Ajoneuvon hankinta (osto) ulkomailta

Ulkomailta ostetun auton ostopaikka vaikuttaa siihen, pitääkö autosta tehdä tulliselvitys. Auton tyyppi vaikuttaa siihen, miten tulliselvitys tehdään. Tutustu ulkomailta hankitun auton tullaamiseen ja ajoneuvon käyttöönottoon. 

Verohallinto vastaa autoverotuksesta ja sen neuvonnasta. Auton maahantuojan on annettava määräajassa auton käyttöönottoilmoitus ja autoveroilmoitus Verohallinnolle. Käyttöönottoilmoitus on annettava ennen ajoneuvon käytön aloittamista Suomessa. 

•    Vero.fi: Ajoneuvon käyttöönotto- ja autoveroilmoituspalvelut

Valitse alue, josta hankit ajoneuvon:

Toisesta EU-maasta EU:n ulkopuolelta

Ajoneuvon hankinta EU:n tulli- ja veroalueelta

Tulliselvitystä ei tarvita, kun auto on valmistettu tai tullattu EU:ssa.

Ajoneuvon hankinta EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta

Kun hankit ajoneuvon Ahvenanmaalta tai Ahvenanmaalle, lue ohjeet täältä: Muun Suomen ja Ahvenanmaan sekä EU:n ja Ahvenanmaan välillä lähetettävien tavaroiden tullaus.

Kun hankit ajoneuvon EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta (esimerkiksi Kanariansaarilta), sinun on tulliselvitettävä ajoneuvo ja maksettava siitä arvonlisävero. Tee tulli-ilmoitus Tullin tullauspalvelussa netissä.

Auton käyttöönotto

Autosta pitää tehdä käyttöönottoilmoitus ennen sen käytön aloittamista Suomessa. Ulkomailta hankitun auton käyttö Suomessa edellyttää, että ajoneuvolla on voimassa

  • jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröinti TAI
  • katsastustoimipaikan myöntämä siirtolupa JA
  • liikennevakuutus.

Ilman siirtolupaa tai rekisteröintiä et saa siirtää ajoneuvoa Suomessa kuin trailerilla; hinaaminenkin on kielletty. 

Hanki siirtolupa etukäteen katsastustoimipaikasta. Lupaa varten tarvitaan ajoneuvon yksilöintitiedot (valmistusnumero). Katsastuspaikkojen lisäksi siirtolupia myyvät muutamat tullitoimipaikat, muun muassa Itä-Suomen rajanylityspaikat. Siirtolupia ei siis voi ostaa kaikista tullitoimipaikoista, esimerkiksi Turun tullista niitä ei saa.

 

 

EU:n ulkopuolelta hankittu ajoneuvo on tulliselvitettävä

Anna EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta hankitusta ajoneuvosta on tehtävä tulli-ilmoitus maahantuonnin yhteydessä. Ajoneuvosta kannetaan tullia ja arvonlisäveroa. Tullaa auto Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.

Ajoneuvon käyttöönotto

Ajoneuvon käytön edellytys on, että ajoneuvolla on voimassa jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröinti tai katsastustoimipaikan myöntämä siirtolupa sekä liikennevakuutus. 

Jos tarvitset siirtoluvan, hanki se jo etukäteen katsastustoimipaikalta. Luvan hankintaa varten sinulla pitää olla tiedossa ajoneuvon yksilöintitiedot (valmistusnumero).

Siirtolupia myyvät myös muutamat tullitoimipaikat, muun muassa Itä-Suomen rajanylitystoimipaikat. Siirtolupia ei siis voi ostaa kaikista tullitoimipaikoista, ja esimerkiksi Turun tullista niitä ei saa.

Käyttöönottoilmoitus on annettava ennen käytön aloittamista Suomessa. Autoveroilmoitus on annettava määräajassa. Verohallinto vastaa autoverotuksesta ja sen neuvonnasta. 

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma‒pe 8‒16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta