä siirtolupa sekä liikennevakuutus. Jos ajoneuvolla ei ole voimassa olevaa rekisteröintiä tai siirtolupaa, ainoa laillinen keino on siirtää ajoneuvo trailerilla. Ajoneuvoa ei saa siirtää edes hinaamalla, koska se tulkitaan liikennekäytöksi.

Jos tarvitset siirtoluvan, hanki se jo etukäteen katsastustoimipaikalta. Luvan hankintaa varten sinulla pitää olla tiedossa ajoneuvon yksilöintitiedot (valmistusnumero). Traficomin verkkosivuilta löydät katsastustoimipaikat kartalta.

Siirtolupia myyvät myös muutamat tullitoimipaikat, muun muassa Itä-Suomen rajanylitystoimipaikat. Siirtolupia ei siis voi ostaa kaikista tullitoimipaikoista, ja esimerkiksi Turun tullista niitä ei saa.

Kun hankit ajoneuvon alueelta, joka kuuluu EU:n tullialueeseen mutta ei arvonlisäveroalueeseen

Jos hankit ajoneuvon Ahvenanmaalta tai Ahvenanmaalle, ota yhteyttä Maarianhaminan tulliin lisätietojen saamiseksi.

Jos hankit ajoneuvon EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta (esimerkiksi Kanariansaarilta), sinun on tulliselvitettävä ajoneuvo ja maksettava siitä arvonlisävero. Tee tulli-ilmoitus Tuonti-ilmoituspalvelussa. Valitse tuontialueeksi Tuonti Kanaalisaarilta tai Kanariansaarilta. 

 

 

Kun hankit ajoneuvon EU:n ulkopuolelta

EU:n ulkopuolelta hankittu ajoneuvo on tulliselvitettävä

Anna EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta hankitusta ajoneuvosta tulli-ilmoitus maahantuonnin yhteydessä netissä. Siirry Tuonti-ilmoituspalveluun. Ajoneuvosta kannetaan tullia ja arvonlisäveroa.

Huomaa, että muuttoautoja ei voi tulliselvittää netissä vaan tulliselvitys tehdään tullitoimipaikassa. Jos maahan saapumispaikan tullissa ei ole avoinna olevaa asiakaspalvelua, muuttoauton tulliselvitystä varten voit varata ajan lähimmästä asiakaspalvelua tarjoavasta tullitoimipaikasta.

Ajoneuvon käytön edellytys on, että ajoneuvolla on voimassa jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröinti tai katsastustoimipaikan myöntämä siirtolupa sekä liikennevakuutus. Siirtolupia voi ostaa tietyistä tullitoimipaikoista, muun muassa Itä-Suomen rajanylitystoimipaikoista.

Käyttöönottoilmoitus on annettava ennen käytön aloittamista Suomessa. Autoveroilmoitus on annettava määräajassa. Verohallinto vastaa autoverotuksesta ja sen neuvonnasta. 

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta

Tullineuvonta palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta


Asiasanat

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus