Hyppää sisältöön

Näin tullaat lahjan

Tullaa lahjasi, kun saat Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen. Suurimman osan lahjoista voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Jotta saat lahjan, saatat joutua maksamaan myös Postin käsittelymaksun.

Jos saat lahjalähetyksen, sinun pitää huolehtia sen tullauksesta. Kun lahjasi saapuu Suomeen, Posti tai muu kuljetusyritys lähettää sinulle siitä saapumisilmoituksen. Saapumisilmoituksessa kerrotaan, täytyykö lähetys tullata. 

Tullausta varten tarvitset tiedon siitä, mitä lahjalähetys sisältää ja mikä sen arvo on. Kysy nämä lahjasi lähettäjältä ennen tullausta. Jos lahja on itse tehty, kysy lähettäjältä arvio sen arvosta. 

Postin kuljettama lahja pitää tullata 20 päivän sisällä lähetyksen saapumisesta Suomeen. Muilla kuljetusyrityksillä tullausaika on yleensä lyhyempi. Jos et tullaa lähetystä ajallaan, se palautetaan lähettäjälle. 

Miten tullaan lahjan?

Voit yleensä tullata lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, ostaa tullauksen palveluna Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä tai valtuuttaa toisen henkilön tullaamaan lahjan puolestasi. 

Tullausta varten tarvitset lahjasi saapumisilmoituksen ja tiedon siitä, mitä lahjalähetys sisältää ja mikä sen arvo on. Tulli voi lisäksi erikseen pyytää kirjallisen selvityksen lahjan sisällöstä ja arvosta. Selvitys voi olla kuitti tai vapaamuotoinen selvitys lahjan lähettäjältä. 

Yrityksen lähettämää lahjaa ei voi tullata lahjana, vaan se pitää tullata kuten verkkokauppaostokset. 

Voit tullata lahjan eri tavoilla:

Mitä lahjoja et voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa? 

Tullaa yksityishenkilöltä saamasi lahja tullitoimipaikassa tai lomakkeella tai osta tullaus Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä seuraavissa tapauksissa:

 • Lahjalähetys sisältää lahjoja myös sellaisille henkilöille, jotka eivät kuulu perheeseesi. Perheeseen kuuluvat:
  • aviopuolisot, avopuolisot tai parisuhteensa rekisteröineet henkilöt sekä heidän alaikäiset lapsensa
  • vanhempi ja hänen alaikäiset lapsensa.
 • Lahjalähetys sisältää sekä enintään 45 euron että yli 45 euron arvoisia lahjoja. Yksittäisen lahjatavaran arvoa ei voi jakaa osiin eli esimerkiksi 80 euron kameran arvoa ei voi jakaa kahdelle lahjansaajalle.
 • Lahjalähetys sisältää sekä sellaisia lahjoja, joista täytyy maksaa maahantuontiveroja, että sellaisia lahjoja, joista ei tarvitse maksaa maahantuontiveroja. Maahantuontiveroja voit joutua maksamaan muun muassa alkoholista, tupakkatuotteista, kahvista ja teestä. Lue lisää lahjoista, joista pitää maksaa maahantuontiveroja.

Postin käsittelymaksu tai luovutuspäätös muulle kuljetusyritykselle

Jotta Postin kuljettama lahja tulee perille, voit joutua maksamaan sitä ennen Postille käsittelymaksun. Jotta muun kuljetusyrityksen kuljettama lahja tulee perille, voit joutua toimittamaan sitä ennen kuljetusyritykselle luovutuspäätöksen. Voit seurata Postin lähetysten seurannassa tai muun kuljetusyrityksen lähetysseurantapalvelussa, missä lahjasi kulkee. 

Posti kuljettaa lahjan

Postin käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä sinua neuvoo Posti.

Jos maksoit tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun pitää maksaa myös Postin käsittelymaksu. Lahjasi lähtee matkaan Postin varastosta vasta, kun olet maksanut käsittelymaksun Postille.

Jos et maksanut tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun ei tarvitse maksaa Postin käsittelymaksua. Lahjasi lähtee matkaan Postin varastosta vasta, kun olet tehnyt Postille käsittelymaksun vapautuspyynnön ja liittänyt siihen tullauspäätöksen. Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, saat tullauspäätöksen Omat tullaukseni -osiosta.

Muu kuljetusyritys kuljettaa lahjan

Joissain tapauksissa sinun pitää toimittaa kuljetusyritykselle luovutuspäätös ennen kuin saat lahjasi. Tarkista lahjasi saapumisilmoituksesta, vaatiiko kuljetusyritys luovutuspäätöksen. Lahjasi lähtee matkaan kuljetusyrityksen varastosta vasta, kun olet toimittanut luovutuspäätöksen kuljetusyritykselle. Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, saat luovutuspäätöksen Omat tullaukseni -osiosta.


Huomioi nämä

Kirjaudu uudelleen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun

 • Löydät tullauksen ja siihen liittyvän lisäselvityspyynnön sivulta Omat tullaukseni.
 • Toimi lisäselvityspyynnön mukaan.
 • Tarkemmat ohjeet löydät Tullaustiimin lähettämästä viestistä. Yleensä sinua pyydetään lataamaan ja lähettämään tilausvahvistus tai muu asiakirja. Voit myös lähettää asiakirjat sähköpostilla palvelussa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.
 • Lahjalähetyksistä tarvitaan yleensä tieto lahjan sisällöstä ja sisällön arvosta. Pyydä niitä lahjan lähettäjältä kirjallisesti, kuten sähköpostilla tai viestinä ja lähetä tieto Tulliin.

Ilman lisätietoja Tulli ei voi käsitellä tullaustasi.


Lahjalähetysten tullittomuudesta säädetään Neuvoston asetuksen (EY) N:o 1186/2009, 16.11.2009  (Virallinen lehti L324/23 10.12.2009 ) artikloissa 25 - 27.Muualla tällä sivustolla


Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Lahjalähetykset