Hyppää sisältöön

Näin tullaat lahjan

Tullaa lahjasi, kun saat Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen. Suurimman osan lahjoista voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Jotta saat lahjan, saatat joutua maksamaan myös Postin käsittelymaksun.

Jos saat lahjalähetyksen, sinun pitää huolehtia sen tullauksesta. Kun lahjasi saapuu Suomeen, Posti tai muu kuljetusyritys lähettää sinulle siitä saapumisilmoituksen. Saapumisilmoituksessa kerrotaan, täytyykö lähetys tullata. 

Tullausta varten tarvitset tiedon siitä, mitä lahjalähetys sisältää ja mikä sen arvo on (esim. ”kirja 20 USD”). Kysy nämä lahjasi lähettäjältä ennen tullausta. Ilman näitä tietoja et voi tullata lähetystä. Jos lahja on itse tehty, kysy lähettäjältä arvio sen arvosta (esim. ”käsinneulotut sukat 10 USD”). Arvo voi olla hinta, jolla lahja myytäisiin lähetysmaassa.

Postin kuljettama lahja pitää tullata 20 päivän sisällä lähetyksen saapumisesta Suomeen. Muilla kuljetusyrityksillä tullausaika on yleensä lyhyempi. Jos et tullaa lähetystä ajallaan, se palautetaan lähettäjälle. 

Miten tullaan lahjan?

Tullausta varten tarvitset lahjasi saapumisilmoituksen ja tiedon siitä, mitä lahjalähetys sisältää ja mikä sen arvo on. Tulli voi lisäksi erikseen pyytää kirjallisen selvityksen lahjan sisällöstä ja arvosta. Selvitys voi olla kuitti tai vapaamuotoinen selvitys lahjan lähettäjältä. 

Yrityksen lähettämää lahjaa ei voi tullata lahjana, vaan se pitää tullata kuten verkkokauppaostokset. 

Voit tullata lahjan eri tavoilla:

Mitä lahjoja et voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa? 

Tullaa yksityishenkilöltä saamasi lahja tullitoimipaikassa tai lomakkeella tai osta tullaus Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä seuraavissa tapauksissa:

 • Lahjalähetys sisältää lahjoja myös sellaisille henkilöille, jotka eivät kuulu perheeseesi. Perheeseen kuuluvat:
  • aviopuolisot, avopuolisot tai parisuhteensa rekisteröineet henkilöt sekä heidän alaikäiset lapsensa
  • vanhempi ja hänen alaikäiset lapsensa.
 • Lahjalähetys sisältää sekä enintään 45 euron että yli 45 euron arvoisia lahjoja. Yksittäisen lahjatavaran arvoa ei voi jakaa osiin eli esimerkiksi 80 euron kameran arvoa ei voi jakaa kahdelle lahjansaajalle.
 • Lahjalähetys sisältää sekä sellaisia lahjoja, joista täytyy maksaa maahantuontiveroja, että sellaisia lahjoja, joista ei tarvitse maksaa maahantuontiveroja. Maahantuontiveroja voit joutua maksamaan muun muassa alkoholista, tupakkatuotteista, kahvista ja teestä. Lue lisää lahjoista, joista pitää maksaa maahantuontiveroja.

Postin käsittelymaksu tai luovutuspäätös muulle kuljetusyritykselle

Jos lahjasi kuljettaa Posti ja maksoit tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun pitää maksaa myös Postin käsittelymaksu. Jos et maksanut tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun ei tarvitse maksaa Postin käsittelymaksua.

Jos lahjasi kuljettaa jokin muu kuljetusyritys, tarkista lahjasi saapumisilmoituksesta, tarvitseeko kuljetusyritys sinulta luovutuspäätöksen. Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, saat luovutuspäätöksen Omat tullaukseni -osiosta.


Huomioi nämä

Jos et pysty itse tullaamaan lahjaa Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, voit pyytää toista henkilöä tullaamaan sen puolestasi. Hän voi olla esimerkiksi perheenjäsen, ystävä, työ- tai opiskelukaveri. Henkilön täytyy pystyä tunnistautumaan sähköiseen palveluun omilla tiedoillaan.

Jotta toinen henkilö voi tullata lahjan lahjansaajan puolesta Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, hänellä täytyy olla

 • suomalaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti (tunnistautuminen vaatii jonkin näistä)
 • paketin saapumisilmoitus ja siinä annetut tiedot
 • tieto lahjan sisällöstä ja lahjan arvosta
 • lahjansaajan nimi- ja osoitetiedot
 • lahjansaajan henkilötunnus tai syntymäpäivä.

Jos lahjansaajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, ilmoita lahjansaajan syntymäaika.

Tulli voi lisäksi erikseen pyytää kirjallisen tiedon lahjan sisällöstä sekä arvosta. Välitä tämä kirjallinen tieto henkilölle, joka tekee tullauksen puolestasi.

Huom.! Lahjapaketin tullaaja ei voi tunnistautua tuontitullauspalveluun Finnish Authenticator -sovelluksella.

Kuka on vastuussa?

Vastaat itse tullimaksujen ja verojen maksamisesta sekä jälkikäteen mahdollisten virheiden vuoksi maksettavista maksuista. Jos toinen henkilö tekee tullauksen puolestasi, hän on vastuussa, jos hän tietää tai hänen olisi pitänyt tietää, että hänen tulli-ilmoituksessa antamansa tiedot ovat virheellisiä. Tätä kutsutaan suoraksi edustamiseksi.

Vaikka lähetyksen tullaa joku toinen, voit saada lähetyksen suoraan itsellesi. Posti toimittaa postilähetyksen lähetyksessä ilmoitetulle vastaanottajalle tai noutopisteeseen. Muu kuljetusyritys luovuttaa tai toimittaa lähetyksen vastaanottajalle sovitulla tavalla.
 


EU:n ulkopuolelta lähetetty lahja voi olla veroton vain, jos saat sen ilmaiseksi toiselta yksityishenkilöltä. Yrityksen lähettämä tavara on tullattava ja siitä on maksettava maahantuontiverot, vaikka et ole ostanut tavaraa. Tämä koskee myös esimerkiksi lehtitilausten tilaajalahjoja tai näytelehtiä.

Kun tullaat yrityksen lähettämän tavaran Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla, että haluat tullata ”ostetun tavaran”. Ilmoita tavaran arvoksi hinta, joka vastaavalla tavaralla olisi esimerkiksi verkkokaupassa. Voit myös pyytää selvitystä arvosta tavaran lähettäjältä.


Jos olet tullannut lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ja saat Tullista lisäselvityspyynnön, toimi näin:

 • Kirjaudu uudelleen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun
  Löydät tullauksen ja siihen liittyvän lisäselvityspyynnön sivulta "Omat tullaukseni".
 • Toimi lisäselvityspyynnön mukaan. Tarkemmat ohjeet löydät Tullaustiimin lähettämästä viestistä. Yleensä sinua pyydetään lataamaan ja lähettämään tilausvahvistus tai muu asiakirja. Voit myös lähettää asiakirjat sähköpostilla palvelussa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
 • Lahjalähetyksistä tarvitaan yleensä tieto lahjan sisällöstä ja sisällön arvosta. Pyydä niitä lahjan lähettäjältä kirjallisesti, kuten sähköpostilla tai viestinä ja lähetä tieto Tulliin.

Ilman lisätietoja Tulli ei voi käsitellä tullaustasi.

Kuljetusyritys palauttaa paketin säilytysajan jälkeen

Lisäselvityspyyntöön vastaaminen ei vaikuta siihen, kuinka kauan kuljetusyritys säilyttää lähetystäsi Suomessa. Jos vastaat lisäselvityspyyntöön Tullin antaman määräajan jälkeen, varmista ensin kuljetusyritykseltä, että se ei ole palauttanut lähetystä lähettäjälle.

Ota yhteyttä kuljetusyritykseen, jos haluat, että se pidentää lähetyksen säilytysaikaa. Tulli ei voi pidentää lähetysten säilytysaikoja.Muualla tällä sivustolla


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Lahjalähetykset